Hirdetés

Milyen funkciók számítanak igazán?



|

Milyen adatokra, jellemzőkre, funkciókra figyeljünk oda a PC-k, tévék, telefonok, tabletek vagy kamerák esetében? Kihalásszuk olvasóinknak a valóban fontos dolgokat az érdektelenek tengeréből.

Hirdetés

A PC World szerkesztőségében elég gyakran üti meg a fülünket munkatársaink ehhez hasonló beszélgetése…
„– Mivel foglalkozol éppen?
– Egy [terméktípus] tesztelek a PC Worldbe.
– Nahát, pont egy új [terméktípus]-t szeretnék vásárolni. Szerinted melyiket válasszam?”


Erre a kérdésre sosem könnyű választ adni. Minden ember igénye más és más, emellett a pénztárcájuk vastagsága is különböző. Az új kütyük érkezésükkel elhomályosítják a korábbi csúcskészülékek ragyogását, de egyben elérhetőbbekké is teszik azokat. Mindemellett minden termékkategória esetében találhatunk olyan túlhangsúlyozott specifikációkat, amelyek a legtöbb ember számára teljesen érdektelenek, ezzel szemben a fontos részletek az esetek többségében sajnos elkallódhatnak.

Mielőtt pazarolná pénzét, fontolja meg szerkesztőségünk tanácsait, amelyek három részre tagolódnak:

1. jellemzők, amelyeket biztonságosan mellőzhetünk;
2. jellemzők, amelyeket bizonyos körülmények között érdemes megfontolni;
3. jellemzők, amelyeket mindenféleképpen keressünk.

Laptopok, desktopok, tárhely

Mindaddig, amíg modern processzorok vásárlására adjuk a fejünket, feltűnhet, hogy a RAM mennyisége vagy a tárhely mérete nagyobb befolyással lehet laptopunk, asztali gépünk teljesítményére, mint a processzorok órajelei közötti különbségek.

 



Lényegtelen jellemzők

Némi eltérés a CPU vagy a RAM sebességében: egy 2,6 GHz-es processzor nyilván gyorsabb, mint egy 1,2 GHz-es darab, de ezért a kisebb különbségért nem kellene többet fizetnünk. Nem valószínű, hogy átlagfelhasználóként felfedezzük a különbséget a 3,1 GHz-es Core i5 és a 3,3 GHz-es Core i5 között, ez a differencia azonban 20 ezer forintunkba is kerülhet. Hasonló eset az 1066 MHz-es és a 1333 MHz-es RAM-ok közötti különbség is.

DVD/Blu-ray írási sebesség: azoknak, akik még manapság is serényen égetik a lemezeket, nehéz lesz olyan meghajtót találni, amelyek lényeges sebességbeli fölénnyel rendelkeznek a többi eszköz felett. Írásnál a 6x és a 10x sebességnél is eltart egy darabig, míg a korongunk elkészül. Lejátszani pedig minden meghajtó tökéletes.

Jellemzők, amelyek olykor számítanak

Grafikus RAM: nagy felbontású YouTube videók és Blu-ray filmek nézéséhez legtöbbünknek nincs szüksége arra, hogy 1 GB-os memóriával szerelt grafikus kártyáját egy 2 GB-osra cserélje. Az a kártya, amivel az előre összeállított PC érkezik, általában elegendő memóriát tartalmaz. Ez alól a játékosok és grafikusok képeznek kivételt: számukra egy erősebb, 1 GB memóriával érkező videokártya sokkal hasznosabb, mint egy 256 MB vagy 512 MB memóriát használó VGA. A minőségi 2 GB-os kártyák világába minimum 60 ezer forint lerakása után léphetünk be, egy gyorsabb grafikus chip ráadásul kevesebb memóriával is jobban teljesít, mint egy lassabb chip több memóriával.

 



Négymagos processzorok: a laptopok érájában a legtöbb alkalmazás futtatása esetén a kétmagos processzor legalább olyan jól teljesít, mint egy négymagos CPU. A kétmagos processzorok órajele magasabb, és még a legtöbb program nem képes kihasználni a négy magban rejlő lehetőséget. Ha azonban videoszerkesztésre, tudományos számítások elvégzésére vagy mérnöki munkához keresünk CPU-t, a négymagos processzor sokkal megfelelőbb. A több szálon futó applikációké a jövő és a jelen is – a PC-nk annál több feladatot képes elvégezni egy csapásra, minél több mag „gondolkozik” benne egyszerre. Manapság a gyengébb kiviteleken kívül nehéz olyan PC-t találni, amelyik ne négymagos CPU-val érkezne.

