Hirdetés

Millió dolláros mini PC-k



|

Kiosztották az egymillió dolláros fődíjat a legszebb Viiv rendszerű PC megépítésére kiírt Intel pályázaton.

Hirdetés

Az Intel a Developer Forumon kihirdette tavaly szeptemberben bejelentetett „PC építő" pályázatának győztesét. A nagyvállalat még a 2006-os esztendőben ajánlott fel 1 millió dollárt a legstílusosabb, leginnovatívabb mini PC megalkotójának, a kritérium pedig mindössze annyi volt, hogy a mű a gyártó által ily módon népszerűsíteni kívánt Viiv technológiára épüljön. Minden pályázó cég legfeljebb 5 termékkel nevezhetett, és munkáikat az Intel szakembereiből álló zsűri bírálta el.

 

Ennek értelmében a nagydíjat (s vele együtt a győztesnek járó 700 ezer dollárt) a koreai TriGem Computer alkotása, a Black Crystal nyerte. A maradék 300 ezer dollárt a közönségdíjas kapta: a norvég Mesiro különleges, „Asono Merium" fantázianevű gépe. A technikai kritériumokon felül (például, hogy a felépítmény Core 2 Duo processzorral működjön, és a Viiv készülékekben megszokott Intel alkatrészeket tartalmazza) a döntés olyan mérlegelési szempontok alapján született, mint az egyedi, ötletes formatervezés és a könnyű kezelhetőség.

 

korea_tg_blackcrystal.jpg

A győztes "Fekete Kristály" a TriGemtől

 

A processzorgyártó 2005-ben bemutatott rendszerével, a Viiv-el azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a PC nyújtotta szolgáltatásokat integrálja egyetlen nagy tudású, és könnyen kezelhető központi egységbe. Az eszköz számos Intel technológiát tartalmaz, beleértve a kétmagos processzort, a lapkakészletet, a platform szoftvert és a vezetékes hálózati lehetőségeket. A termék célközönségét a bonyolultabb hardver konfigurációk összeszerelésétől ugyan ódzkodó, de a számítástechnika nyújtotta szórakozási lehetőségeket szívesen igénybe vevő otthoni felhasználó jelenti. A Viiv alapú rendszereket a Windows egy külön „Media Center" verziója működteti, hogy az minél egyszerűbben vezérelhető, és akár távirányítóval is működtethető legyen. A szórakoztató központ így alkalmas játékra ugyanúgy, mint tv- és filmnézésre, vagy zenehallgatásra, mégsem igényli a PC-k felhasználói szintű ismeretét.

 

norway_asono.jpg

A közönségdíjas norvég Asono. Egyesek szerint iratmegsemmisítőre hasonlít.

 

"Az Intel Viiv technológia az első platform, amelyet az alapoktól fogva olyan digitális otthonok számára terveztünk meg, ahol a felhasználók igénylik, hogy bármikor, bárhol, eszközök széles skáláján hozzáférhessenek tartalmaikhoz". Ezt nyilatkozta még két esztendeje, a kezdeményezés nyilvánosságra hozásának első heteiben Don MacDonald, az Intel elnökhelyettese arról a rendszerről, melyet a cég előszeretettel aposztrofál a digitális szórakoztatás „fordulópontjaként", vagy a „PC jövőjeként". A várt siker elmaradását jelezheti azonban, hogy az idei IDF-en a legjobb „digitális otthon PC"-re kiírt pályázat eredményhirdetéséről még a szakmai sajtó is csak módjával értekezett.

 

A termékeiket beküldő cégek munkáinak stílusa az art deco irányzattól egészen a végsőkig leegyszerűsített minimalizmusig terjednek, és a tervezők szemmel láthatóan az anyagokkal is vakmerően bántak, hiszen a tükröződő fémes felületek ugyanúgy megjelennek, mint a faborítás, vagy a Hi-Fi-re emlékeztető színes műanyagdoboz. Az Intelnek egyébként szándékában áll a verseny folytatása, és a hírek szerint 2008-ban újabb győztest hirdetnek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.