Hirdetés

Mindenevők HTPC helyett



|

Tesztünk résztvevői valamennyien széles körű médiakompatibilitással dicsekedhetnek, sokuk révén pedig az internet legjobb médiaforrásai és a közösségi oldalak is nagy képernyőre kerülhetnek.

Hirdetés

Évek óta lejárt már a DivX- és Xvid-kompatibilis DVD-lejátszók kora, napjaink médiabajnokai már egyre kevésbé optikai lemezekre építenek. Ehelyett a merevlemezes meghajtók, illetve azok a HDTV-re köthető lejátszók játsszák a központi szerepet, amelyek USB-csatlakozást biztosítanak külső meghajtók számára. A legtöbb hardver képes helyi hálózatra és az internetre is csatlakozni, a legmodernebb konstrukciók pedig szinte IPTV-jelleggel kínálják a képernyőn a különféle ingyenes és fizetős videós, sokszor nagy felbontású tartalmakat.

 

Ugyanezeket a feladatokat eddig javarészt szórakoztatásra kihegyezett, a nappaliba tervezett HTPC-konfigurációkkal látták el azok, akik ezt anyagilag megengedhették maguknak. Egy ilyen masina ára mintegy százezer forint mind a mai napig, csupán azóta energiatakarékosabb, illetve jobb teljesítményű alaplapok, processzorok szerezhetők be. Az operációs rendszer rendszerint a Windows valamelyik MediaCentert is tartalmazó kiadása, ami nagy szabadságot biztosít, de megragad a PC koncepciónál, ami karosszékből nem kezelhető olyan könnyen.

 

HTPC helyett lejátszó

 

Egy-két éve még árban szinte a HTPC-kkel egy szinten mozogtak a fejlett szolgáltatásokkal dolgozó, full HD-lejátszásra is alkalmas, mindenevő lejátszók. Azóta lényegesen olcsóbbak lettek, képességeiket tekintve folyamatosan fejlődnek, így ma egyre inkább vonzó alternatívát jelentenek. Egy windowsos HTPC kiegészítő szoftverekre szorul ahhoz, hogy gyakorlatilag minden ma elterjedt video- és hanganyagot lejátszhassunk vele, illetve a jobb kompatibilitás érdekében érdemes lehet áttérnünk egy erre a célra kialakított Linux-disztribúcióra, ami plusz munkát jelent. Egy HTPC-hez szükséges még egy MCE-távirányító, vagy ha internetezni is szeretnénk, akkor megfelelő multimédiás, vezeték nélküli, egérfunkciót is ellátó billentyűzet, ami további 10-20 ezer forintos tétel a költségvetésben. A modernebb HTPC-k energiatakarékosak ugyan, de persze nem annyira, mint a célprocesszorral dolgozó médialejátszók és a legtöbb esetben némi zajjal szennyezik a nappalit. A konfiguráció vitathatatlan előnye persze, hogy viszonylag nagy szabadságot élvezünk kiegészítők (például tuner, billentyűzet, egér, optikai meghajtó) tekintetében, és könnyedén böngészhetünk vele bármilyen internetes weboldalon.

 

 

 

Internetes alkalmazások sorakoznak a lejátszókban, amelyek segítségével filmeket,
bemutatókat nézhetünk meg, vagy akár a Facebookot is karosszékből használhatjuk

 

A lejátszók általában kisebbek, halkabbak vagy akár éppen hangtalanok - több tesztünkben szereplő modell egyáltalán nem tartalmaz hűtést -, és a fogyasztásuk töredéke egy PC-nek. Saját, általában Linux-alapokra fejlesztett rendszert tartalmaznak, amely célzott, karosszékből könnyen kezelhető felületet és olyan betűméreteket ad számunkra, amely néhány méterről is olvasható. Hátrányuk, hogy a tudásukat csak a gyártójuk képes jelentősen bővíteni újabb firmware-változatok kiadásával, azaz amit nem tudnak, arra legtöbbször már nem is megtaníthatók.

 


Milyen egy mai jó vétel?

 

A következő oldalon bemutatott hardverek alapfeladata, hogy médiaállományokat játszanak le, ezért legfontosabb a kompatibilitás és a csatlakoztathatóság. A DVD-lejátszók DivX kompatibilitása óta sokat változott a médiaformátumok világa. A DivX (konténerként) szinte teljesen kiszorult a mindennapokból, a legtöbb standard felbontású filmet AVI állományban, az ingyenesen használható Xvid kodek segítségével tömörítik, olykor külső feliratállomány szerezhető be hozzá, leggyakrabban SRT formátumban.
Lassan a full HD-felbontású LCD- és plazmatelevíziók lesznek a legelterjedtebbek, így egy mai lejátszó nem engedheti meg, hogy ne tudja zökkenőmentesen lejátszani a nagy felbontású anyagokat. Ezek AVI vagy MKV fájlban kapnak helyet, leggyakrabban H.264, illetve x.264 tömörítésű videóval. Ezeknek a formátumoknak a kikódolása erőteljes médiaprocesszort igényel, szerencsére ez a tesztünkben szereplő egyetlen lejátszó számára sem okozott gondot.