Laptop képernyő-fényerő: A világosabb képernyő az akkumulátort is gyorsabban apasztja le, és a 300 nit (cd/m2) annyira világos, hogy szobán belül még ránézni is kellemetlen. A legtöbb felhasználó éppen emiatt gyakran csökkenti a kijelző fényerejét. Ha azonban időnk nagy részét odakint töltjük, az összes fényre szükségünk lesz, amit a kijelzőből ki tudunk facsarni.

Fontos paraméterek

Memória mennyisége: akármilyen számítógépről elmondható, hogy több memóriával a teljesítménye is fokozódik. Manapság 4 gigabájt memória megléte ajánlott, de 6 vagy 8 GB megvásárlása sem számít rossz gondolatnak.

A tágas, 7200 rpm merevlemez: a fordulat/perc azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan pörgeti a korongot a merevlemez. Egy 7200 rpm-es meghajtó gyakran gyorsabban reagál, mint egy 5400 rpm-es verzió, de semmi értelme nem lesz ennek a sebességtöbbletnek, ha szinte semmi nem fér el a meghajtón. A tárhelyek ára szerencsére folyamatosan csökken, és már az óriási, 3 TB-s merevlemezek is megjelentek a piacon.

 



Laptop súlya: a vásárláskor még jelentéktelennek tartott súly a használat során hamar lényeges ponttá válik. Kezdetekben nem igazán foglalkozunk vele, hogy a notebook másfél vagy két és fél kilós, azonban ha nap mint nap az oldalunkon hordjuk a laptoptáskában, akkor már a legkisebb különbséget is meg fogjuk érezni.

Laptopakkumulátor élettartama: minél tovább bírja egy noteszgép akkumulátora, annál jobb. Amikor ezt a specifikációt vizsgáljuk, a gyártó által feltüntetett üzemidőből nyugodtan faragjunk le kb. 20 százalékot, hiszen a dobozokon és a kereskedők által kibiggyesztett leírásokon a legjobb eredményeket tüntetik fel. Ezek olyan adatok, amelyekkel a valós használat során sosem, vagy csak nagyon ritkán fogunk találkozni.

Tárhely-interface: ha tárhellyel szeretnénk bővíteni a gépünket, olyan eszközt válasszunk, amelyik kompatibilis a rendszerünkkel. A SATA 6 GB/s csatlakozó nem fog segíteni, ha a gépünk nem támogatja. Külső meghajtó vásárlása esetén keressük a leggyorsabb kapuval ellátott termékeket, amelyet a gépünk is támogat. Érdemes még tudni, hogy az eSATA- és USB 3.0-s csatlakozóval ellátott rendszerek közül csak az utóbbihoz nem kell tápkábel.

Mobilok

Egy ideje már új telefon vásárlásán gondolkozunk? Egy szempillantás alatt elveszhetünk a specifikációk erdejében. Egymagos vagy kétmagos processzora legyen a készüléknek? 3G, Wi-Fi, Bluetooth, AMOLED vagy TFT? Napjaink okostelefonjai a legnagyobb hangsúlyt kijelzőjük méretére fektetik, ezért nekünk sem árt utánajárni, hogy a készülék hogyan jeleníteni meg a különféle tartalmakat.

Lényegtelen funkciók

Zajcsökkentő technológia: némely okostelefon zajcsökkentő technológiájával büszkélkedik, amelynek elméletileg az lenne a lényege, hogy amikor forgalmas utcán beszélünk, a mobil kiszűri a háttérzajt. A gyakorlatban azonban gyakran tapasztalható, hogy a vonal másik végén tartózkodó partner számára a technológia hatására eltorzul a hangunk, valamint őt úgy hallhatjuk, mintha készülékét bebugyolálták volna.

