Hirdetés

Mikor éri meg drága kábeleket venni? - második rész



|

Miért drágább egyik kábel a másiknál, és megéri-e a felár? Folytatás következik.

Hirdetés

Vajon mi a különbség a drágább és az olcsó kábel között? Legutóbb már megmutattuk, hogy milyet érdemes választani a HDMI és az USB kábelekből, és, hogy a tízszeres vagy százszoros felárú darabok általában semmi pluszt nem adnak a kezünkbe. Következzen a folytatás. 

Hirdetés

 

Audiokábelek

Vannak, akik megesküdnének, hogy a drága audiokábelek drámai mértékben képesek megváltoztatni a hangrendszerek hangázást, nagyobb tisztaságot, kinyílt zenét és hasonlókat eredményezve. Sajnos azonban a sokszor méterenként több száz dolláros kábelektől reálisabb elvárás lenne, ha azt kérnénk, főzzenek egy kávét. 

 

Általában nem éri meg méterenként a több száz dollárt

 

Aki drága audiokábelre költött, azt mindenesetre megnyugtatnánk. Sok átfogó teszt bizonyította már, hogy kis mértékben, de a kábelminőség jelen esetben hatással van a hangminőségre. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy általában csak igen kis mértékű különbségekről van szó, és a legtöbbször bármi mással nagyobb változást lehet elérni: hangszórók áthelyezése, másik DAC, stb. Éppen ezért, ha lehet, ne ragaszkodjunk a méregdrága audiokábelekhez - egyébként sem lehet előre megjósolni, melyik lesz a legjobb a mi hangrendszerünkhöz. 

A HDMI-hez és az USB-hez képest egyébként az jelenti a különbséget, hogy az audiokábelek nem digitálisak, hanem analóg típusúak: másképp működnek, és minimálisan, de hatással lehetnek a hangminőségre. 

 

Csak kisebb eltérésekre számíthatunk

 

Optikai kábelek

Az optikai kábelek digitális adatok átvitelére alkalmasak, egészen pontosan PCM vagy Dolby Digital típusú hang átvitelére. A Dolby Digitalre építő dekóderek egyből elhallgatnak, ha nem kapnak tökéletes jelet, így ha bármi gond van, arról egyből tudunk. Ha tehát nincs csend, az optikai kábel rendben van. 

A PCM átvitelekor egyesek szerint vannak különbségek, azonban a gyakorlatban nagyobb szerepe van a digitálist analóggá alakító konverternek, mint az optikai kábel típusának. A drágábbal itt sem valószínű, hogy előrébb leszünk. 

 

Ethernet és tápkábel

Ne akarjuk senkinek elhinni, hogy egy drágább Ethernet- vagy tápkábeltől nekünk vagy az eszköznek jobb lesz. Ha működnek, működnek, ha nem, akkor nem. Legfeljebb a színekkel lehet variálni. 

 

Esetleg színben érdemes válogatni

 

VGA, DVI és DisplayPort 

A VGA-kábelek mivel analóg típusúak, ezért elméletben a jobb minőségben gyártott darabok nagyobb felbontású képet garantálhatnak. Azonban a VGA szabványt ma már igen kevesen használják, és a CRT monitorok is kimentek a divatból. 

A digitális DVI viszont ugyanbban a ligában játszik, mint a HDMI és a DisplayPort: ha működik, minden rendben, nem kell drágább alternatívák után kutatni. 

 

Akkor majd tovább bírja

Mondhatnánk, hogy ha már minőségben nem hozza vissza az árát egy drága kábel, akkor majd tovább bírja az olcsónál. Sajnos erre nincs bizonyíték (sokszor fordítva is történhet), és már csak pénzügyileg sem lehetne megindokolni: a drága kábel árából sokszor több tucatot is lehet venni az olcsó fajtából. 

A digitális tartalmakat továbbító kábeleknél néhány kivétellel ne akarjunk felárat fizetni, az olcsó verziók ugyanazt adják. Az analóg tartalmakat továbbító kábeleknél már lehetnek apró eltérések, de mivel tényleg aprók, ezért túl sokat ne költsünk rájuk pluszban. Természetesen az anonim kommenteket és értékeléseket sem szabad elhinni, amelyekben óriási különbségeket emelegetnek a drága kábelek javára. 

 

Ti milyen kábelt cseréltetek ki legutóbb? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.