 

 

 

A mezőny legjobb távirányítója a Popcorn lejátszóé, a háttérvilágítás révén
teljes sötétségben sem fogjuk eltéveszteni az irányt

 

Sok fájlban több hang- és feliratsáv is helyet kap, így alapkövetelmény ezek váltása akár lejátszás közben is; erre is képes volt tesztünk minden résztvevője és nem jelentett problémát az ékezetes karakterek visszaadása sem. A legrosszabb esetben is csak a dupla hosszú ékezetet helyettesítő kalap rontja az összhatást nem Unicode-alapú feliratozásnál - ha pedig beállítjuk a közép-európai kódlapot, akkor ez sem zavarhat minket.

 


Nagyobb erő, divatos extrák

 

Majdnem minden modell képes menüvel együtt lejátszani a DVD ISO állományokat és a DVD mappákat, de a külső optikai meghajtót már kevesebben ismerik, és gyakran megtagadják a védett tartalmak lejátszását vagy nem sikerül túljutniuk a figyelmeztető feliratokon. Kevésbé általános a BD (Blu-ray Disk) könyvtárak korrekt feldolgozása, ezek az anyagok már erőteljesebb kódolást is tartalmazhatnak, azaz akármelyik processzor nem elég a lejátszásukhoz.
Nagy állományok esetében igen hálás lehet a gigabites Ethernet-vezérlő, vagy ha az egész lejátszó és benne a merevlemez USB 3.0 meghajtóként köthető a PC-hez. (Gigabites vezérlőhöz a PC-ben is azonos teljesítményű adapterre és kompatibilis routerre, switch-re van szükség.) A Wi-Fi inkább kényelmi extra, minőségi HD-anyagok átvitelére csak az n-es változat (802.11n) esetében alkalmas, de a vezetékes összeköttetés az igazán biztos.
Ha áram van, minden van, tartja a mondás, amit mi úgy módosítanánk a szórakoztatás esetében, hogy ha internet van, minden van. A legújabb trend az, hogy a tévék menüibe és a médialejátszókba is olyan alkalmazások kerülnek, amelyek házhoz szállítják a különféle tematikus videoanyagokat vagy akár filmeket, showműsorokat. Más alkalmazások időjárás-előrejelzést, tőzsdei információkat szállítanak vagy lehetővé teszik, hogy a tévéről kezeljük Twitter-, Facebook- vagy Flickr-fiókunkat. Az olcsóbb készülékek között is általános a Picasa és a YouTube kezelése.



Hyundai Mbox R3150

A hátoldalon sorakozó csatlakozók sok mindent elárulnak a Hyundai készülékéről. Méretei alapján egyértelmű, hogy a tévé alá-mellé, a többi szórakoztatóelektronikai kütyü alkotta toronyba tervezték a hardvert. Mindenféle kimenettel rendelkezik, gyakorlatilag bármilyen tévéhez illeszthető. Hamar feltűnik a merevlemez-fiók, amelybe néhány csavar révén könnyen beköltöztethetünk egy 3,5 hüvelykes SATA-meghajtót (legfeljebb 2 TB), ráadásul a gépház belsejében rendelkezésre áll még egy fix meghajtóhely is. A burkolat csinos, de a homloklapon sajnos egy igen erőteljes, alaphelyzetben kék jelzőfény ég, ami nagyon zavaró.

 

 

 


Az alapfeladat itt is a lejátszás, amiben honosított menü segít. A szokásos 1080/50p és 60p módok mellett 1080/24p támogatás is van. A formátumtámogatás kiemelkedő, minden MKV mintánkat sikeresen fogyasztotta a készülék, amely dekódolja a DTS-hangsávokat is. Gyakorlatilag az összes feliratformátumot ismeri, legyen szó beágyazott vagy külső, akár vobsub szerkezetről, ráadásul a felirat típusa, pozíciója, színe és nemzetisége is állítható. Még lejátszás közben is válthatunk hangsávot. DVD ISO képállományt vagy külső DVD-olvasóval DVD-lemezt is lejátszhatunk, menüvel együtt, de sajnos csak nem kódolt lemezeket. Beépített másolómodul segít a tartalmakat mozgatni a beépített meghajtók, a hálózat, az USB és a kártyaolvasó között. Hálózaton UPnP-forrásból is lejátszik a készülék és adott az FTP-, SAMBA-kiszolgáló és a BitTorrent-kliens is.