 



HDMI-csatlakozó: amennyiben a készülékünkön nem kívánunk HD-filmeket tárolni, HDTV- és HDMI-kábelünk sincs (amit külön megvásárolhatunk), akkor nem számít, hogy van-e HDMI-port a telefonon. Mindemellett csak akkor tudjuk kihasználni, ha otthon is rendelkezünk egy HDMI-csatlakozós tévével, egyéb esetben nem lesz hol megnézni a mobilon tárolt képeket, videókat.

Jellemzők, amelyek olykor számítanak

HSDPA/HSUPA: a hazai szolgáltatók mára szinte az ország teljes területét lefedték a nagy sebességű HSDPA-hálózatokkal, mégsem elengedhetetlen, hogy a mostanában leggyorsabb, 14,4 Mbps-ot támogató mobilokat vadásszuk. A telefon képernyőjén való netezéshez tökéletesen elegendő lesz a 3,6, 7,2 Mbps-os elméleti sebesség is, főleg, ha tudjuk, hogy az olcsóbb, középkategóriás készülékek még jellemzően ilyen modulokat kapnak. Arról nem is beszélve, hogy a böngészés sebességét a mobil egyéb jellemzői (processzor, memória) is nagyban befolyásolhatják.

A kamera megapixelszáma: a telefonok által készített képek minőségével legtöbbször nincs összefüggésben a kamera megapixelszáma. Ha a képeinket csak a készüléken nézegetjük, e-mailben, MMS-ben, a Facebookon osztjuk meg őket vagy a Hipstamatic- és az Instagram-szerű alkalmazásokkal tuningoljuk azokat, akkor egy 12 megapixeles kamera felvételei méretükből és felbontásukból kifolyólag jócskán megnehezítenék a dolgunkat. A közvélemény szerint egy minimum 3 megapixeles kamerával ellátott telefon bőven elég ezekhez a funkciókhoz.

 



Processzorsebesség: a kétmagos processzorok jelenleg rengeteg hírverést kapnak, azonban ez a teljesítmény a legtöbb felhasználó számára teljesen fölösleges. Ha nem futtatunk egyszerre több programot vagy nincsenek 3D-s játékaink a mobilon, akkor egy 1 GHz-es processzor is tökéletesen megfelelő lesz. A chip sebességétől függetlenül más tényezők is befolyásolhatják a készülék zökkenőmentes üzemelését: például az Android 2.3 gyorsabb, mint az Android 2.2.

Fontos paraméterek

Kijelzőméret/-felbontás: ha eszközünkön szeretnénk internetezni, naptárunkat rendezni vagy e-maileket és facebookos üzeneteket létrehozni és olvasni, nem mindegy, hogy milyen a kijelző felbontása. Minél magasabb, annál élesebben jelenítheti meg a képeket és a videókat. A böngészés és dokumentumszerkesztés egy 2,7 hüvelykesnél kisebb kijelzőjű telefonon zavaró korlátokba ütközik.

A kontraszt és a fényerő állításának lehetősége a felhasználó számára további pluszt jelent, ugyanis a készülékek alapbeállításai között jelentős eltérések mutatkozhatnak. Ha a kiszemelt telefonon állítható a kontraszt és a világosság, akkor egy jól megvilágított helyiségben könnyen olvashatóvá tehetjük a szövegeket és a grafikákat, emellett az akkumulátor energiájával is jobban gazdálkodhatunk.

Táblagépek

Mivel a tabletek még viszonylag friss termékeknek számítanak, a gyártóknak könnyű a specifikációk sorát meglobogtatni. Ezek közül viszont azok a legfontosabbak, melyekből azt tudhatjuk meg, hogy milyen gyorsan reagál a tábla érintésünkre, a kiadott feladatokra és milyen jól jeleníti meg a különböző tartalmakat annak kijelzője.

 



Lényegtelen jellemzők

Jelenleg nagyon kevés olyan paraméter létezik egy táblagéppel kapcsolatban, amelyen ne lenne érdemes elgondolkodni. Szerencsére a gyártók egyelőre megkímélnek minket a specifikációk listája közé olykor odakívánkozó szakzsargontól. Remélhetőleg ez továbbra is így marad.

