Hirdetés

Monitor-TV: az újramelegített nyári sláger



|

Jönnek a nyári olimpiai játékok, a Labdarúgó Eb, nincs mese hát, a munka mellett, gép előtt ülve jó lenne rápillantani a meccsekre is félszemmel. A megoldás ismételten a monitor-TV, de nagyon nem mindegy, milyet választunk és hogy kapcsoljuk gépünkhöz.

Hirdetés

Abszolút logikus lépés volt a monitor- és TV-gyártóktól, amikor összeházasították az LCD monitorokat és a TV-ket - végül is ehhez alig kellett néhány dolgot módosítani. A valóságban ez ma úgy néz ki, hogy a már 35-40 ezer forintért beszerezhető monitorokba került egy TV-tuner is, valamint a hátlapra jó sok bemenet, egy CI foglalat és jó néhány szolgáltatás. A képlet tehát egyszerű, de a kínálat már sokkal kaotikusabb és ha nem figyelünk, könnyedén olyan modellbe nyúlhatunk, ami igazán kellemetlen csalódást tud okozni.


Hirdetés


Mert hová is érdemes ilyen kijelzőt választani? Elsődleges monitornak csak ritkán, mivel az olcsóbb modellek panelje nem igazán tökéletes: ez akkor jó döntés, ha kis helyen szeretnénk megoldani a TV-s kikapcsolódást és a PC-t is.


A másik megoldás a másodlagos monitor: amikor dolgozunk, másodlagos kijelzőként igazán hasznos asztalfelületet kapunk, ha azonban elég fél szemmel a munkánkat, monitorunkat nézni, átkapcsolhatjuk a másodlagos kijelzőt TV-re és mehet a meccs.


Elsődlegesen tévéként használva is sokan választanak ilyen monitor-TV-t, például hálószobába vagy még inkább konyhába. Itt már nem olyan fontos a nagy felbontás és a monitoros extrák, de van néhány tulajdonság, amihez különösen ragaszkodjunk.


Gyenge panelek

A 40 ezer forint magasságában kapható monitor-TV-k felbontása szinte kivétel nélkül HD-s, vagyis 1366×768. Ez 22-24 colos képátlóval monitorként használva már nem az igazi, inkább konyhába, tévéként felelhet meg. A hátrány itt a TN-panel, ami szintén hódít a belépőkategóriában. Itt a rossz betekintési szögek rontják le a használhatóságot, így ha mégis ilyen modellt választunk, ellenőrizzük, hogy van-e VESA-rögzítési lehetőség a hátlapon és vásároljunk egy forgatható, dönthető konzolt a tévéhez.


A fényerőnél sem remekelnek ezek a modellek, de ha kicsit többet áldozunk a kijelzőre, az LG, Samsung és akár a Philips kínálatában is találunk már IPS-paneles, full HD-felbontású monitor-TV-ket.


Hasznos szolgáltatások

A beépített hangszóró természetes ennél a kategóriánál, ám az olcsó modellek borzalmasan szólnak - vásárlás előtt érdemes ezt ellenőrizni. A Philips 22PFH4000-es modellje például nagyon csábító áron lehet a miénk, jól is néz ki, IPS-paneles és full HD-felbontású, ám a hangja csapnivaló, a bekapcsolási ideje hosszú és a menüje is kusza. Persze akit ezek nem zavarnak, már indulhat is a boltba.


A tunerek mennyisége és minősége sem mindegy. Itt a DVB-T már alapvető, de érdemes a DVB-C-hez is ragaszkodni CI+ foglalattal - ki tudja, mikor váltunk szolgáltatót. A tuneres rész mellett a multimédiás funkciókat is ellenőrizzük: az USB csatlakozó nem árt, akár úgy is, hogy PC-hez kapcsoljuk, vagy konyhába szereljük fel. Utóbbi felhasználásnál a fogyasztás sem utolsó szempont - akár minden nap, hosszú órákon keresztül háttérben fog üzemelni, így nem mindegy, hogy 20 vagy 60 wattot fogyaszt a tévénk.


Jó vételek

A nagy kínálatot érdemes a személyes fő preferenciák szerint előbb megszűrni és meghatározni, meddig mehetünk el árban. Az olcsó TN-paneltől mindenkit óva intünk, sem monitorként, sem TV-ként nem jó megoldás 2016-ban. HD-ready felbontású modellt csak akkor válasszunk, ha elsősorban TV-módban használnánk és csak hébe-hóba kötnénk rá notebookunkat. Ez igaz akkor is, ha USB-ről játszanánk le a videókat - már itt sem érdemes full HD alá adni. A képátlónál se menjünk le 22 col alá, de már ennél is érdemesebb a 24-26 colos modelleket választani.


A tunert, EPG-t, a menürendszert és különösen a hangszórókat mindenképpen ellenőrizzük és próbáljuk ki vásárlás előtt. Ha a kusza menüt meg tudjuk szokni és a hangot megoldjuk másképpen, a Philips 22PFH4000-es modellje jó döntés és nagyon olcsó. Akinek a 22 col kicsi lenne, néhány ezer forint ráfizetéssel 24 colos kivitelben is beszerezheti. Nem rossz döntés még ebben a szegmensben a valamivel drágább LG 24MT46D-PZ, amely full HD-s, vagy a jó hangú, de sajnos csak HD-s 24MT47D is. Ha a Samsungot preferáljuk, a T24D391EW jó választás, bár majdnem 60 ezer forint. A panel fejlett és full HD, a dizájn elegáns, a képminőség nagyon jó és a szolgáltatások is minőségiek.


Ha hajlandóak vagyunk a nagy márkákról is lemondani csak azért, hogy egy kicsit nagyobb képátlónk legyen, a HYUNDAI HYUHL32111 modellje visszautasíthatatlan ajánlat és a képe sem olyan borzalmas, mint egyes abszolút névtelen modellek esetében. Persze a HD-felbontás miatt ezt monitornak nem javasoljuk, de TV-ként 32 colos méretben, 50 ezer forint alatt szépen megállja a helyét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.