Hirdetés

Mit tud az AMD-vel szemben az Intel 10. generációja?



|

Új fejezethez ért az óriások örök csatározása: az Intel nyers erőt vet be, az AMD menetrend szerint fejleszt. Megnéztük, asztali PC-hez most mi a legjobb választás.

Hirdetés

Rengeteg támadás érte az utóbbi években a számítástechnikát, mondván, forradalmi újítással hosszú ideje nem állt elő, és a processzorok, illetve egyéb chipek teljesítménye sem növekszik évről évre látványosan. Márpedig új processzor, grafikus chip, RAM, SSD és Wi-Fi-chip hiányában a PC-gyártók sem tudnak generációról generációra látványos javulást bemutatni. A nyomásnak engedve - na és persze a trón megszerzése/megtartása érdekében - az AMD és az Intel új processzorai egymást túllicitálva igyekeznek minél többet ígérni, ugyanakkor az erősorrend egyelőre nem változott.

Hirdetés

Az Intel Core szériája már kilenc generáció óta állja az AMD lankadatlan ostromát, a nagy rivális azonban egyre veszedelmesebbé válik agresszív fejlesztési és árazási politikájával. Fő fegyvere a Ryzen processzorcsalád, amely immáron a 3. generációnál tart. Cikkünkben bemutatjuk a 10. generációs Intel Core processzorok újdonságait, kétféle Intel Z490-es alaplapot, valamint összemérjük az új CPU erejét egy Zen2-es alapokra épített Ryzen központi egységgel.

Túl az 5 GHz-en

7 nm, továbbfejlesztett mikroarchitektúra, chiplet dizájn és rengeteg modern megoldás jellemzi az AMD Ryzen harmadik generációját, de vajon hogyan válaszol az egyre komolyabb fenyegetésre az Intel? A 10. generációs Intel Core CPU-król már régóta lehetett tudni egyet s mást, a hírek azonban gyakran ellentmondtak egymásnak, ezért sokan abban reménykedtek, hogy az Intel is előhúz végre a kalapjából valami igazán kellemes meglepetést. Ehelyett szimplán csak a nyers erő taktikáját választotta, és maradt az öt évvel ezelőtti alapoknál.

Az Intel Comet Lake processzorcsaládja mikroarchitekturálisan semmiféle fejlődést nem mutat, sőt alapvetően a processzorok felépítése és uncore része sem frissült. Ez azt jelenti, hogy a megszokott CPU-magok mellett továbbra is egy dupla csatornás DDR4 kontroller dolgozik, amelyet kiegészít a PCIe 3.0 vezérlő (az AMD már közel egy éve 4.0-nál jár) és egy egyre gyengébbnek számító Intel UHD Graphics integrált videochip. Mindez az elavult 14 nm-es gyártástechnológiával készül.

Az új nemzedék nagy dobása a sokkal agresszívabb órajelturbó, illetve a magok számának és a gyorsítótár méretének növelése.

Ezek az egyszerű trükkök valóban javítják a teljesítményt, ahogy az alábbi táblázatunkból is jól látszik, ám kényszerű velejárójuk a jelentősen megnövekedett fogyasztás és hőtermelés. Utóbbit a TDP-érték jelöli, amely a csúcsmodellek esetében 95-ről 125 wattra emelkedett. Szintén újdonság a Thermal Velocity Boost technológia, amely 65 Celsius-fokos hőmérséklet alatt a turbó órajeleknél is magasabb értékekre képes kapcsolni a CPU-magokat. Ezzel a mutatvánnyal sikerült elérni, hogy a Core i9-10900K akár 5,3 GHz-ig gyorsulhasson, de azt érdemes hozzátenni, hogy ez csakis egymagos terheléssel és csak rövid ideig teljesülhet.

Új processzor = új alaplap

Azért az apró ráncfelvarrásokkal együtt végső soron gyorsabb és persze erősebb processzorokat eredményezett a mérnökök munkája. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy az Intel Core CPU IPC-mutatója (instructions per clock) még mindig jobb valamivel, mint az AMD Ryzené. A hidegzuhanyt az Intel platformfejlesztési stratégia másik tényezője szállítja: az új processzorok nem használhatók régebbi alaplapokban. A 10. generációs modellek hiába ugyanakkorák, mint LGA1151-es elődeik, kizárólag LGA1200-as foglalatba illeszkednek. Emiatt pedig új chipkészletre, új alaplapra is szükség van.

Gépépítés vagy fejlesztés alkalmával az új lap már önmagában komoly kiadást jelent, úgy pedig még fájdalmasabb, hogy az Intel részéről újdonságot, hasznos szolgáltatást nem kapsz a Z490-nel.

A PCIe-kapcsolatok továbbra is 3.0 szabványúak, memóriasebesség alig nőtt, a chipkészlet nem kínál fejlettebb szolgáltatásokat. A legfontosabb változás a lapok feszültségszabályzó áramkörében keresendő: ezek robusztus, sok fázisból felépített, nagy fogyasztásra felkészített modulok, amelyekre az új processzorok jelentősen megnövekedett energiaéhsége miatt volt szükség.