A beépített tuner a kódolatlan DVB-T adások vételére alkalmas, beleértve a néhány nagy felbontású adót és a DVB-T rádiókat, emellett antennaerősítésre is lehetőségünk van. Kérhetünk ütemezett felvételt EPG és időpont alapján is, nemcsak tunerről, hanem a kompozit videobemenetről is; ez akkor hasznos, ha valamilyen set top box jelét kell rögzíteni. A Picasa-, YouTube- és Flickr-lejátszás mellett időjárás és hírszolgáltatás is elérhető.


Előny: Felvétel DVB-T tunerből és videobemenetről
Hátrány: Durva kék fény a homloklapon, kiforratlan grafikailag

 

D-Link Boxee

 

Kétségkívül a Boxee büszkélkedhet a legvagányabb formatervezéssel, mind a készülékházat, mind a távirányítót illetően. Előbbi olyan kockát formáz, amelyet egyik sarkával belenyomtak az asztalba, utóbbi pedig kétoldalas: egyik felén a navigációs gombok, másik lapján alfanumerikus billentyűzet kapott helyet - ha nem tetszene, akkor iPhone és Android rendszerű telefonokkal is megoldható a távvezérlés. SDHC/MMC-kártyaolvasót és két USB-csatlakozót kapott, hangkimenetből analóg sztereó és optikai digitális áll rendelkezésünkre.


A mezőny legrészletesebb beállításaival dicsekedhet a menü, amely még azt is megmutatja, hogy a csatlakoztatott megjelenítő milyen hangsávok dekódolására képes HDMI-illesztésen. Emellett állítható a fekete szintje, valamint a különféle szűrők is ki-be kapcsolhatók (például kifésülés, gauss).

 

 

 


Minden anyagot lejátszik a Boxee, ami csak manapság beszerezhető. Kezeli az ékezetes feliratokat, belsőt és külsőt egyaránt. A távirányítón nem kapott helyet felirat- és hangsávváltó gomb, ami kicsit körülményessé teszi az átkapcsolást, cserébe állítható az időszinkron és a nemzeti karakterkészlet, sőt külön rámutathatunk egy kívánt feliratállományra is. Egyedül a többnyelvű SMI SAMI feliratokat kezelte rosszul a Boxee, ezekből minden nyelvet egyszerre jelenített meg.


Médialejátszónak is kiváló tehát a készülék, de nem ez a lényege, hanem az, hogy egységes, kereshető felületbe fog rengeteg ingyenes és fizetős tartalmat médiaszolgáltatóktól, olyanoktól, mint például a Revision3. Töméntelen alkalmazás áll rendelkezésre kép-, hang- és videoforrásként csoportosítva, nézhetünk ingyenes showműsorokat, filmeket és fizetőseket is. Rendelkezésre áll YouTube-szoftver is, valamint saját Boxee-fiókunkhoz kapcsolva használhatjuk a Facebookot és a Twittert egyaránt. Ha mindenből kifogynánk, akkor Flash-képes böngésző is rendelkezésre áll, egértámogatással. Habár belső merevlemezzel nem dicsekedhet, tartalom tekintetében a Boxee tűnik a legfejlettebbnek, mivel nyílt, a jövőben tovább bővülő platformra támaszkodik.

 

Előny: Rengeteg alkalmazás, fizetős és ingyenes tartalmak, közösségi alkalmazások, kiváló távirányító
Hátrány: Nincs merevlemez számára hely

 

 

Novatron NTR82

 

A lakkfekete burkolatú Novatron készülék egy 3,5 hüvelykes SATA1/2 merevlemezfiókot kínál. Különlegessége a homlokzaton elhelyezett 2 hüvelykes LCD-kijelző, amely a burkolatba épített nyomógombok révén nemcsak távirányítómentes navigációs lehetőséget biztosít, hanem igazi zenelejátszóvá teszi a készüléket, amivel kikapcsolt tévé mellett is követhető a lejátszás menete.


A kimenetek mellett a digitális (DVB-T) tuner csatlakozóját is használhatjuk, emellett bemenetek is helyet kaptak a hátoldalon, amiről felvétel készíthető (akár időzítve), akárcsak a DVB-T forrásból, vagy EPG alapján. Nem maradhat el a csúsztatott lejátszás (time shift) funkció sem.

