Hirdetés

Minden, amit a DDR4-ről tudnod kell

|

Az új memóriaszabvány több hasznos újdonságot is hoz, de kérdés, mikor szorítja ki a DDR3-at?

Hirdetés

A legtöbb számítástechnikai szabvány csak pár évig él, vagy még addig sem, hiszen 1-2 évente cserélik újabb, jobb megoldásokra. Ez alól az USB mellett a DDR RAM, vagyis a rendszermemória a kivétel, amely több generációnyi platformot is átél, mire lecserélik. 2014-ben azonban megérkezett az új szabvány, a DDR4, melyet az Intel az LGA2011-3-as platformjába be is épített. Ez azonban csúcsplatform méregdrágán és tényleg csak az abszolút „power usereknek” van szüksége ekkora számítási kapacitásra. A DDR4 azonban több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek nem kimondottan itt, hanem az olcsóbb, kisebb, mobil platformoknál számítanak igazán. Jogos hát a kérdés, hogy mikor terjed el a DDR4 és szorítja ki a mára kissé elavultnak számító DDR3-at.

 

Hirdetés

A DDR ütemterve

A DDR SDRAM egészen pontosan 2000-ben indult, ekkor jelent meg elsőként a PC-s világban. A DDR három évig tartott, amikor is leváltotta a következő, alacsonyabb fogyasztású és gyorsabb DDR2-es szabvány. Itt már 4 évig tartott az egyeduralom, mire megérkezett a DDR3 – és azóta is ezt használjuk. Ez 7 év, ami rengeteg az IT iparban, ráadásul számolhatunk nyolccal is, hiszen 2014-ben csak egyetlen, méregdrága PC-s platformon jelent meg az új szabvány és csak 2015-ben várható, hogy más területeken is alkalmazzák a DDR4-et.

Hirdetés

 

 

Amiért érdemes odafigyelni a DDR4-re

Az új memóriaszabvány komoly, de forradalmi helyett evolúciós előrelépés a DDR3-hoz képest több tekintetben is. A DDR4 modulok 1 mm különbséggel pontosan ugyanakkorák, mint a DDR3-as példányok, azonban az érintkezősávok sokkal sűrűbben vannak: az eddigi 240 helyett a DDR4-hez 288 érintkezőre van szükség, a biztonsági bemetszés pedig szándékosan máshol van, nehogy összekeverjük a kétféle modult. Ez azért fontos, mert a két technológia nem kompatibilis egymással, vagyis DDR3-as platformba nem szerelhetünk DDR4-et és visszafelé sem működik a csere.

Hirdetés

 

 

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a feszültséget jelentősen csökkentették, így 1,5 volt helyett már 1,2 volt elegendő a DDR4-hez. Ugyan a DDR3-nak megjelent még egy csökkentett feszültségű változata, a DDR3L 1,35 volttal, ám ez a további feszültségcsökkentés fontos lépés a takarékosabb platformok irányába. És ez még csak a kezdet: a DDR4-nek már most meghatározták az alacsony fogyasztású változatát, amelynél 1,05 voltban határozták meg a feszültséget. Az alacsonyabb fogyasztás egyben alacsonyabb hőtermelést is jelent, amely tökéletesen megfelel a mobil, passzívan hűtött rendszerekhez.

 

 
Hirdetés

A másik fontos előrelépés a nagyobb sávszélesség, amelyet alapvetően az effektív órajel emelésével értek el a gyártók. A DDR4 szabvány 2133 MHz-en indul, amely valós órajelben 1066 MHz-et jelent. A DDR4 még csak most indult, de már tudni lehet, hogy még messze a felső határ – egyelőre effektív 3,2 GHz-ről lehet tudni, de nem lepődnénk meg, ha idővel ezen is továbblépnének a cégek.

Végül a kapacitásról is szóljunk egy-két szót: a DDR4-nél duplázódik az adatsűrűség 2 GByte/RAM chipre, vagyis asztali és mobil PC-ben számíthatunk a 16 GB-os modulokra.

 

Ne olyan sietősen

Azért nem kell azonnal mindent eldobnunk és DDR4-ért rohanni a boltba. Egyrészt még nagyon új a technológia, egyetlen platform támogatja és 20-50 százalékkal drágább, mint a DDR3. A másik gond az időzítés: ugyan az órajelek sokkal magasabbak, mint egy átlagos DDR3 modul esetében, cserébe viszont az időzítések lazábbak, így a valós teljesítménynövekedés messze nem olyan látványos. Egy DDR3 2133 MHz-en CL10-11 körül dolgozik, míg azonos frekvencián a DDR4 modul CL15-ön. Ettől azonban még nem kell megijedni és temetni a DDR4-et: anno a DDR2-DDR3 váltásnál is ilyen gondok voltak kezdetben.

 

 
Hirdetés

Idővel a DDR4 is kinövi gyermekbetegségeit és ahogy egyre több platform támogatja, úgy csökken majd az ára is a moduloknak. Jelenleg a legfontosabb, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett dupla akkora RAM kapacitást kapunk, amely átlagos gépben legkorábban az Intel Skylake-kel lesz kihasználható.

Ez a soron következő utáni váltás az Intel fejlesztési stratégiájában, ahol egy teljesen új mikroarchitektúra jelenik meg 14 nm-en, DDR4 memóriavezérlővel, PCIe 4.0 támogatással és AVX 3.2 modullal. A DDR4 tömeges elterjedésére tehát még egy bő évet várhatunk, sőt, még csak ekkor fognak megjelenni az új platformra épülő gépek, ha pedig nem akarunk azonnal beleugrani, ráérünk majd 2016-ban számolni a memóriaváltással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.