Hirdetés

Miniring: Gamer egerek



|

Aki gyakrabban szokott játszani, érzékenyebb lesz az egérválasztásnál. A gyártók emiatt gyorsabb, okosabb és kényelmesebb egereket ígérnek a játékosoknak – legalább is a papírforma szerint. Mi ellenőriztük őket!

Hirdetés

Talán túl triviális, hogy nagyon régóta alapfelszerelése minden számítógépnek az egér. Legalább is amióta a felhasználók nagytöbbsége Windowst, vagy egyéb más grafikus operációs rendszert használ. Sokan lehetünk úgy új gép vásárlásánál, hogy az egérre fordítjuk a legkisebb figyelmet -- pedig ez érintkezik velünk a legközvetlenebbül a billentyűzet mellett.

Régen sokat bíbelődhettünk egy-egy mechanikai egér tisztításával, amikor még keménygumi bevonatú görgő mozgatta a kis kerekeket. Az optikai egér megjelenésével ez a probléma teljes mértékben eltűnt, hiszen a középső görgető gombot leszámítva megszűnt a mechanikai jellege. Aztán a Logitech elsőként (ahogy volt többször is az egerek történetében) jelent meg a piacon valami forradalmian új technológiával: a lézeres szenzorral ellátott egérrel.

Annak idején a nagynevű perifériagyártó az Agilent Technologies nevű céggel lépett közös platóra, és alkották meg az első lézeres egeret, az MX1000-et. A lézer szinte teljesen egyedülálló hullámhosszával sokkal nagyobb felületi felbontást képes „elemezni”, mint a piros fényű LED (light-emitting diode, azaz fénykibocsátó dióda). Az első tesztek alapján 20-szorosra becsülték a különbséget, amennyivel érzékenyebb a felületi különbségekre a lézeres egér, mint az optikai LED-es. Így jóval megbízhatóbban viselkedik kevésbé homogén felületen is a lézeres egér.

A szereplők

Négy versenyzőt szemeltünk ki a mostani tesztre -- próbáltuk azt a négy gyártót kiválasztani, akik a legtöbbet tették le a játékos vásárlók asztalára idáig. Így mindenféle sorrend nélkül (egyelőre) a Logitech, a Creative, a Microsoft és a Razer egereit vizsgáltuk meg közelebbről, játékos szemmel is.




Razer Copperhead
Nagyon precíz, könnyen kezelhető és szimmetrikus - kár, hogy alapból nem tudjuk változtatni a súlyát.




Microsoft Laser Mouse 6000
Kényelmesek a gombok és szimmetrikus is, de nem túl precíz, és túl könnyű egér.





Creative Fatal1ty 1010
Nagyon pici egér, de igazi játékos falat, habár a felbontása csak 1600dpi és optikai LED. A középső cserélhető nehezék igen impozáns.





Logitech G5
Mindent tud, amit egy játékos egérnek tudnia kell: gyors, kényelmes, precíz, variálható, csak éppen balkezesek kerüljék el.


Pontoznak a bírók

Nem mondanánk igazat, ha ezt az eredményhirdetést úgy kezdenénk, nem volt könnyű a választás. Sajnos a Microsoft és a Creative patkányainak olyan viszonylag egyértelmű hátrányai vannak, amelyekkel nem nyerhették meg ezt a versenyt. A Copperhead és a G5 esetében viszont már egyáltalán nem ilyen egyszerű a választás: mindkét egér rendelkezik egy jelentősebb hátrányyal: míg a Copperhead súlyát nem tudjuk szabályozni (illetve csak külön pénzért megvásárolható nehezékkel), addig a G5 csak jobbkezesek számára nyújt lehetőséget a játékra. Ezeket leszámítva a két egér egyformán jól teljesített, és mindkettőt bátran ajánljuk a játékos kedvűeknek.
De mivel ez egy verseny, mindenképpen szerettünk volna győztest hirdetni. Mindent összevetve nyugodtabban adjuk ezt a díjat a Logitech G5-nek, mert picit több beállítási lehetőségünk van a szoftverében is, és a súlyokat tekintve is, és könnyebben hozzászokik a fogásához az ember, így nem csak játékosok kedvelhetik meg hamar. Ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a Copperhead ne lenne egy fantasztikusan jó játékos egér -- mert az! Így a őt is díjazzuk -- egy PC World ajánlata díjjal!

A teljes cikket és az egerek részletes vizsgálását a PC World októberi számában olvashatják.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.