 

 

 


Tesztünk során a szokásos formátumok mellett problémamentesen lejátszott minden mintát, beágyazott, illetve külső ékezetes feliratokkal együtt. A DTS videó hangsávokat képes lekeverni a rendszer. Bő a hangformátum-támogatás, számos veszteségmentes kodeket is beépítettek.
Az NTR82 hálózaton egyaránt látja a SAMBA-, NFS- és UPnP-protokollon megosztott mappákat. Az USB-re csatlakoztatott külső DVD-meghajtót is felismerte a rendszer, de sajnos DVD-albumokat nem tudott lejátszani (sem titkosított, sem titkosítás nélküli lemezt), ugyanakkor a DVD ISO képállományt menüvel és navigációval együtt adta vissza.


A készülék menüjében találunk internetes forrásokat, ám sajnos kevés az európai ízlés számára emészthető tartalom. A YouTube-szoftver és az RSS-olvasó nem működött jól, sikeresen próbálhattuk ki azonban az időjárás-jelentést, a CNN podcast és videokönyvtárát, a Flickr, illetve Picasa keresés-böngészést is. A Browse menüben elhelyezett Internet radio menüpont is működött.
Összességében az NTR82 szolgáltatásválasztéka ígéretes, még akkor is, ha egyes internetes szolgáltatások minősége akadozó, a kezelőfelület pedig grafikailag kiforratlan. Különlegessége, hogy zenelejátszóként és videofelvevőként is megállja a helyét, kifejezetten ajánljuk.

 

Előny: Felvétel DVB-T tunerből és videobemenetről, színes kijelzője révén zenelejátszónak is jó
Hátrány: Átlag alatti internetes videoforrás-választék

 

 


Apacer HD MediaPlayer AL720


A mezőny egyik legfrissebb résztvevője az Apacer AL720, amely januárban került piacra. Letisztult dizájnja mellett különlegessége, hogy gyárilag egy 500 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemez-meghajtót építettek az igen elegáns, alapos kialakítású házba, amelyre joggal mondhatjuk, hogy hordozható, akár egy női táskába is könnyen belefér. Kis mérete miatt speciális, jack végződésű kábelekkel oldották meg a kompozit és komponens videokimeneteket, emellett a hátoldalra optikai hangkimenet is került.


Ugyan a honosított menüben szerepel a Hálózat pont, de ez a modell nem rendelkezik vezetékes csatlakozással és a Wi-Fi is opcionális. Ennélfogva semmilyen hálózati funkciót nem tudtunk kipróbálni és ezeket egyelőre a gyártó sem specifikálta a termék weboldalán. A belső merevlemezt gyárilag NTFS-re formázták, a mellékelt szabványos miniUSB kábellel a számítógéphez csatlakoztatva tartalmát ugyanúgy elérhetjük, mint a külső merevlemezekét.
A legkevésbé sem mondhatnánk, hogy válogatós lenne a lejátszó, kis mérete ellenére szinte mindennel elboldogult. Gond nélkül belepörgethettünk az MKV állományokba is, csak a MOV konténert nem ismerte fel, illetve az M-JPEG kódolású AVI-t nem tudta lejátszani. Minden mást gond nélkül megevett, beleértve az FLV videókat is. Kiválóan válthattunk hangsávot és belső feliratsávot is, a külső feliratokat pedig gond nélkül, ékezetesen visszaadta a lejátszó. A feliratok színe, mérete, pozíciója és időszinkronja állítható, és a DTS-dekódolás sem probléma.

 

 


Egyetlen USB-aljzat várja a külső merevlemez-meghajtókat, kártyaolvasókat. A rendszer nem tudja a csatlakoztatott optikai meghajtókat értelmezni, így nem egészíthetjük ki azt DVD-lejátszóvá. Ha nem igényelünk hálózati csatlakozást, akkor az AL720 egy kifejezetten kényelmes, szinte zsebre vágható és csaknem mindenevő megoldás lehet, amely dizájnos megjelenésével a hölgyeket is megnyerheti magának.

 

Előny: Kis méret, elegáns kivitel, beépített 500 GB kapacitás
Hátrány: nincs Ethernet, a Wi-Fi opcionális

 


RaidSonic ICY BOX IB-MP3011HW-B

 

A RaidSonic ICY BOX designerei megmaradtak a kiemelkedően csinos, szálcsiszolt alumíniumburkolat mellett. A hardverben egy 3,5 hüvelykes SATA II merevlemez-fiók is elfért, amelyben mágnes rögzíti a meghajtót, ami - legalábbis a teszt időtartama alatt - nem ártott a merevlemeznek. Oldalt helyezték el a két USB-aljzatot és a memóriakártya-foglalatot. Egy USB-B csatlakozás révén külső USB 2.0 merevlemezként is igénybe vehető a beépített merevlemez, amelyet NTFS-rendszerben kezel a készülék.

