Hirdetés

Mindenki az Apple-t akarja



|

Apple termékbe bekerülni igazi kiváltság, ami nagyon jól mutat a büszkeségfalon. Most az Intel és az AMD is ezért küzd - de vajon melyiknek van reális esélye?

Hirdetés

Mindig izgalmas, amikor új találgatásokat, elhintett, nem hivatalos információkat találunk, de a mostani minket is meglepett, ugyanis három, fajsúlyos céget is érint. A főszerepben az Apple, akinek ugyebár mindenki ismeri a termékeit: hiába evolúciós, hiába drága, még mindig mérföldkő és óriási bevételeket generál minden generáció. Nos, a hardvergyártók előszeretettel kínálják fel magukat az Apple-nek, mivel ez utóbbi igazából tényleges hardvert nem gyárt, csupán tervez, aztán legyártat, végül ellenőriz. Az Apple elvárásai igen szigorúak, ha egyszer valakivel leszerződik, ott nem lehet hiba, mindig elegendő alkatrészt, komponenst kell szállítani és a generációs haladással is lépést kell tartani, vagyis fejleszteni kell, innovatív újdonságokat bemutatni és ezt felkínálni az Apple-nek.

Hirdetés


Chipváltozások

Ha megnézünk egy Apple mobil terméket, azt látjuk, hogy a saját tervezésű ARM-architektúrás SoC-t leszámítva mindent külső gyártók terveztek és gyártottak. Az SoC teljes egészében saját tervezés, csupán a gyártás folyik más cégeknél. Az A-chipekből az Apple kb. 200 milliót rendel, ami 15-20 dolláros árral számolva 3-4 milliárdos üzlet - ki ne szeretne egy ilyet megkaparintani?


A nagy kérdés, hogy a következő mérföldkövet, az A10-es SoC-t ki fogja gyártani. A Bay Trail és Cherry Trail kapcsán már néhány vad pletykában felmerült, hogy az Apple a Macek után az iPhone/iPad mobilokban is Intelre vált, ám ez nem történt meg és egyre valószínűbb, hogy még jó darabig nem is fog. A gyártás azonban más tészta. Az Apple ragaszkodik a saját tervezésű mobil SoC-khez és az ARM-alapokhoz, de az már változik, hogy éppen ki gyártja le számára a szükséges mennyiséget. Az Intel itt jön a képbe, miután jelenleg neki van a világon a legfejlettebb, 14 nm-es csíkszélességű CPU-gyártósora megfelelően alacsony hibaaránnyal. Emellett a cég már a 10 nm-es gyártást készíti elő, így logikus lenne, ha az Apple ezt választaná az A10 vagy A11 alapjául, saját microarchitektúrával.


Bármennyire is hangzik azonban logikusnak, az Intel vezetője, Brian Krzanich konkrétan tagadta ezeket a pletykákat, mondván ez nem érdekük, máshonnan számítanak bevételeik jelentős növekedésére, ugyanakkor a kijelentés határozottan csak két generáció távlatában igaz - hogy ezután mit lép az Intel, azt még nem tudni.


A történet másik oldala is érdekes: az Intel látványosan egy lépéssel előtte jár az Apple-által alkalmazott gyártástechnológiának, melyet általában a Samsung szállít számára. Azzal, hogy az Intelhez pártolna, gyorsabb, alacsonyabb fogyasztású központi chipeket használhatna, amely komoly előny lenne az androidos vetélytársakkal szemben. Ne feledjük a másik szereplőt, a TSMC-t sem, amely az elmúlt néhány évben nehézségekkel küzdött, ám a hírek szerint elhárultak az akadályok, így néhány éven belül a 7 nm-es gyártósorok is beindulhatnak, ami kellőképpen vonzó lehet az Apple számára.


Viszlát Core-család?

A másik pletyka úgyszintén "szaftos" és a főszerepben ezúttal is az Apple áll, azonban a másik szereplő ezúttal az AMD. Az már ismeretes, hogy a PS4 és Xbox One konzolokban bizonyított az egyedi tervezésű AMD APU, vagyis CPU-GPU hibrid központi egység, azonban most úgy tűnik, mindez az Apple-nek is megtetszett. Ha beigazolódik a pletyka, a következő iMac már AMD-szívvel érkezhet. A hírek szerint ugyanis a jelenleg nehéz napokat (éveket) megélő AMD-t felkérte az Apple, hogy egyedi APU-t készítsen az új generációs iMacekbe. A processzor alapja már a legújabb, Zen microarchitektúra lenne, és természetesen a gyártástechnológián is finomít az AMD, így a legújabb, 16 nm-es gyártásra állna át.


Az, hogy mit változtatna az alapfelálláson az Apple, nem tudni, de vélhetően a GPU-t jelentősen erősebbre terveztetné, mint a normál, foglalatba szerelhető, DIY modelleknél, így az iMacekben nem kéne külön GPU-nak is helyet szorítani. Az AMD-nek jelenleg is jó kapcsolata van az Apple-lel, akinek GPU-kat szállít, a megállapodás pedig jól jönne az Apple-nek is, akinek az AMD esetében nagyobb beleszólása lehetne a chip felépítésébe, mint az Intel esetében. Persze ehhez az is kell, hogy a Zen-alapú APU-k számítási teljesítménye és hőtermelése jelentősen javuljon a jelenlegi APU-khoz képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.