Hirdetés

Minden, amit az AMD Radeon RX 6000 szériáról tudni érdemes



|

Az AMD tegnap leplezte le a legújabb generációs GPU-jait, melyekkel birokra szeretne kelni az NVIDIA új kártyáival. Most megnézzük, hogy egészen pontosan hogyan tervezi ezt megvalósítani a cég.

Hirdetés

Miután az NVIDIA bejelentette a GeForce RTX 30XX videokártyákat, rengeteg szem szegeződött az AMD felé, hogy hogyan reagálnak a konkurencia GPU-ira. A cég azonban hallgatásba burkolózott, melyből sokan azt szűrték le, hogy nincs válaszuk az NVIDIA brutális hardvereire. Nemrég azonban előállt az AMD a Radeon RX 6000-es szériával, és az ezek kapcsán megosztott infók alapján kijelenthető, hogy a verseny bizony kiélezett.

Mitől jobb az RDNA 2 architektúra az elődjénél? Milyen teljesítményre számíthatunk a AMD új csúcs-GPU-itól? Milyen áron érkeznek a Big Navi kártyák?  Lássuk, hogy egészen pontosan mit tud az AMD Radeon RX 6800, RX 6800 XT és RX 6900 XT.

Hirdetés

Az RDNA 2 architektúra ereje

Lisa Su, az AMD vezérigazgatója elmondta, hogy a közönség által csak "Big Navi" névre keresztelt kártyák lesznek a legerősebbek, melyeket a cég eddig gyártott. No persze ez minden generációváltásnál elmondható, tehát egy ilyen kijelentéstől még annyira nem emelkedik meg a veterán játékosok pulzusa.

Az viszont már sokkal többet elárul, hogy a jelentős technológiai előrelépés az RDNA 2 architektúrának köszönhető. Az előző generációkban ketyegő felépítés továbbfejlesztett változata wattonként 50 százalékkal nagyobb teljesítményre képes elődjénél, miközben energiatakarékosabb, nagyobb sávszélességet tud használni, kevesebb a szűk keresztmetszet, emiatt alapvetően gyorsabb.

Az RDNA 2 architektúra 7nm-es gyártási technológiával készül, így 26,8 milliárd tranzisztornál is többet voltak képesek belepakolni a GPU-kba. A gyártó ezúttal is a TSMC, azonban az érett gyártástechnológia és az új alapok 30 százalékkal jobb energiafelhasználást eredményeztek, ráadásul hiába a becenevéhez illően tekintélyes méret (értsd: a lapka nagy), a gyártási hatékonyság az AMD állítása szerint kiváló (ugyebár ezt az Nvidia egyelőre nem mondhatja el a 8 nm-es Samsung technológiáról).

Ez az architektúra található mindhárom bejelentett videokártyában, ennek köszönhetően az AMD azt ígéri, hogy játékok esetében mindegyik szállítja majd a 60 képkockát másodpercenként a 4K felbontás mellett is. Emellett ez lesz az AMD első olyan GPU-generációja, mely hardveresen, 100 százalékosan támogatja az MS DirectX-kompatibilis, valós idejű ray-tracinget is.

Memória-trükkök

Az AMD legnagyobb lemaradása az NVIDIA-val szemben, hogy kizárólag a lassabb GDDR6-os memóriát használhatja, míg a konkurens cég egy a Micronnal kötött partnerség keretében GDDR6X standardokat használhat. Az alapvető hátrány áthidalására az AMD hardveres és szoftveres segítséget egyaránt segítségül hív.

A legszembetűnőbb különbség egyértelműen az, hogy a Radeon RX 6000-es kártyákra 16 GB memória került, szemben az RTX 3080 10 GB-jával és az RTX 3070 8 GB-jával. Persze mindez nem lenne elég, hiszen a GDDR6 alapvetően egy lassabb technológia, mint ami a konkurens gyártó rendelkezésére áll a 3080 és 3090 esetében. A cég ezért létrehozta Infinty Cache névre keresztelt, grafikai feladatvégzéshez optimalizált, nagy sebességű gyorsítótárát. Ez arra szolgál, hogy minimalizálja a VRAM szűk keresztmetszetét és csökkentse az energiafelhasználást is.

"A speciális Infinity Cache-ünk, kombinálva a 256-bites GDDR6 interfésszel kétszer olyan hatékony sávszélességet eredményez, mint a hagyományos 384-bites GDDR6 megoldás, ráadásul kisebb energiafelhasználás mellett."

- nyilatkozta Laura Smith, az AMD vezető mérnöke.

Számokban kifejezve ez akár 1664 GB/s sávszélességig felmehet, de a gyártó mindhárom kártya esetében az 512 GB/s-os átviteli sebességet garantálja. Ez már majdnem párba állítható a GDDR6X 760 GB/s-os eredményével, miközben azért egy olcsóbb, könnyebben elérhető megoldás.

Radeon RX 6800

Itt az ideje rákanyarodni arra, hogy mit tudnak az egyes kártyák; kezdjük tehát teljesítmény szerint legalulról. A Radeon RX 6800 lesz az új generáció belépőszintű kártyája, mely az RTX 2080 Ti-vel és RTX 3070-nel hivatott birokra kelni. Az alapórajel ennél a kártyánál 1815 MHz, mely 2100 MHz-ig pörög fel Boost módban. Már ez a legszerényebb modell is 16 GB GDDR6 memóriával érkezik, ehhez 60 számítási egység (Compute Unit) párosul 250 wattos kártyafogyasztás mellett.