 

 


A hátoldalon az Ethernet, HDMI, kompozit és komponens csatlakozások mellett az optikai hangkimenet is helyet kapott, a Wi-Fi opcionális USB-adapterrel oldható meg. A HDMI-kimenetre és optikai hangkimenetre is részletesen beállítható, hogy két vagy több csatornásra dekódolva vagy nyersen továbbítsa-e a hangot a készülék. A rendszer a 7.1-es Dolby Digital True HD és DTS-sávokat is kezeli. A menü többnyelvű, ám a magyar nyelv egyelőre nem található meg a listában. Lejátszáskor az átlagosnál lassabban töltődnek be a nagy felbontású klipek, illetve navigáció is kicsit ráérősebb. Az internetes extrák között rendelkezésünkre áll minden ingyenes kép- és hírforrás, amit megszokhattunk, kivéve a videós közösségi oldalakat, valamint a YouTube-ot nélkülöznünk kell. Van viszont beépített SAMBA- és FTP-kiszolgáló, torrent, valamint UPnP DLNA kliens is, a médiagyűjteményünk pedig kereshető.
A RaidSonic lejátszója kiterjedt formátumtámogatással dicsekedhet, gyakorlatilag mindent megevett, kezelte a több belső hangsávot, feliratsávot és a többnyelvű külső feliratokat is. A megjelenítés időszinkronja, pozíciója, mérete és színe állítható. A külső feliratok is ékezetesek, azonban a formázó címkéket nem dolgozza fel a rendszer. Felismerte ellenben a külső optikai meghajtót és kódolatlan DVD-albumokat gond nélkül játszott le, azonban a védett tartalmaknál elakadt a figyelmeztetőoldalon. A DVD ISO állományokat problémamentesen lejátssza merevlemezről vagy USB-ről.

 

Előny: DTS- és Dolby Digital True HD lekeverés, igen kedvező ár
Hátrány: Nincs YouTube- vagy más videós hozzáférés, kicsit lassan reagál

 

 

Popcorn Hour A-210

 

Az A-200 utódjaként érdemes az A-210-re tekinteni, amely örökölte elődje erényeit, kiegészítve egy teljesen hangtalan, passzív hűtéssel. A fekete fémburkolatot nem kell megbontanunk; az alsó rekeszt öt csavar oldása után tölthetjük meg 2,5 vagy 3,5 hüvelykes SATA-merevlemezzel. A hátoldalon a szokásos csatlakozók sorakoznak, köztük a koaxiális, digitális hangkimenet és a ritkaságnak számító S-Video is megtalálható.


A Popcorn jó médiatámogatással dicsekedhet, támogatja a DTS-dekódolást is. Működik a DVD lejátszás külső optikai meghajtóról, de előtte a régiókódot (ami nálunk 2-es) egyeztetni kell a menüben. Néhány felirat típusba beletört a bicskája: a külső többnyelvű SRT, a Vobsub és az smi nem jelent meg a képernyőn. Nagyon hasznos viszont a hang CD-ket minden információval a merevlemezre másoló alkalmazás és támogatott a Blu-ray ISO képállományok lejátszása is.

 

 


Néhány éve a Popcorn Hour különféle hálózatos kiszolgáló- és kliensszolgáltatásai (SAMBA, NFS, FTP, BitTorrent) egyedinek számítottak, mára viszont a versenytársak alaposan felzárkóztak ezen a téren. Továbbra is döbbenetes azonban a készülékkel kapcsolatban, hogy mennyivel több internetes forrás és szolgáltatás érhető el esetében a több száz alkalmazás révén. A YouTube mellett még tucatnyi netes szaktévéből, képalbum-szolgáltatóból, hírekből, online játékokból választhatunk; rengeteg ingyenes tartalmat is elérhetünk így, a teszt során képtelenek voltunk végignézni a túláradó kínálatot. Nagyon mutatós az automatikusan letöltött film- és zenei információkból gazdagon összeállított Jukebox fal is.


Végre akadt egy gyártó, aki rájött, hogy filmet sötétben szoktunk nézni és így nem látjuk a távirányító gombjain a feliratokat, ezért nemcsak az ergonomikus formatervezést vetette be, hanem a minden gombnyomásra kigyulladó távirányító-háttérvilágítást is. Kimagasló szolgáltatásai, kényelme és a hazai csatornán vásárlók számára biztosított minőségi támogatás miatt igazi gyöngyszem a Popcorn Hour A-210.


