Hirdetés

Mire füleljünk? - Kiskategóriás térhangzású hangfalszettek



|

Rövid tesztünkben pár gyakoribb hangfalat kutattunk fel és vizsgáltunk meg tüzetesebben.

Hirdetés

A profi hangmérnökök szemében a számítógépes hangfalszettek nem többek, mint „műanyag csipogók”. Legyen szó bármilyen készletről vagy hangminőségről ebben a műfajban, az ő igényeikhez mérten ezek az eszközök tökéletesen alkalmatlanok bármiféle felhasználásra – kivéve a nagy hőfokon történő elégetést… Ez persze meglehetősen elvetemült nézet, hiszen azoknak a követelményeknek, amelyeket egy MP3-hangállomány meghallgatása vagy egy lövöldözős akciójáték futtatása támaszt egy hangfallal szemben, tökéletesen megfelelhetnek ezek is. Erre a célra viszonylag könnyű egy ilyen rendszert optimalizálni, ebből eredően általában alacsony az áruk. Gyenge minőségű, sokszor zsebrádió-hangzású szatellitekről van szó, amelyekből úgyis csak némi csörömpölés és csattogás hallatszik – a lényeg az, hogy legalább öt darab legyen belőlük, hogy jól érzékelhető legyen a térhatás.

 

keresztvaltox.jpg

 

Az átütő erőt a „mélyláda” adja, amely komolyabb rendszerek hasonló komponensével összevetve még mindig csak játékszer, de fontos feladatot lát el: pumpáló dübögésével igyekszik hanggal betölteni a többi hangszóró által üresen hagyott hangteret. A jó minőségű hangzás tehát sokkal kevésbé lényeges szempont – de akkor mi a fontos? Többek között a csatlakozási lehetőségek. Nem árt, ha készletünk a lehető legegyszerűbben köthető a számítógéphez, netán a televízióhoz vagy játékkonzolhoz. Jól jön az is, ha a kábelek megfelelő hosszúságúak, mert ezek végét sokszor fixen a hangszóróba erősítik, ily módon megfosztva bennünket minden egyszerű lehetőségtől, hogy szükség esetén hosszabbra cseréljük. Persze különféle átalakítókkal meg lehet hosszabbítani őket, de ez újabb munkát és pénzkiadást jelent. Összehasonlításunkban igyekszünk minden ilyen aspektusra kitérni.

 

Altec Lansing XA3051

 

 

alteclansing.jpg

 

Az Altec Lansing méltán tartozik a nevesebb PC-s hangfalszettek gyártói közé. A többség által ugyan néha kicsit „műanyag” hangzásúnak tartott, de árukhoz és méretükhöz mérten feltétlenül kellemesen erős hangú hangszórói számtalan vásárlót hódítottak már meg világszerte. A cég mindig is elöl járt a fejlesztésben: annak idején ők jelentették meg az első olyan készletet, amelyben az asztali szatellitek membránját az egység alján, az asztallap felé fordítva építették be, ezzel jelentősen megnövelve az alsó-közép frekvenciájú hangok minőségét.

 

Újnak nem nevezhető, de mindenképp figyelemre méltó készletük az XA3051, amely a cég állítása szerint elsősorban játékosoknak készül. A méretes doboz kibontása után előkerülnek – a meglehetősen ízléstelen módon – zöld felirattal dekorált hangfalak. Az apró fémlábak szilárdan tartják a falra is felszerelhető kis, műanyag „tojásokat”, a dőlésszög beállítása közben azonban jól hallható, mennyire gyenge minőségű anyagokból készült az eszköz. A mélysugárzó kinézetében harmonizál a többi egységgel, de méretéből adódóan leginkább egy kendóharcos gyakorlósisakjához hasonlít. Itt ér majd minket az első meglepetés: a szász százalékig műanyagból készült burkolat hátsó részén mindössze két bemeneti lehetőség van: egy sztereó dupla RCA-csatlakozó, valamint egy egyszerű, fejhallgatókról és PC-hangszórókról jól ismert sztereó jackdugó. Ez televíziókhoz praktikus megoldás, hiszen egyetlen gombnyomással varázsolhatunk térhangzást a beépített Dolby ProLogic dekóderrel. Ám 5.1-es hanglapkával felszerelt számítógépek esetében jobb megoldás lenne, ha háromdugós, analóg csatlakozóval köthetnénk össze eszközeinket.

 

A fent említett hiányosság miatt az Altec hendikeppel indult a többi versenyzővel szemben, de ez még önmagában nem lenne ok arra a gyenge hangminőségre, amelyet a rendszer produkál. Csodára nem is számíthatunk ebben a kategóriában, de véleményünk szerint játékon és filmezésen kívül szinte semmire nem használhatjuk az XA3051-et, zenehallgatáshoz ugyanis nagyon gyenge a hangminősége. A mély hangok reprodukálásában még egész jól teljesít, a magas hangokat viszont életlenül és foghíjasan adja vissza. A középső tartománnyal csak azért nem volt sok problémánk, mert szinte teljes mértékben hiányzik a rendszer hangképéből.

 

Az ár/érték arányt figyelembe véve csak azoknak tudjuk ajánlani, akik feltétlenül szeretnék birtokolni a kendómester mélynyomót és tanítványait, a kis kendó szatellit-tojásokat.