Jellemzők, amelyek olykor számítanak

Csatlakozók: a táblagépek esetében az integrált csatlakozó kétélű fegyver. Amennyiben beépített portokról beszélünk, nincs szükség külön megvásárolható kiegészítőkre, de ebből kifolyólag a tablet is vaskosabb lesz. Sokak számára a csatlakozó nélküli Apple iPad 2 vagy a Samsung Galaxy Tab 10.1 tökéletes és csábító választás. Ha USB- és HDMI-csatolóra, SD-kártyaolvasóra vagy más csatlakozóra van szükségünk, némi extra kiadás fejében kiegészítőket kell beszereznünk. Amennyiben pedig a multimédiás felhasználáson túl a táblánkon dolgozni is szeretnénk, akkor egy portokkal jól ellátott készülék előnyösebb választás lehet.

Fontos paraméterek

Kijelző felbontása: minél magasabb a felbontás, annál jobb a készülék kijelzőjének megjelenítőképessége, erre a szabályra mindig támaszkodhatunk. Néhány tablet már 1280x800 pixeles felbontással bír, míg a legtöbb 1024x768-as móddal üzemel. A 800x480 pixeles felbontás, mint amivel a Dell Streak 7 is rendelkezik, most már csak sereghajtásra elegendő. Mivel a kijelző fontos és cserélhetetlen része a táblagépnek, ne hagyjuk figyelmen kívül annak részleteit.

 



Processzor sebesség: a legtöbb olcsó táblagép a processzor sebességén farag, és 1 GHz alatti teljesítménnyel dolgozik. Az 1 gigahertznél gyengébb, egymagos CPU-val ellátott táblagépek lassúak, ezért ragaszkodjunk a kétmagos rendszerekhez, vagy azokhoz az egymagos táblákhoz, amelyek processzorának órajele 1 GHz-nél gyorsabb.

Fényképezőgépek

Sokak számára a magasabb megapixelszám még mindig egyenes arányban áll a fényképezőgép által készített képek minőségével. Egy kamera szempontjából azonban a szolgáltatások sokkal fontosabbak.

Lényegtelen jellemzők

Digitális zoom: habár a digitális ráközelítés technológiája az elmúlt években rengeteget fejlődött, a gépek még mindig ugyanazt a módszert alkalmazzák: a képet kivágják és felnagyítják, amelynek során romlik a fotó minősége, ráadásul ugyanezt a munkamenetet a képszerkesztő programokban is elvégezhetjük. Ha nagyítva szeretnénk megnézni a képeinket, akkor a készülék képnézegetőjében is ráközelíthetünk azokra, anélkül, hogy a forrásfájl minősége romlana.

 



Digitális képstabilizáció: normális körülmények között ez vagy a zársebességet növeli, vagy a videofelvételnél csökkenti a kép remegését. Ezt úgy teszi, hogy a kép közepét kivágja és a fennmaradó részeket bufferként alkalmazza, hogy a center kép úgy nézhessen ki, mintha állványról vennénk azt. Azok a készülékek, amelyek az optikai/mechanikai és a digitális képstabilizációt kombinálják, nagyon hatékonyak. Ezzel szemben a szimpla digitális stabilizátorral rendelkező társaik nem mutattak túl meggyőző teljesítményt.

LCD-kijelző mérete és felbontása: a point-and-shoot fényképezők képkeresőmérete 3 hüvelyktől kezdődik. A nagy kijelző hamarabb leszívja az akkumulátort, és egy éles, magas felbontású LCD-kijelzőn nézve a képminősége jobbnak tűnhet, mint amilyen a valóságban.
 
Adatok, amelyek olykor számítanak

Megapixelszám: a megapixelszámot nem feltétlenül kell teljesen figyelmen kívül hagynunk, azonban azt érdemes tudni, hogy egy DSLR esetében sokkal fontosabb, mint egy kompakt készüléknél. A megapixelszám azt tükrözi, mekkora méretű képet láthatunk, szerkeszthetünk vagy nyomtathatunk anélkül, hogy jelentősen csökkenne annak felbontása.

Ha nagyméretű nyomatot készítenénk a felvételből, vagy gyakran vágjuk ki a képek bizonyos részét és nagyítjuk fel azokat, akkor már számít ez a szám. A kompakt fényképezők és a kamerás telefonok esetében a magas megapixelszám gyakran zajos képhez és nagy fájlmérethez vezet, amelynek következtében csak a tárhely fogy, és ha meg szeretnénk osztani a képeinket, akkor először csökkentenünk kell azok méretét.