Előny: Jukebox-felület, BD- és DVD-meghajtók kezelése, kimagasló alkalmazásválaszték és megjelenés, hazai támogatás, merevlemez nélkül hangtalan
Hátrány: Néhány felirattípust nem jelenít meg

 


Asus O!Play HD2

 

Fekete, könnyed mintázattal kombinált lakkfényű műanyag burkolatot kapott az O!Play. A készülékház alján egy fedél mögött férhetünk hozzá a 3,5 hüvelykes SATA II merevlemezfiókhoz, a beszerelés csavarokkal és egy segédsínnel történik. Az előlapon három memóriakártya-nyílás található, az SD-slot pedig az SDHC-kártyákat is ismeri. A szokványos kimenetek mellett különlegesség a hátoldalon elhelyezett USB 3.0 B gazdacsatlakozás, így a HD2 egy megfelelő adatkábellel szupergyors külső merevlemezként használható. A készülék a FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+ és EXT3 rendszerben formázott meghajtókat is kezeli, az előlapi USB-t pedig eSATA-val kombinálták.


A 100 megabites hálózati csatlakozó mögött nemcsak SAMBA- és UPnP-kliens dolgozik; választhatunk a SAMBA-, FTP-, iTunes-kiszolgálók valamelyike vagy a BitTorrent-kliens között, ugyanis ezek közül egy időben csak egy szolgáltatás lehet aktív.

 

 

 

A menübe számos ingyenes internetelérési alkalmazást integráltak, a MozeeTV névvel illetett rádió- és tévécsatorna programban sok mindent megtalálunk, még néhány magyar nyelvű csatornát is, de a YouTube például nem szerepel a kínálatban. A Picasa és Flickr mellett részvény és időjárás szolgáltatás is szerepel a listán.
Az O!Play HD2 mindent lejátszik, ráadásul kikódolja a DTS és Dolby True HD hangsávokat is, emellett MKV lejátszáskor is válthatunk hangsávot. Feliratokból kezeli a többnyelvű külső és belső változatokat is, ékezethelyesen, az SRT formázócímkéivel viszont nem tud mit kezdeni. Cserébe egy részletes beállítópanelen könnyen megszabhatjuk a felirat forrását, nyelvét, megjelenését, emellett több árnyék-szín kombináció áll rendelkezésünkre. A hardver felismeri a külső USB optikai meghajtót és lejátssza a DVD-lemezeket, de csak azokat, melyek tartalma nem védett.

Ugyan a távirányítója nem rendelkezik háttérvilágítással, de egyértelműen a kezelhetőbbek közé tartozik, nem zsúfolták rá a számbillentyűzetet és nagy kerek gombjai kényelmesek. Ha mégsem találnánk annak, akkor egy iPhone és Wi-Fi birtokában a készülék saját weboldala is szolgálhat távirányítóul.

 

Előny: Mindenevő, USB 3.0 meghajtóként is üzemel, jó beállíthatók a feliratok, Dolby True HD lekeverés
Hátrány: Nincs YouTube-támogatás

 


SkyDigital Venice V13 HD


Az igényes kiképzésű műanyagházban nem fért el merevlemez; külső meghajtókat és a hálózatot vehetjük igénybe forrásként, emellett támogatott az NFS és az UpNP is. A Venice kiterjedt formátumtámogatással bír, nem jelent számára problémát a közkedvelt MKV sem. Ezenfelül belső és külső feliratokat is ékezethelyesen ismer, kinyitja a DVD-mappákat, sőt az DVD-Video ISO képeket is (feliratokkal, nézőpontokkal vagy akár állományonként), de külső optikai meghajtót nem kezel. Lejátssza a Blu-ray könyvtárakat (BDMV) és a H.264-es FLV-t is. Igen precízen megadható a feliratok pozíciója és emellett a képé is, de nem minden felirat típust ismer. Fájl- és UpnP-alapon is elérhetők a hálózaton megosztott anyagok, emellett a csatlakoztatott meghajtók tartalmát megoszthatjuk másokkal. Egy alap kiépítésű BitTorrent-kliens is helyet kapott a készülékben.

 

 

 

 

A Venice-t nem látták el túl gazdagon internetes tartalmak terén, de azért rendelkezésünkre áll egy YouTube és iRadio alkalmazás, emellett az internetrádió régiói között Magyarország is megtalálható, 89 rádióadóval. A YouTube protokolljának változása időlegesen problémákat okoz, ezt egyelőre csak a kísérleti firmware-ben követték a fejlesztők, de lapunk megjelenésekor valószínűleg már elérhető lesz a véglegesített változat, javított hozzáféréssel.


