Hirdetés

Mit tud az RTX Voice? Megnéztük az Nvidia okos zajszűrőjét



|

Az Nvidia Turing architektúrája kisebb forradalmat hozott el a ray-tracing bevetésével, amit egy okos zajszűrési trükk kifejlesztése követ. Bemutatkozik az RTX Voice.

Hirdetés

Aki figyelemmel kísérte az elmúlt években megjelent chipek architekturális fejlesztéseit és változásait, azt láthatta, hogy a játék, a 3D-s képalkotás már majdhogynem másodlagos tényezőnek számít egy-egy új generáció tervezése során. Az úgynevezett streamprocesszorok és CUDA-feldolgozó egységek megjelenésekor vált világossá, hogy az AMD és az Nvidia alapvetően többcélú felhasználásra, általános számításokra hegyezi ki architektúráit, a grafikai leképzés tulajdonképpen egy hihetetlenül nagy méretű és bonyolultságú, párhuzamos végrehajtásra kihegyezett processzoron fut le.

Hirdetés

A kezdetben tudományos számításokat, videó- és képalkotási módokat (CAD, 4K render) is gyorsító végrehajtóegységek az évek során folyamatosan fejlődtek, sokszorozódtak, és mára olyan univerzális központi agyakká nőtték ki magukat, amelyek sokszor képesek földbe döngölni a PC-k szívének számító CPU-kat. Mindegy, hogy gépi tanulásról, mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozásról, streaming technológiák kiszolgálásáról vagy csak simán játékról van szó, a GPU-architektúrák a megfelelő szoftveres futtatókörnyezet mellett képesek megfelelni az igényeknek. A mesterséges intelligencia egyre bővülő felhasználási köre ráadásul olyan húzóerővé válik, ami a fejlesztői oldalon izgalmas lehetőségekkel kecsegtet.

Nem csoda tehát, hogy az Nvidia aktuális generációjánál markáns határvonal húzódik az egyes végrehajtóegységek működése és elnevezése között. A grafikai feladatokat elvégző RTX-magok mellett egyre fontosabb szerepet kapnak az MI-gyorsítást és -számolásokat végrehajtó Tensor-egységek. Az idei év fejlesztésének számító Nvidia Ampere lapkák már a harmadik generációs Tensor-magokat hordozzák magukban, ám ennél is jelentősebb az a sebességbeli különbség, amit egyelőre még csak papíron látni: hússzor gyorsabb MI-teljesítmény a Volta generációhoz (a Titan V alapja) képest. Óriási az előrelépés, de jó kérdés, hogy mindebből mi, átlagfelhasználók mit fogunk tapasztalni.

Mit tud az Nvidia RTX Voice?

Az RTX Voice kiváló példa arra, mi történik akkor, ha nem a tipikus játékbeli feladatokat bízzuk rá a grafikus kártyára. Az Nvidia résen volt, és a járványhelyzet miatt kialakult home office-robbanásra reagálva kiadta egy vélhetően eddig házon belüli "pet projektként" futó alkalmazását, ami az online kommunikációs csatornák használatát könnyítheti meg. Mégpedig úgy, hogy egy egyszerű zajszűréssel teszi tisztábbá a beszédhangokat, mindegy, hogy épp egy porszívó vagy a gyerekek zajonganak a hátunk mögött. Elsőre ez kissé hihetetlennek tűnik, de aki egy picit is ismeri a fejhallgatók világát, sejtheti, hogy valami hasonlóval kedveskedhet az Nvidia.

Nos, majdnem, mert itt a már említett Tensor-magokon fut valós időben egy olyan MI-algoritmus, amely képes kiszűrni a videokonferenciákba, online multiplayer játékokba beszivárgó zavaró háttérzajokat. Egy roppant egyszerűen kezelhető alkalmazás telepítésével válik elérhetővé a fejlesztés, ami szinte mindegyik, népszerű chatprogrammal működik. Az RTX Voice ugyan még bétaállapotban van, de működésében nem tapasztaltunk zavaró hibát, fagyásokat. Használatát tekintve akad egy-két megkötés, például egyes applikációkban hogyan állítsuk be, vagy milyen egyéb funkciókat kapcsoljunk ki a zökkenőmentes működés érdekében, ám a program egyszerűsége még azt sem fogja elijeszteni, aki még csak most mélyül el az online kapcsolattartásban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár az RTX Voice kimeneten és bemeneten (értsd: hangszórón és mikrofonon) is képes zajszűrést végezni, maga az Nvidia is azt javasolja, hogy a kimeneti oldalon egyelőre ne használjuk ezt a funkciót. Ennek minőség- és teljesítménybeli okai vannak, amelyekre várhatóan később nyújt végleges megoldást a fejlesztőcsapat. Addig is arra tudjuk használni az alkalmazást, hogy a zajokat leszűrve a másik félhez már csak a tiszta beszédhangunk jusson el. És a valóságban tényleg jól működik az RTX Voice: a háttérzörejek szinte teljesen eltűntek, csak némi suhogás maradt meg, ami szakaszosan szűnt meg, majd jelent meg újra. Fontos tanulság, hogy a háttérzajok kiszűrése nyilvánvalóan csak akkor életképes, ha vannak háttérzajok. Ha olyan minőségű eszközöket használunk, amelyek hasonló szintű zajcsökkentést végeznek, nem lesz különösebben eredményes az RTX Voice. A megoldás ugyanakkor nem képes a hangerőn változtatni, és egyéb hangbeállításokra sincs hatással.

Mindennek van ára

Az RTX Voice már bétaállapotban is hatékony és hasznos, ingyenessége pedig nagyszerű lehetőséget nyújt a technológia kipróbálására. Nincs időkorlát, nem kelti félkész munka érzetét, bárki kihasználhatja a Tensor-magok erejét, ha rendelkezik mobil vagy asztali GeForce RTX grafikus kártyával. Ugyanakkor egyelőre tényleg csak chathez tudjuk nyugodt szívvel ajánlani a megoldást, játékok alatt már egészen más a helyzet. A zajszűréssel kapcsolatos feladatvégzés ugyanis többletterhet ró a GPU-ra, ami hatással van a játékok futási sebességére is. Játéktól függően 8-16 százalékos lehet a lassulás, ez multiplayer csaták közben már észrevehető változást okoz.

Maga a teljesítménycsökkenés azonban igen furcsa, hiszen a Tensor-magok elméletileg teljesen függetlenek a grafikus CUDA shaderektől és a futószalag legtöbb részétől. Ezt egyrészt okozhatja a program bétaváltozata, illetve az is, hogy az RTX Voice algoritmus a Tensor-magok mellett más modulokat is leterhel zajszűréskor. Utóbbit igazolja a tény, hogy egy apró módosítással régebbi, Tensor-magokat nem tartalmazó GeForce GPU-n is aktiválhatod az RTX Voice-ot. A végleges verzióban dől majd el, hogy az Nvidia a régebbi kártyáknál végleg letiltja-e az RTX Voice támogatását, vagy szoftveres megoldásként bemutatva engedélyezi azt több generációnyi GeForce GPU-n.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.