Hirdetés

Milyen videokártyák támogatják a DirectX 12-t?



|

A játékosok fele már rendelkezik kompatibilis hardverrel.

Hirdetés

Július 29-én elérhetővé válik a Windows 10 operációs rendszer. Ez lesz az eddigi talán legérdekesebb, leginkább eseménydús Windows-rajt, hiszen egy éven keresztül mindenki ingyen frissíthet majd rá, aki jogtiszta Windows 7 vagy Windows 8.x rendszert futtat. A játékosok számára különösen érdekes, hogy a Windows 10 az egyetlen olyan számítógépes Windows, amelyen elérhető lesz a DirectX 12 programozási felület.

Hirdetés


Mint bizonyára a többség tisztában van vele, a DirectX 12 az AMD Mantle-höz hasonlóan lehetővé teszi a grafikus kártyák alacsony szintű programozását, továbbá fel lett készítve a mára kritikus fontosságúvá vált párhuzamos feladatvégrehajtás hatékony elvégzésére. A DirectX 12 nem csak azért jobb, mert képes jobban kiaknázni a grafikus vezérlők alapvető erőforrásait, hanem azért is, mert a GPU és CPU különféle számítási feladatai minden eddiginél kevésbé függenek egymástól. Ennek köszönhetően mindkét komponens esetében sokkal jobb kihasználtság és skálázódás érhető el.


Milyen videokártyák támogatják?

Precedens nélküli módon a DirectX 12 visszafelé kompatibilis lesz a jelenleg újonnan megvásárolható, továbbá már jó néhány éve piacon lévő grafikus hardverek többségével. A gamerek 50 százaléka már most rendelkezik támogatott grafikus vezérlővel, így a DirectX 12 használatához csak fel kell frissíteniük a Windows 10 operációs rendszerre.


Ez elsőre jól hangzik, de a támogatott hardverekre rákeresők gyorsan szembetalálják magukat a ténnyel, hogy a DirectX 12 a különböző grafikus kártyákon különböző mértékben támogatott, különböző feature-szinteket (tiereket) határozott meg a Microsoft. Ettől nem kell elkeseredni, ugyanis a fogyasztók minden egyes támogatott GPU esetében megkapják majd a programozási felület legfontosabb fejlesztéseit, amelybe beletartoznak a fentebb említett jobb párhuzamosítási és kihasználási lehetőségek. A belátható jövőben várhatóan nem jelent majd semmilyen fontos hátrányt, hogy csak „minimális” a kártyánk támogatása. Mire tényleg fontos lesz a 100 százalékosnak titulálható támogatás, addigra már amúgy is feltétlenül megérik majd a cserére a videokártya.


Tehát a jó kérdés: milyen kártyák támogatottak? Az AMD részéről az összes Graphics Core Next architektúrát használó grafikus vezérlő, azaz a Radeon HD 7000 szériától kezdődően minden. Ebbe természetesen beleértendőek az APU egységekben található GCN grafikus chipek is. Az NVIDIA részéről a Fermi, Kepler és Maxwell kaptak DirectX 12-kompatibilitást, azaz a GeForce 400-as és újabb kártyák tulajdonosai örülhetnek. Az Intel sem maradt ki a buliból, de jóval szerényebb keretek közt: csak az Iris és Iris Pro integrált grafikus egységeik támogatják az új API-t.


Mikor jönnek az első játékok?

A DirectX 12 természetesen semmit sem ér, ha a játékfejlesztők nem használják ki a képességeit. A Microsoft szerint az első játékok a karácsonyi szezonban válhatnak majd elérhetővé, de ez már persze nem a redmondiakon múlik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.