Hirdetés

Miért építsük mi magunk a számítógépünket?



|

Maximum teljesítmény, megbízhatóbb hardverek, és persze maga az élmény.

Hirdetés

A számítógépek iránt komolyan érdeklődők megfigyeléseink szerint általában maguk építik az asztali számítógépeiket, nem pedig „kulcsrakész” PC-t vásárolnak valamelyik neves gyártótól, informatikai vagy műszaki kereskedéstől. Ez kicsit furcsa lehet a PC-k iránt kevésbé érdeklődők számára, de megmosolyogtató, hogy a kérdéses fogyasztói csoport tagjaiban általában fel sem merül, hogy gyári gépet vásároljanak. Ennek objektív és művészeti okai egyaránt vannak, nézzük a fontosabb objektív indokokat.

Hirdetés


Teljes kontroll

A komponensek egyenkénti összeválogatásának legfontosabb előnye, hogy a vásárló a hajszálpontos igényei és lehetőségei alapján rakhatja össze a számítógépét. A kosárba tétel előtt tökéletesen megérthetjük a hardverek várható teljesítményét és minőségét, képet alkothatunk a szoftveres támogatottságukról. Független felek által írt teszteket olvashatunk róluk, így a specifikációikból nem kitalálható tulajdonságaikról is értesülhetünk. Ha megválaszolandó kérdésünk lenne, akkor felkereshetünk egy hozzáértők által benépesített fórumot.


Mindez azért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjuk kihozni a pénzünkből. Itt nem feltétlenül csak a teljesítményre kell gondolni, hanem a minőségre is. Az előre összeállított konfigurációk egyik legnagyobb problémája, hogy szinte mindig bele lehet kötni legalább egy hardverelembe, a megfizethető konfigurációk esetében megszokottak a súlyos gondok.


Erre mondanánk is egy felettébb életszagú példát: a PC gyártója vagy összeállítója mondjuk egy belépőkategóriás gamer számítógépet kíván nagyon vonzó áron adni, így a teljesítmény maximalizálása érdekében a lehető legolcsóbb tápegységet teszi a konfigurációba. A lépéssel talán sikerült 5-7 ezer forinttal többet költenie a videokártyára vagy processzorra, viszont a legolcsóbb noname tápok hűtőventilátora általában egy év után zörögni kezd, plusz ki tudja, hogy egyáltalán mennyi ideig marad működőképes. Ha „eldurran” a tápegység, akkor túláramot adhat le a hozzá csatlakoztatott komponenseknek, a legrosszabb esetben a komplett számítógépet az örök vadászmezőkre küldheti. (Tipp: ne vegyünk olyan tápegységet, amire nem ad legalább 3 év garanciát a gyártója.)



A témánál tartva a hardverek saját kiválasztásakor az adott árkategóriában több olyan szempontot is mérlegelhetünk, amelyek nem feltétlenül jönnek szóba az előre épített konfigurációnál. Megér-e vajon az alaplapnál 1000 forint pluszkiadást 1 év extra garancia? Ha a jövőben fejleszthető gépet szeretnénk, akkor nem lenne jobb inkább a másik platformra épülő alaplapot venni? Érdemes pár ezer forint pluszt kiadni alapvetően ugyanazért a videokártyáért, ha gyárilag túlhajtott, és csendesebb a hűtése?


Persze fáradságos dolog jó munkát végezni a konfigurációnk összeállításakor, de széles lesz a mosoly, mikor a PC összeszerelése után minden az elvárt sebességgel, stabilan és megbízhatóan működik. Ráadásul a legtöbb hardverelemre 2-3-5 év gyári garanciánk van. Minimális szerencsével az összerakott számítógép éveken keresztül megbízható partnerünk lesz, csak az éves egészségügyi nagytakarításkor kell majd leszednünk a ház oldalát. Szép munka, ötös!


Ti is magatok építitek az asztali számítógépeteket?


(Nyitókép: Dave Crosby)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.