 

 

 

Creative Inspire P5800

 

creative.jpg

 

 

A Creative Inspire sorozata sem épp ma kezdte pályafutását, legújabb változata majdnem két éve került piacra. A végletekig kihasznált, kisméretű csomagolásból kulturált megjelenésű, elöl szövettel borított szatellitek kerülnek elő, valamint egy oldalra felszerelt membránnal ellátott parányi mélyláda, amely a nagyobb változatokhoz hasonlóan fából készült. A kisebb hangszóróknak nincs külön talpuk, dőlésszögüket tehát nem állíthatjuk szabadon, és falra is nehezebben szerelhetők. A csatlakoztatási lehetőségek az előző készlettel ellentétben a régi megoldást követik: analóg dugókkal illeszthetjük számítógépünkhöz.

 

További előnye az Inspire-nek, hogy az Altechez hasonlóan ez is tartalmaz beépített felkeverési képességet, csak épp nem Dolby ProLogic, hanem Creative CMSS eljárást használ. E kettő összehasonlítása igazi hitvita tárgya lehetne, de gyakorlati különbség a mellékelt hangszórókkal úgysem érezhető. A kábelezés sosem volt a költséghatékony Creative termékek erőssége, s nincs ez másként az Inspire sorozat esetében sem. Az első szatellit, illetve a centerhangszóró kábelei meglehetősen rövidek, mindössze kétméteresek. Az erősítő felőli kábelek végén semmilyen jelölés nincs, így csatlakoztatásnál nyomozhatjuk, hogy melyik vezeték melyik szatellithez tartozik. A problémára csak félmegoldás – persze a semminél ez is több –, hogy apró matricákat mellékelnek a dobozban, amelyeket a dugókra ragaszthatunk, ha egyszer megtaláltuk a helyes bekötési sorrendet.

 

Bekapcsolása után kellemesen csalódtunk a hangzásban, ugyanis árához mérten a P5800 meglepően jól szól. Az alacsony frekvenciák nagyobb hangerőnél már kellemetlenül puffognak, normális korlátokon belül azonban egészen élvezhető az összhatás. A középfrekvenciák itt sem remekelnek, de jóval több hallható belőlük, mint például az Altec esetében. A magasabb hangok a kategóriához képest átlagosak, kissé „doboz” jellegűen szólnak. Ár/érték arány tekintetében versenyzőink közül egyértelműen ez a legjobb megoldás.

 

Logitech X-540

 

logitech.jpg

 

 

Ellentétben másik két versenyzőnkkel, a Logitech X-540 vadonatúj termék. A csomagolásból előkerülő szatellitek két membránt tartalmaznak. Ez egy kiskategóriás termékben általában a „többet erővel, mint ésszel” logikára vall, ebben az esetben ugyanis egy keresztváltónak nevezett egység is szükségeltetik a működéshez. Bár a hangszórók csatlakozóit itt is fixen rögzítették a hátsó részre, az erre az árkategóriára általában jellemző, vékonyka, alig burkolt kábel itt jóval könnyebben elrendezhető, nem utolsósorban ízlésesebb kivitelezésű, ugyanis vastag, matt szigetelést kapott. A hosszúságukkal alapvetően itt sincs komoly baj, bár a középsugárzó kábele lehetne valamivel hosszabb.

 

Érdekesen oldották meg a Logitech tervezőmérnökei a falra szerelhetőség kérdését, ugyanis a talp 180 fokban elforgatható. Ha a hangszórót a megszokott álló helyzetben képzeljük el, a talp felső állásában pont merőleges a fallal, így némi csavarozgatással könnyedén rögzíthetjük rá. Alsó állásában normálállványként funkcionál, így az asztalon bárhol elhelyezhetjük. A dőlésszöget itt sem állíthatjuk, de erre a speciális, FDD2 technológiának köszönhetően – a gyártó állítása szerint – nincs is szükség. A fadobozos mélyláda meglehetősen kis méretű, de sokkal nagyobb probléma az, hogy az alul elhelyezett membránt semmi sem védi: elég egy rossz mozdulat a kicsomagolásnál, és máris hajíthatjuk a kukába a komplett rendszert. Ha csak sztereó forrás áll rendelkezésünkre, ez esetben sem jelent gondot a hang hardveres felkeverése 5.1-es térhangzásra. Gombnyomással kapcsolgathatjuk ki-be az erre szolgáló Matrix üzemmódot, amely a többi termékhez hasonlóan némi minőségromlást eredményez.

 

A X–540 nem véletlenül drágább, hangminőségben komoly különbséget fedezhettünk fel a javára. A kétmembrános megoldás jól működik: magas hangjaink is lesznek, és a középtartománynak sem maradunk híján. Igazán meglepő, hogy kis mérete dacára a mélysugárzó követi a Logitech-trendet, és energikusan, nagy erővel szól. Átgondolt, jól megtervezett rendszer, amelynek elemei harmonikusan kiegészítik egymást. Lehetne ugyan valamivel olcsóbb, ám mivel frissen bevezetett termékről van szó, ezt most nem rójuk fel komoly hibának. Kategóriájának egyik legjobbja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.