Hirdetés

Minden, amit tudnod kell az okoskártyákról - első rész



|

A közelgő dinamikus okoskártyákkal nem lesz szükség egy pénztárcányi bank-, hitel- és egyéb kártyára.

Hirdetés

Egyre több stratup van, amely szerint még nem állunk készen a mobilfizetés világára, vagyis arra, hogy készpénz és bankkártya helyett egy okostelefonnal intézzünk minden pénzügyet, ujjlenyomat-olvasással egybekötve. A minden-egyben okoskártyák ezért gyakorlatilag az Apple Pay és az Android Pay, Samsung Pay riválisai. 

Hirdetés

 

Mik azok?

Az okoskártyák egy jól ismert dologra építenek, vagyis a műanyag kártyákra, amelyeket a pénzintézetek és áruházak osztanak ki. Ezeknél viszont minden-egyben megoldást kapunk, tehát kényelmet, miközben marad a biztonság egy dinamikus kártyán. Ráadásul ezek ott is működnek, ahol az Apple Pay és társai beadják a kulcsot, mert régi terminálok vannak a boltban. 

 

Coin

 

Az okoskártyák a hagyományos mágnescsíkos megoldásokkal szemben Bluetooth-kapcsolattal dolgoznak, ennek köszönhető, hogy több kártyát is kiváltanak: lehet belőlük bankkártya, hitelkártya, hűségkártya, klubkártya vagy bármi egyéb. 

 

A versenyzők

A kategóriában viszonylag közismert Coin még 2013-ban mutatkozott be, azóta viszont számos riválist kapott. A legismertebbek közé sorolható a Swyp, a Stratos és a Plastc. Sajnos mindegyiknél csak előrendeléseket fogadnak jelen pillanatban, tehát az igazi elterjedésükre még várni kell. 

 

Stratos

 

Így működnek

Az okoskártyák egyetlen digitális kártyaként tudják kényelmesen helyettesíteni az összes műanyag kártyát, legyenek azok bármire is jók. A négy fentebb említett gyártó a gyakorlatban úgy oldja meg a működést, hogy mellékel egy mágnescsíkos leolvasót, amelyekkel a személyazonosságunk megerősítése után be tudjuk olvasni a régi típusú kártyáinkat. Az okostelefonos appról ezután Bluetooth-on keresztül lesz áttöltve minden szükséges adat az okoskártyára. 

Hogyan lehetséges az, hogy egyetlen mágnescsíkkal többféle kártyaként is tud viselkedni egy ilyen eszköz? Amikor kiválasztjuk a használni kívánt darabot, akkor egy indukciós tekercs a kártyában olyan jelet küld, ami újraprogramozza a mágnescsíkot. 

 

Swyp

 

A Plastc ezen felül némi pluszt is kínál, ugyanis a segítségével a pénzügyeinket és a tranzakciókat is lehet követni, egyetlen központi helyről. Emellett a Startos és a Swyp mellett ez is képes lesz a tokenizációra, vagyis a bankkártyás tranzakciók maszkolására. Az idő múlásával mindegyik frissíthető lesz távolról, így a verseny kiéleződése minden bizonnyal további funkciókat hoz majd magával. 

Az ATM-ekkel egyébként zökkenőmentesen használható mindegyik okoskártya, azonban bizonyos termináloknál ezekkel is akadhatnak problémák. Kártyától függően az egynek látszó mágnescsík valójában kettő is lehet, ritka esetekben egyes leolvasók pedig nem biztos, hogy megbirkóznak az újdonsággal. 

 

A ti tárcátokban mennyi műanyag kártya van? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.