Hirdetés

Mini Surface: újfajta egérrel kísérletezik a Microsoft



|

Érintésérzékeny egereket mutatott be a Microsoft, melyek csak formájukban hasonlítanak korábbi társaikra. Segítségükkel a Windows 7-re költözhet a Surface élmény.

Hirdetés

A Microsoftnál kimondva, kimondatlanul cél, hogy a Surface élményét lehozzák a végfelhasználók szintjére. A varázsasztal ugyanis nagy valószínűséggel egy jó darabig nem lesz a karácsonyi bevásárlások sztárja. Egyrészt borsos ára miatt még nagyon távol van attól, hogy tömegcikké váljék, másrészt egyelőre csak korlátozott darabszámban és csak néhány országban érhető el (hazánkban még várni kell a megjelenésére).

 

 

microsoft-eger.jpg


Az érintéssel történő vezérlést ennek ellenére nem dobták a sarokba, amelyet jól jelez, hogy a szoftvercég a Windows Touch funkcióját már beépítette legújabb operációs rendszerébe, amelyhez már májusban elkészítették az első érintőképernyős programcsomagjukat. Sőt a Silverlightot is felkészítették annak kezelésére, vagyis szoftver szinten minden adott ahhoz, hogy már érintéssel vezéreljük az operációs rendszert.

Egy valami azonban hiányzik, de az nagyon. Nevezetesen azon hardverelemek, amelyekkel kihasználható lenne a funkció. Habár egyre több cég jelenti be, hogy hamarosan elkészül érintőképernyős hordozható számítógépével, sőt az elmúlt héten a Microsoft készülő Courier tablet PC-je is nagy publicitást kapott, valamint többek között a Wacom is kifejlesztette már saját érintőképernyős beviteli eszközét, mégis nagy valószínűséggel hosszabb idő kell ahhoz, hogy az érintőképernyős vezérlők meghatározók lehessenek.

A hiányzó láncszem

Ezt a jelek szerint a Microsoft nem akarja kivárni, így a szoftvercég mérnökei visszanyúltak minden Windows elengedhetetlen perifériájához: az egérhez. A kanadai Interface Software and Technology konferencián ugyanis olyan kísérleti eszközöket mutattak be a nagyérdeműnek, amelyek formájukat tekintve egerek, mégis az érintés élményével képesek vezérelni a felhasználói felületet.

 

 

 



Ötfajta egerükben a közös, hogy mindegyik beépített kamerával figyeli a felhasználó ujjaink a mozdulatait. Azokat átalakítják, majd úgy továbbítják a rendszernek, mintha a gép előtt üllő azokat a gesztusokat a gép érintőképernyőjén tette volna meg. Habár egyelőre csak koncepció-egerekről van szó, nem lenne meglepő ha azok hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelennének.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.