A belépőszintű kártya az AMD szerint 18 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint az NVIDIA RTX 2080 Ti/RTX 3070. Ehhez hozzájárul a 3840 darab stream-processzor, a 60 ray accelerator és a 240 textúrázó egység, melyeknek hála a FP16 teljesítmény mellett 32,33 TFLOPS, FP32 teljesítmény mellett pedig 16,17 TFLOPS sajtolható ki belőle.

A gyártó szerint ez lehet a tökéletes kártya arra, ha az ember éppen hogy csak betenné a lábát a 4K-játékok világába. Tekintetbe véve, hogy az RTX 2080 Ti Founders Edition 1199 dolláros megjelenési árával szemben ezért mindössze 579 dollárt kér a cég, így valóban érdemes lehet rajta elgondolkozni azoknak, akik a költséghatékony megoldások hívei. Az RTX 3070-nel összevetve már bonyolultabb a kép: ha kapható lenne 500 dollárért a GeForce RTX 3070, az Nvidiának komoly fegyver lenne a kezében, de a 3070 hiánycikk és várhatóan még hónapokig az is lesz, így ha elegendő RX 6800-at tud szállítani az AMD, még akár meg is nyerheti a karácsonyi szezont.

Radeon RX 6800 XT

Ha azonban az NVIDIA jelenlegi generációs kártyáira keresünk alternatívát, akkor egy árfekvéssel magasabban érdemes körbenéznünk. A 649 dolláros Radeon RX 6800 XT már a GeForce RTX 3080 babérjaira tör, tekintetbe véve, hogy 41,47 TFLOPS FP16 és 24,74 TFLOPS FP32 teljesítmény érhető el vele, TDP értéke pedig 300 watt.

72 számítási egység és ugyanennyi ray accelerator ketyeg benne, a 2000 MHz-es órajel pedig 2250 MHz-ig tornázható fel. 16 GB GDDR6 memóriával szerelték, melyet kiegészít a korábban említett Infinity Cache a jobb sávszélesség érdekében.

A gyártó szerint az RX 6800 XT-nél már nem csak a 4K, de a stabil 60 fps is garantált, sőt a felbontást 1440p-re véve a legtöbb játék esetében a 100 fps is kihozható a kártyából.

Radeon RX 6900 XT

Az AMD a jelek szerint árazásban szeretné igazán megszorongatni az NVIDIA grabancát, ugyanis csúcskategóriás kártyájuk, az RX 6900 XT "mindössze" 999 dollárt kóstál majd, amely 500 dollárral elmarad a konkurens RTX 3090 árától. A generáció zászlóshajója emellett teljesítményben utoléri, sőt bizonyos esetekben meg is haladja a konkurens csúcskártyát.

Az alapjáraton 2250 MHz-es órajel mellett a 16 GB GDDR6 memória és az Infinity Cache felel a gyorsaságért, melyre az eggyel olcsóbb modellhez hasonlóan 300 watt TDP- mellett képes a kártya. 80 számítási egység mellett 5120 stream-processzor, 320 textúrázó egység és 80 ray accelerator duruzsol a hardverben.

A csúcskártya 46,08 TFLOPS FP16 csúcsteljesítményre, és 43,04 TFLOPS FP32 teljesítményre képes. Ezzel elméletben képes túlszárnyalni az NVIDIA konkurens RTX 3090-es GPU-ját. A gyártó néhány játék alatt mért fps-számmal mutatta meg, hogy milyen erős is az RX 6900 XT:

Kialakítás, megjelenés

A komoly hardveres erőhöz persze megfelelő hűtésre is szükség van, ilyen tekintetben viszont az AMD nem szeretett volna kísérletezni: a jól bevált, egy oldalon elhelyezett 3-ventilátoros megoldást választotta. Tekintetbe véve, hogy az NVIDIA-tól eltérően ők kizárólag a játékosokra lőttek a Big Navi szériával, így nem is kellett visszafogniuk magukat a dizájn terén, hiszen itt a robusztus hardver a jó hardver.

Mind a három kártya dupla 8-tűs csatlakozóval van felszerelve, tehát nem kell kétségbeesnünk, ha ilyen kártyával fejlesztenénk PC-nket. Emellett a kártyák nem lesznek indokolatlanul nagyok, így az NVIDIA-nál látott gigászi méretektől sem kell tartanunk, amikor megpróbáljuk kiokoskodni, hogy befér-e a gépházba az VGA. Az RX 6900 XT és az RX 6800 XT 2,5 slotos, míg az RX 6800 2 slotos, és mindhárom kártya 267 milliméter hosszúságú.

Ha még nem ruháztatok be az Nvidia csúcstermékeire (amire van esély, hiszen mindegyik abszolút hiánycikk), és felkeltette az érdeklődéseteket az AMD kártyák legújabb generációja, akkor a jó hír az, hogy már nem kell sokat várnotok a megjelenésükre. Míg az RX 6800 és az RX 6800 XT november 18-án kerül a boltokba, addig a csúcskártya megjelenéséig mindössze december 8-ig kell kibírni. A nagy kérdésre persze csak a megjelenés után tudunk majd válaszolni: vajon milyen áron lehet itthon megszerezni az új Radeonokat, és hogy lesz-e egyáltalán készlet, vagy az AMD-nek sem sikerül idén kielégítenie a PC-gamerek VGA-éhségét?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.