A Venice egyértelműen sokat tud, ugyanakkor vannak szokatlan allűrjei. A távirányítón nagyon sok kis gombot helyeztek el és a kissé csillogó fekete felületre szitázott apró betűs feliratok nem mindenki számára könnyen kivehetőek. Szokatlan helyen található a Vissza gomb, amely nem repíti el a navigátort a főmenüig, arra egy külön funkció használandó. A menük szerkezete, grafikai felépítése sem a szokásos, ugyanaz a billentyű esetenként más funkciót lát el, ami nagyon zavaró.

Ha a készüléket hivatalos hazai csatornán szerezzük be, akkor kapunk hazai műszaki támogatást. Amennyiben valakinek fontos a legújabb sokcsatornás hangformátumok erőteljes támogatása, és megelégszik egy merevlemez nélküli, kevés internetes funkciót támogató hálózati lejátszóval, akkor a Venice HD 13 jó választás lehet.

 

Előny: Szinte minden hangsávot kikódol, gyors menükezelés, lejátszás, hangtalan
Hátrány: Szokatlan távirányító- és menükiosztás

 

A.C.Ryan Playon!HD Mini 2

 

A Playon!HD Mini 2 a kisebb lejátszók közé tartozik, merevlemez számára nincs benne hely. Két külső eszközt köthetünk rá a hátoldali USB-aljzatok révén, van rajta gigabites Ethernet és opcionálisan 802.11n-es Wi-Fi-adapter kapható hozzá.

A készülék mindent lejátszott, ráadásul a legtöbb 7.1 csatornás hangsávot ki tudja kódolni és persze alapvetőnek számít ma már a DTS lekeverése is. A feliratokat példásan kezeli, a beállítópanelen beállítható a méret, pozíció, szín és szinkron is. A magyar ékezetek természetesen stimmelnek, egyedül a formázócímkékkel kiegészített SRT formátumot nem kezelte helyesen. Lejátssza az BD-ISO és DVD ISO képállományokat és mappákat is. Felismerte a külső optikai meghajtót, de csak a nem védett albumokat nyitotta meg.


A PlayOnHD támogatja a SAMBA, UPnP és NFS használatát, sőt a SAMBA kiszolgálóval meg is osztható a külső meghajtók tartalma. Az alap tucatnyi internetes alkalmazás között YouTube, Picasa, Flickr, Facebook, Buddy Link és Twitter szolgáltatások közül is válogathatunk, emellett böngészhetjük a SHOUTcast rádióadókat is. Tematizálva válogathatunk a netes videós podcastokból, hírek, szórakozás, technológia és sport témakör áll rendelkezésünkre. Az eBuddy többplatformos üzenetküldő szolgáltatás is elérhető, a készülék ilyenkor USB-billentyűzet és egér csatlakoztatását javasolja.

 

 

 


A honosított menü igényes kialakítású, elég logikus kialakítású, a távirányítóval pedig könnyen kezelhető a feliratváltás és hangsávbeállítás. Ugyanakkor kicsit befejezetlennek tűnik a munka: néhány szövegbeviteli helyen, keresőmezőben még hiányzik a virtuális billentyűzet támogatása és egyelőre nem tudtunk a 802.11g-s hálózatra csatlakozni az opcionális Wi-Fi-adapterrel. Egyébiránt egy átlagon felüli tudású és elég kényelmesen használható készülékről van szó, visszafogott árral.

 

Előny: Szinte minden hangsávot kikódol, gyorsan induló lejátszás, az átlagosnál több internetes alkalmazás, hangtalan
Hátrány: Kiforratlan firmware

 

Értékelés

 

Popcorn Hour A-210

 


 

A Popcorn Hour A-210 nem tartozik a legolcsóbbak közé, de könnyen meg tudja indokolni magasabb árát. Elég erőteljes ahhoz, hogy gyakorlatilag mindent lejátsszon, amire ma szükség lehet, valamint a legmodernebb formátumokat és akár a Blu-ray lemezkép-állományokat is tudja kezelni. Beépített merevlemeze révén gyakorlatilag teljes digitális médiagyűjteményünk tárolására alkalmas, amelyet látványos JukeBox felületbe rendezve, automatikusan letöltött médiainformációkkal is ki tud egészíteni. A gyűjteményünk a fájl- és médiakiszolgáló funkciók révén helyi hálózaton keresztül más gépekről vagy médialejátszókról is böngészhető. Eredeti lemezeink lejátszásához pedig elég egy külső USB-s optikai meghajtót beszerezni. A készülék a mezőnyben a második legjelentősebb internetes médiaforrás gyűjteménnyel rendelkezik, köztük sok-sok videoszolgáltatással, rádióval, hírekkel, showműsorokkal és játékokkal. A mezőny legprofibb, belső merevlemezzel felszerelhető modellje a Popcorn Hour A-210.

