Hirdetés

Mobilprocesszorból is építhető már szuperszámítógép



|

Igen kellemes jövőképet fest a telefonok és táblagépek piacán egy új szuperszámítógép projektje.

Hirdetés

Egyelőre csupán prototípus létezik abból a szuperszámítógépből, melyet a spanyolországi Barcelona Supercomputing Centerben terveznek összeállítani. Ez pedig igen kellemes jövőképet fest a telefonok és táblagépek piacán, mivel négymagos ARM CPU-ból készül a legújabb szuperszámítógép. A brit processzorgyártó lapkájának jellegzetessége, hogy igen keveset fogyaszt, ugyanakkor nagyon hatékony. A platform alig pár hete mutatkozott be, mint az okostelefonok és táblagépek új „szíve és lelke". ARM processzort és az Nvidia saját fejlesztésű diszkrét grafikus processzorát ötvözi egy rendszerben, így a két egység számos feladat ellátására képes - többek között fel tudja gyorsítani a tudományos és matematikai számításokat. Annyira azért nem, hogy a tíz legnagyobb szuperszámítógép közé röpítse a spanyolok megoldását, ám ez a kialakítás minden bizonnyal szerepelni fog a Green500 listán. Utóbbi a legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeket összegzi.

A sokat ígérő kezdeményezésről a Computerworld számol be részletesen, kattints ide a folytatáshoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.