High-definition videofelvétel: a „720” és a „1080” azt a vízszintes vonalszámot jelenti, amire egy HDTV felosztja a felvett videót, ennek minősége azonban sok mindentől függ. Nem mindegy, mekkora a felvétel során a bitráta, hány képet rögzít másodpercenként a készülék, továbbá az sem, milyen szenzor és milyen lencsék dolgoznak össze a videózás alatt. Ezeken kívül még számos további tényező befolyásolja a végeredményt, ezért nehéz egységes skálát találni, ami alapján egyértelműen osztályozhatók lennének a fényképezőgépek videofelvételi képességei. Már kompakt és DSLR-készülékekkel is volt szerencsénk nagyszerű, HD-minőségű videoanyagok készítésére, és ennek ellenkezője is megtörtént már.

ISO: a legtöbb kompakt kamera mára elképesztően magas ISO-értékekkel rendelkezik – akár ISO 6400 vagy ISO 12 800 is –, de kis érzékelőik miatt már ISO 400 után zajosodnak a képeik. Amennyiben gyenge fényviszonyok melletti eseményeket vagy gyors történéseket szeretnénk rögzíteni, egy magas érzékenységű DSLR-fényképező lesz ideális számunkra, de ha ugyanezt egy kompakt készülékben keressük, akkor olyan rögzítési móddal (is) rendelkező eszközt válasszunk, amely nem csak a magas ISO-érzékenységgel villog.

Fontos paraméterek

Fizikai gombok a manuális irányításhoz: ha a fényképezéssel most kezdünk ismerkedni, nem érdemes azonnal egy DSLR-fényképezőbe beruházni. Egy kompakt kamera beszerzésével egyrészt takarékoskodhatunk, másrészt a gombjai segítségével könnyebben sajátíthatjuk el a fényképezés alapjait (fókusz, rekesznyílás, zársebesség). Egy kisebb kamera funkcióinak megismerése után a DSLR kezelése sokkalta könnyedebb lesz. Az érintőképernyős kezelés egyébként még nem érett meg egy elsöprő bemutatkozásra.

 



Gyors rendszerfelállás és sorozatlövési mód: manapság a zár késése nem okoz problémát, de még az újabb modelleket használva is előfordulhat, hogy lemaradunk a fontos pillanatokról. Olyan kamerát keressünk, amely a bekapcsolástól számítva másfél másodpercen belül fényképezésre kész. Előfordulhat, hogy deaktiválnunk kell a kezdőképernyőt (már ha lehetőségünk van rá).

A sorozatfelvétel vagy a folyamatos fényképezés mód sem utolsó szempont. Még ha nem is a sport világa foglalkoztat minket, egy hiperaktív háziállat vagy egy fürge csecsemő megörökítése esetén jól jön, ha a készülékünk rendelkezik a sorozatfelvétel funkcióval. Azokat a fényképezőgépeket keressük, amelyek egy másodperc alatt három vagy annál több fotót is képesek készíteni.

HDTV-k

A tévégyártók szeretnek kérkedni termékeik jól hangzó, impresszív tulajdonságaival, de mielőtt elragadtatnánk magunkat, zökkenjünk vissza a valóságba, és gondoljuk át újra, hogy otthonunkba mekkora képernyőjű hardver ideális.
 
Lényegtelen jellemzők

Kontraszt arány: elméletben a kontrasztarány a képernyő legsötétebb feketéje és legvilágosabb fehére közötti különbséget méri. A gyártók ezeket az eredményeket sajnos anélkül közlik, hogy lenne egy egységesített tesztmódszer, így ennek eredményeképpen a kapott számok nem tükrözik megfelelően a képernyők valós tulajdonságait.

 



Válaszidő: a képernyő válaszideje azt határozza meg, hogy milyen gyorsan fordul át egy képpont az egyik színből a másikba. A feltüntetett adatokból általában az nem derül ki, hogy melyik mérés eredményét közölte a gyártó. A feketéből fehérbe, majd ismét feketébe történő váltás például kétszer olyan időigényes, mint szürkéből szürkébe váltani. Ennek ellenére napjaink reakcióidő-jelzései nagyrészt megegyeznek.