 


D-Link Boxee Box DSM-380

 


 

 

 

A csapott kocka dizájnjával első ránézésre is megragadó D-Link Boxee Box Atom processzoros alapokra épül, részint ennek köszönhető széles körű médiatámogatása. Ez azonban ma már alapszolgáltatásnak számít, amelyet a lejátszók közül több is magáénak mondhat. A Boxee talán az első olyan előremutató készülék, ami elég erőt és rugalmasságot tanúsíthat ahhoz, hogy szinte bármilyen számításigényes, interneten sugározható tartalmat képes legyen lejátszani. A különféle szolgáltatók biztosította videotékából nem a videomegosztó oldalakon megszokott színvonal köszönt ránk, hanem full HD-felbontású, minőségileg kódolt, Dolby Digital Plus 5.1 hangsávval ellátott anyagokkal találkozhatunk. Rengeteg filmből, műsorból válogathatunk, ám sajnos egyelőre várnunk kell a magyar nyelvű tartalmakra. Találunk ingyenes anyagokat is, de természetesen a filmek készítői bevételhez szeretnének jutni. Szerencsére a Boxee ingyenes alkalmazása letölthető PC-re is (www.boxee.tv), így kockázatmentesen kipróbálhatjuk, hogy megfelel-e vajon az ízlésünknek; a hardvert ráérünk később is beszerezni, azon ugyanúgy használhatjuk majd felhasználói fiókunkat. A filmes közösségi Boxee mellett más társas oldalakhoz is letölthetünk szoftvert.

 


Novatron NTR82

 

 

 

 


Viszonylagos barátságos ára mellett erőteljes hardveres képességei juttatták előkelő pozícióba az NTR82-t. Bőven elégséges teljesítményt mutat fel a készülék ahhoz, hogy az elérhető tartalmak közel 100 százalékát képes legyen visszaadni. A rendszer megjelenését tekintve ugyan nem élenjáró, de megfelelően kezelhető. A fejlesztők ennél a készüléknél nem az internetes tartalmakra, hanem a „hagyományos" tévére koncentráltak. Egy DVB-T tunert helyeztek el az NTR82-ben, amellyel nemcsak megtekinthetők, de rögzíthetők is a szabadon fogható MinDig TV adások, a nagy felbontásúakat is beleértve. Ha set top box beiktatásával tévézünk, akkor a videobemenet révén azt is hozzáköthetjük a készülékhez, így műholdas vagy kábeltévés adásokat standard felbontású változatban belső vagy külső merevlemezre rögzíthetjük.
A YouTube mellett néhány egyéb szolgáltatás ingyenes tartalmai is elérhetők a menüben, a homlokzati képernyő révén pedig tévé hiányában is használható a készülék zenelejátszóként és internetes rádióvevőként. Ha belegondolunk abba, hogy a zenelejátszók rendszerint ennél többe is kerülnek, akkor érthető, miért nem hagyhattuk szó és díjazás nélkül a visszafogott áron nyújtott széles körű szolgáltatáscsokrot.

 


RaidSonic ICY BOX IB-MP3011HW-B

 


 

 

 

Ha olcsó és merevlemezképes lejátszót szeretnénk, akkor legjobban az ICY BOX beszerzésével járhatunk; a HDD-fiókot is tartalmazó modellek közül ez kapható a legalacsonyabb áron. Ugyanakkor nem kell attól félnünk, hogy valamit nem tudunk lejátszani: az IB-MP3011 számára nem probléma a kompatibilitás, cseppet sem marad el ezen a területen a drágább készülékektől. Csak a YouTube-hozzáférésről kell lemondanunk, bár mivel viszonylag új modellről van szó, azon sem csodálkoznánk, ha a következő firmware-frissítéssel már az sem hiányozna a kimagaslóan elegáns, szálcsiszolt fémházas készülékből.

 


A.C.Ryan Playon!HD Mini 2

 

 

 

 

Ha nem kell merevlemez, de szeretnénk karosszékből böngészni Facebook-üzenőfalunkat, a híreket, az időjárási adatokat vagy akár a YouTube kínálatát, akkor erre lehetőséget ad számunkra a Playon!HD Mini 2. Kompatibilitásban semmivel sem marad el az átlagtól, ráadásul ez a mezőny egyik legolcsóbb készüléke. Vadonatúj modell révén még nem egészen kiforrott, de már jelenleg is ajánlani tudjuk átlag feletti internetes szolgáltatáskínálata és jó ár-érték aránya miatt.

 

 A részletes készülékadatokhoz kérjük kattintson a képre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.