Hirdetés

Mikor jön az első tévés vírusirtó?



|

Nem tudni, pedig mondhatni igény lenne rá. Bármikor megindulhat ugyanis az első komoly okostévé platformok elleni vírustámadás.

Hirdetés

Az amerikai NDP előrejelzése szerint 2016-ra 100 millió háztartás fog internetre kötött televízióval rendelkezni Észak-Amerikában és Európában. Egyre több készülék kerül piacra beépített Wi-Fi adapterrel, amellyel az okostévék egyszerűen tudnak csatlakozni a világhálóhoz, az asztali gépekhez, illetve bármilyen hálózati kapcsolattal rendelkező eszközhöz. Ennek komoly veszélyei vannak, hiszen az okostévé rendszerek vélhetően egyre több felhasználói adatot fognak tartalmazni, így idővel szinte biztosan a hackerek céltáblái lehetnek. Főként, hogy az okostévék nem rendelkeznek tűzfallal és beépített vírusvédelemmel, így igazából meglehetősen könnyű dolguk lehet a támadóknak (biztonsági kutatók például legutóbb távolról egy nyomtató is felgyújtottak).

 



"Korábban már több internetre kötött TV-t is feltörten" - ismerte be egy újságíró kérdésre Roger Grimes, a Microsoft biztonsági szakembere, akit anno még a Foundstone szakembereként felkértek, hogy csapatával tesztelje a világ legnagyobb kábelszolgáltatásának set-top-box rendszerének biztonságát. Mint kiderült, Az IP TV rendszerben könnyedén be tudtak hatolni, egy speciális BSD verziót futtatva.

 

Ám talán nem is kell ilyen különleges támadásokra gondolnunk,  mivel majd minden okostévé platform JavaScript alapokra épül, ami miatt a beépített böngészőjüket egy kártékony oldalon keresztül XSS (Cross-site scripting) támadással könnyedén meg lehetne fertőzni, s így a támadók átvehetnék a rendszerek (tévék) felett az uralmat a felhasználó tudta nélkül. A kérdés már csak az, hogy vajon az első jelentős támadás mikor fog megtörténni, illetve mikor kell majd védelmi szoftvert telepítenünk gépünkre?

Persze lehet, hogy ez most furán hangzik, de ki gondolta volna 5 évvel ezelőtt, hogy telefonunkat is vírusvédelemmel kell felvérteznünk. A Mac rendszerekről nem is beszélve...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.