Hirdetés

Microsoft Touch Mouse



|

Megnéztük, hogy mi mindenre képes a Windows 7-hez fejlesztett érintésérzékeny egér.

Hirdetés

Nem sokat változtak az egerek az elmúlt évtizedek során, annak ellenére, hogy az őket körülvevő világ fejlődött, és ma ott tartunk, hogy a következő Windowst már főként érintésre tervezték. Ez nem meglepő, hiszen a Windows 7 is rendelkezik Touch modullal, de azt a felhasználók leginkább csak érintőképernyő birtokában tudják kihasználni. A Microsoft már egy ideje kereste annak a módját, hogy a multitouch-élményt miként tudná a felhasználók többségéhez eljuttatni. A megoldás adta magát, amely kézenfekvő módon az egér lett, hiszen a mindennapok során az operációs rendszeren belül főként azt használjuk navigáláshoz. Az elmúlt egy év alatt három ilyen eszköz került ki a redmondi szoftvercég boszorkánykonyhájából: az érintésérzékeny görgetősávú Explorer Touch Mouse, annak formatervezett társa, az Arc Touch Mouse, illetve jelen tesztünk tárgya, a széria legokosabb tagja: a Touch Mouse. Az egér annyiban tér el a társaitól, hogy nemcsak a görgetője, hanem a felületének a legnagyobb részét is érintésre készítették fel. Ennek hozadékaként pár új gesztus is megjelent, amely valódi prémium kategóriás egérré avanzsálja a Touch Mouse-t.

 

 



Ez is csak egy egér…

Mivel tesztpéldányról van szó, ezért az egéren kívül semmiféle dokumentációt nem kaptunk a termékhez. Ez az első pillanatokban nagy fejfájást okozott nekünk, mivel úgy tűnt, hogy alaposan el kell majd marasztalnunk a Microsoft üdvöskéjét, ugyanis a Windows 7 egyáltalán nem akarta felismerni, így szabványos egérként azonosította a perifériát, és csak ennek megfelelően tudtuk használni. Képesek voltunk mozgatni vele az egérmutatót, kattintgatni a bal és a jobb gombbal, valamint görgetni. Azaz kizárólag azon funkciókat érhettük el, amelyeket a rendszer a hagyományos egereknek biztosít. A megoldást ezen esetben is egy kis kutakodás jelentette, amely során kiderült, hogy a Touch Mouse csak a Windows 7 alá elérhető IntelliPoint alkalmazással domborítja ki a képességeit.

…vagy mégsem?

A program telepítését követően rögtön más lett a leányzó fekvése, hiszen a Vezérlőpulton belül az Egér beállításainál rögtön megjelent egy Touch fül, illetve felugrott az eszköz pluszfunkcióit betanító ablak is. Menjünk is rajtuk végig! A Touch Mouse segítségével egyrészt a Tálcára küldhetünk minden nyitott ablakot, amennyiben három ujjunkat lefelé húzzuk a felületén, illetve ellentétes mozgásnál megjeleníthetünk egy olyan képernyőt, amelyen minden aktív ablak látszik. Kétujjas mozdulatoknál a Tálcáról eredeti, majd teljes képernyőt elfoglaló méretbe mozgathatunk egy ablakot, amit ellentétes irányba is elvégezhetünk, bal és jobb oldalsó kétujjas mozdulatoknál pedig a megfelelő oldalra dokkolhatjuk az ablakot. Végezetül egy ujjunkat is hadba küldhetjük, ekkor az oldalsó irányokba húzva azt előre és hátra lépegethetünk például egy böngészőben, illetve ha egy ablakba nem fér bele a tartalma, akkor e módon pásztázhatunk is.

Az új gesztusokkal alaposan felgyorsíthatjuk a Windows 7 használatát, de fontos hangsúlyozni, hogy nem érdemes messzemenő változásokat várni az egértől, és egyáltalán nem egy tapipadról van szó. Így például nem tudunk a felületen kattintani, csak a billenőgombbal, illetve az olyan klasszikus gesztusok sem működnek, mint a két ujjunk széthúzására aktiválódó nagyítás. A Touch Mouse ugyanis főként egy egér, ami az érintésérzékeny felületét pluszfunkciók előhívására használja, nem a hagyományos egérműveletek kiváltására.

Az eszköz a tudásának megfelelően prémium árkategóriában került forgalomba, amit egy kicsit soknak tartunk. Védelmében három érvet tudunk felhozni: elsőként a BlueTrack-technológiát, amelynek köszönhetően az egér minden felületen használható – az üveget kivéve –, azaz akár egy durva felületen is próbálkozhatunk vele, például út közben az autónk hátsó ülésén. Sőt, a mobilitást az is segíti, hogy az USB-s adója az egérbe süllyeszthető. Másodsorban igen strapabíró eszközről van szó (gyári adatok szerint a gombjai 3 millió kattintást bírnak), amit a hároméves korlátozott garancia is jelez. Végezetül a bal- és a jobbkezeseknek egyaránt kedvező ergonomikus kialakítást vezethetjük fel a vezeték nélküli eszköz előnyei rovatba.

Adatok:

- vezeték nélküli multitouch egér
- új gesztusokkal egészíti ki a Windows 7-et
- BlueTrack-technológia
- 6,2 cm széles, 12 cm hosszú
- ergonomikus kialakítás
- hároméves korlátozott garancia
- jobb- és balkezeseknek
- Forgalmazó: Microsoft Magyarország Kft.
- Ár: 15 800 forint
- Web: microsoft.com/hardware/

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.