Szerencsére a gyártók ezúttal is kitettek magukért, és ha már új az alaplap-generáció, hát rengeteg fejlesztést, szolgáltatást integráltak bele. Szintet léptek például a BIOS-ok, ahogy az audiomodulok és a hálózatos rész is. Utóbbinál már magától értetődő a 2,5 Gb/s-os vezérlő, és egyre több alaplapra integrálják a Wi-Fi 6-vezérlőt is. 

Ryzen vs Core

Mielőtt a mérési eredményekre térnénk, érdemes a Core i5-10400 technikai paramétereit összevetni elődjeinek, a Core i5-8400 és a Core i5-9400 adatlapjaival. Az új modellel végre megjelent a Hyper-Threading technológia, így már 12 programszállal is képes párhuzamosan elbánni a processzor. Ehhez jól passzol a 3 MB-tal, 9-ről 12 MB-ra hizlalt LLC gyorsítótár. Az alapórajel ezúttal nem változott, azonban turbómódban 200 MHz-cel magasabb, 4,3 GHz-es tempóra képes kapcsolni a Core i5-10400. A memóriavezérlő és az integrált GPU nem fejlődött (a grafikus chip 50 MHz-cel gyorsult, de ezt lehetetlenség kimérni, ahogy használat során sem fogod érezni).

Tesztünkben egy feljebb pozicionált előző generációs Core i5-9600K-val és egy számozása alapján azonos szintű Core i5-8400-as CPU-val eresztettük össze az új jövevényt. A nagyobb gyorsítótár és a Hyper-Threading technológia kedvező hatása a szintetikus CPU-mérés, valamint az összes magot leterhelő CineBench teszt során is megmutatkozott. Jelentősen megdobta a WinRAR sebességét, és a játékok alatti teljesítmény is javult (3DMark). Ugyanakkor középkategóriás CPU létére teljes terhelés alatt sokat fogyaszt, a memória-alrendszer nem gyorsult, és általános felhasználás mellett a sebesség sem nőtt érezhetően.

Sokkal szomorúbb a Core i5-10400 szituációja, ha a jó ideje kapható, akár egy 18-20 ezer forintos alaplapba is behelyezhető AMD Ryzen 5 3600X CPU-val vetjük össze. Már a memóriaelérés is lényegesen jobb, a sok magra optimalizált programok pedig 20-30 százalékkal gyorsabban futnak az AMD rendszerén.

Nagyon jó hír a Ryzen számára, hogy a 3. generáció már szinte semennyivel sem marad el játékban az Intel megoldásától, ha pedig tartalom-előállításról van szó, jelentősen gyorsabb egy ilyen gép, mint akár a 10. generációs Intel - miközben fogyasztása alacsonyabb.

Verdikt

A legújabb Intel Core CPU-k bemutatkozó parádéját teljesen elrontotta az AMD Ryzen, az a processzorcsalád, amely közel egy éve a piacon van, tehát az Intelnek volt ideje felkészülni a válaszra. Az aktuális Core-generációt tervező mérnökök előtt le a kalappal: adott alapokból hoztak ki minden eddiginél jobb eredményt. Az új trükkök, a több mag és az alsóbb szinteken is bevetett Hyper-Threading technológia sokat segítenek, az AMD mikroarchitektúra azonban felépítés és gyártástechnológia tekintetében is az Intel előtt jár - ekkora lemaradást pedig nem lehet bűvészkedéssel behozni.

És ez még csak a technológiai oldal, a piac is mostohán bánik az új Intel platformmal. A robusztus VRM-áramkörök miatt az új alaplapok nagyon drágák, a kötelező platformcsere nem éppen felhasználóbarát hozzáállás, és a 10. generációs CPU-k árazása is szédítően magasan indult. A 84 ezer forintos indulóárú Intel Core i5-10400-at egy már akkor közel 20 ezer forinttal olcsóbb AMD Ryzen 5 3600X döngölte a földbe, amit csak tetéz a tény, hogy főleg az erősebb, új Intel CPU-kat nem egyszerű beszerezni, mert az Intelnek továbbra is gondjai vannak a gyártókapacitásával.

A megjelenés óta eltelt 1 hónapban gőzerővel dolgozott az Intel és sikerült a szeszélyes árfolyamváltozások ellenére is jelentősen lenyomni a 10. generációs CPU-k árait. A tesztben szereplő 10400 például több, mint 20 ezer forintot esett, vagyis egy szintre került az AMD Ryzen 5 3600X-szel. Ez szép teljesítmény, de jól mutatja, milyen irreálisan magasan indított az Intel és milyen fájdalmas lehet, hogy ennyit kellett engednie már az első hónapban. Ugyanakkor ez még csak azt jelenti, hogy az irreális árkülönbség elolvadt (legalábbis egyelőre, ugyanis az AMD-nek nem esne nehezére árat csökkentenie egy egy éves termék esetében), a teljesítménykülönbség és a platformok bekerülési összegei továbbra is messze vannak egymástól.

Az Intelnek minden erejére és kapcsolatára szüksége lesz, hogy ne veszítsen rengeteget piaci részesedéséből, frissen bemutatkozott processzorcsaládjának pedig hamarosan az újabb AMD Ryzen CPU-kal kell megküzdenie, amikről egy dolgot magabiztosan kijelenthetünk: lassabbak nem lesznek. Szóval ezúttal az Intelen a sor, hogy teljes erőbedobással teperjen és igyekezzen visszaszerezni valamennyit piaci részesedéséből.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.