Hirdetés

Mit ne csinálj egy SSD-vel?



|

Az SSD-k gyorsasága vonzó szempont, de vajon mire érdemes odafigyelni?

Hirdetés

Az SSD-k mint tudjuk, eltérnek a mechanikus, mágneses elven működő merevlemezektől. De vajon mik azok a dolgok, amiket már nem érdemes, vagy inkább nem is szabad csinálni egy SSD-vel? Bár a gépünk ugyanúgy ismeri fel őket, a valóságban másképp működnek. 

Hirdetés

Először is fontos, hogy az SSD-ket soha ne töredezettségmentesítsük. Mivel a meghajtón lévő szektorokra csak korlátozott alkalommal lehet írni, a művelet csökkentené ezt a számot. Ráadásul itt már amúgy sem kapnánk semmilyen gyorsulást, mint a HDD-knél: a flash-alapú tárhelyeken nincsen mechanikus mozgás, bármelyik szektorból egyforma gyorsan olvasnak, sőt, eleve az adatok szétszórása a cél, így ugyanis kevésbé használódik el a meghajtó. 

 

 

Ne használjunk "wipe" funkciót, tehát biztonságos megsemmisítést. A tévében gyakran halljuk, hogy a törölt adatot könnyű helyreállítani: ez egy HDD-n igaz is, ott ugyanis csak törlésre jelöli a rendszer a letörölt anyagok szektorait, de még helyreállíthatóak, egészen addig, amíg később felül nem írja őket valami. Biztonsági szempontból ezért itt érdemes biztonságos megsemmisítést használni, ugyanis ilyenkor egy speciális program (mondjuk a CCleaner Drive Wipere) üres szektorokkal írja felül a törlendőket. Mivel azonban az SSD-k TRIM funkcióval működnek, a róluk törölt adatok valós időben, azonnal el lesznek távolítva, és helyre sem állíthatóak semmivel. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mikor valamit letörlünk, az operációs rendszer a TRIM parancs segítségével tudatja az SSD-vel, hogy melyik szektorokat kell azonnal kiüríteni. 

A TRIM funkció egyébiránt az alapfeltétele az SSD-k működésének. Ha nincs bekapcsolva, akkor a gépen törölt fájlok a valóságban a szektorokban maradnak. Ilyenkor egy új fájl másolásakor a meghajtónak előbb törölnie kell, ez pedig a gyakorlatban nagyon komoly teljesítménycsökkenést okoz. Éppen emiatt ne kapcsoljuk ki a TRIM funkciót, és ne használjunk Windows XP vagy Windows Vista operációs rendszereket sem (mivel ezekben nincsen ilyen). 

 

 

Szintén fontos feltétel az SSD-k használatakor, hogy ne pakoljuk őket tele. Miért nem szabad teletömni egy SSD-t? Kiderül a kapcsolódó cikkünkből.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az SSD-nk a lehető legtovább maradjon működőképes, akkor gondoskodnunk kell róla, hogy a lehető legkevesebb írási feladatot kelljen elvégeznie. Ennek jegyében a gépen használt programjaink beállításában érdemes körbenézni, és beállítani, hogy az ideiglenes fájlokat és a naplókat ne az SSD-n, hanem valahol egy HDD-n tárolják inkább. Remek példa minderre egy torrentkliens, amely egy SSD-n működtetve igen hamar tönkre vágná a meghajtót - érdemes hát inkább a merevlemezre irányítva használni. 

Az előző bekezdésben taglaltakon felül újabb oka is van annak, miért ne egy SSD-n tároljuk a ritkán használt vagy nagy méretű fájljainkat. Az SSD-k gigabájtos egységre vetítve jóval drágábbak egy HDD-nél, de cserébe kevesebbet fogyasztanak, csendesebbek és gyorsabbak is. Éppen emiatt csak azt telepítsük rájuk, amit tényleg muszáj: az operációs rendszert, illetve a nagyon teljesítményigényes alkalmazásokat, mint például egy videoszerkesztőt. A többi esetében, vagy például a filmjeink tárolásakor, eleve észre sem vennénk a sebességkülönbséget. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.