Adatok, amelyek olykor számítanak

Frissítési frekvencia: egy 60 hertzes LCD HDTV és egy 120 Hz-es LCD HDTV képminősége között óriási lehet a különbség. 120 Hz fölött a frissítési ráta már nem a legfontosabb paraméter. Tesztjeink során láttunk olyat is, hogy egy 120 hertzes modell felülmúlt egy 240 Hz-es készüléket, ennek pedig szimplán az az oka, hogy a képkocka-beszúró algoritmus gyakran hibát vét, és egyfajta remegő hatást generál.

 



Fontos paraméterek

A legjobb méret: egy nagy tévé kétségtelenül nagyon jól néz ki, de az sem mindegy, hogy hová kerül. Ha a készülék és a kanapénk között túl kevés a hely, a fejünket folyamatosan mozgatni kell majd, hogy követhessük a saját vonalaikat visszatükröző eseményeket, emellett a látott kép minősége sem lesz opcionális.

Nyomtatók

Egy olyan nyomtató, amely nem képes az automatikus duplexre (kétoldalas nyomtatás), valamint a kellékanyaga is kis oldalkapacitású, hosszú távon igen sokba kerülhet. Manapság pedig korántsem mindegy, mire verjük el a pénzünket.

Lényegtelen adatok

Motorsebesség: a nyomtatógyártó cégek általában olyan módszerekkel kalkulált adatokat közölnek a motor sebességével kapcsolatban, amelyek nem tükrözhetik a valós életben jelentkező használat terheléseit. Sebességtesztjüknél akár a piszkozatnyomási módot is használhatják, amelynek eredményei más beállítások esetében már korántsem relevánsak. A készülék valós sebességét az ISO/IEC 24734 „Laser Quality Print Speed” nevezetű teszt szabvány jobban tükrözi. Ez az alapértelmezett funkcióban nyomtat, és az első oldal kinyomásának mérőszámait is tartalmazza.

 



Jellemzők, amelyek olykor számítanak

Havi terhelhetőség: ez a mérőszám azt mutatja, hogy mennyire tartós, illetve terhelhető egy nyomtató, ami egy vállalkozás számára kifejezetten fontos mérőszám. Sajnos a valós produktum, amelyet a nyomtatók képesek kitermelni, a specifikációkon látott mennyiségek töredékei.

Nyomtatási felbontás: az „interpolált”, „optimizált” címszavakat tartalmazó paraméterek manipulált felbontást takarnak. Ha ráakadunk egy valóban 1200x1200 dpi felbontásra képes készülékre, láthatjuk, hogy annak nyomtatási képe mennyivel finomabb és egyben menyivel élesebb képet és szöveget hagy maga után.

Képbeolvasási felbontás: keressük az optikai felbontásra utaló számadatokat. Egy 300 dpi felbontással rendelkező eszköz általában már megfelelő. A nagyobb felbontással rendelkező szkenner tovább olvassa be a képeket, a fájlméret hatalmas lesz, de ettől függetlenül nem feltétlenül lesz élesebb a kép.

 



Fontos paraméterek

Automatikus duplex: az a nyomtató, amely két oldalra is képes nyomtatni, rengeteg papírt spórolhat meg a számunkra. A kétoldalas nyomtatás számos esetben csak a számítógép képernyőjén megjelenő nyomtatási utasításait követve, manuálisan valósulhat meg. A legtöbb felhasználó számára ezek követése olykor problémát okoz, és az is nehézkes lehet, hogy hogyan helyezzék vissza a papírkupacot annak érdekében, hogy a másik oldala is megtelhessen nyomtatott karakterekkel és képekkel.

Patron-, tonerméret: minden kellékanyag rendelkezik egy mérőszámmal, amely azt jelzi, hány oldal nyomtatható belőle, mielőtt az utolsó tintacsepp is rászárad a patron falára. Az ISO/IEC szabványnak hála a legtöbb kellékanyagon feltüntetett mennyiség közvetlenül összehasonlítható.

Kezdő méretű kellékanyagok: a legtöbb belépő kategóriás nyomtató kezdő kellékanyaggal érkezik, amelyek sokkal rövidebb idő alatt kifogynak, mint amit egy normál tonerral szerelt modellnél tapasztalunk. Az előbbieknél ezért idejekorán póttoner után kell szaladgálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.