Hirdetés

Monokróm lézernyomtató nagyteszt



|

Tesztünkben a belépő szinten és eggyel afelett elérhető választékból válogattunk, hogy megoldást keressünk a legritkábban nyomtatóknak és azoknak is, akik a takarékosságra mennek.

Hirdetés

Már évek óta várunk, de mind az ügyintézésben, mind az irodai mindennapokban csupán részeredmények valósultak meg a papírmentes iroda koncepciójából. A trendek a válság hatására zöldebb színezetet vettek fel, de egyelőre az elektronikus könyvolvasók, táblagépek sem olyan szinten mozognak, hogy tömegesen kiválthassák a papír kiadványok, űrlapok használatát.

 

Akárhogy is, nyomtatni kell és a válság nem kedvez a színes nyomtatás pozíciójának, pusztán azért, mert az lényegesen drágább, ezért mi is a monokróm nyomtatás alap eszközeit vesszük szemügyre tesztünkben. Ez alkalommal lézer és led nyomtatók közül válogattunk, hogy szem előtt tartsuk a kisirodák és otthoni felhasználók szempontjait.

 

 

Tintasugaras helyett lézer vagy LED kell

 

Ugyan elég kedvező oldalköltségek érhetők el egyes tintasugaras nyomtatókkal, ám ma már egyetlen cég sem forgalmaz csupán monokróm fejet-patront tartalmazó modelleket. A színes fejek pedig nem csak csábító erővel bírnak egy-két alkalmi weboldal, fotó és térkép színes kinyomtatására, de állásukban is fogyasztanak némi festéket. Egy külön cserélhető patronos olcsó színes tintasugaras nyomtató hozzávetőlegesen egy év alatt biztosan feléli a színes tankok tartalmát, pusztán a fej karbantartása során anélkül, hogy akár egy színes oldalt produkálnánk. A tintasugaras készülékek felsőbb árkategóriában és gyakori, napi használat során, kis terhelés mellett jelentenek jó megoldást. Szövegnyomtatásnál emellett markánsan kidomborodik a fotoelektronikus technológia előnye. Nagyon jó minőséget biztosítanak a tintasugaras készülékek is, de továbbra is a lézer- és lednyomtatók adják a legélesebb kontúrokat, a legerősebb kontrasztot és ezt olcsó papíron is vízállóak.

 

 

 

 


Csakhogy a legtöbb hétköznapi felhasználó nyomtatási szokásai meglehetősen rapszodikusak. A legtöbben akkor nyomtatunk, ha magunkkal kell vinnünk egy repülőjegyet, térképrészletet, leadunk valamilyen hivatalos papírt, könyvelőhöz megyünk vagy hivatalos ügyet intézünk, azaz koránt sem naponta vesszük hasznát a nyomtatónak, sőt esetenként hetek vagy hónapok telnek el két munka között. Akkor tudunk tehát hosszú távon olcsón nyomtatni, ha ilyen jellegű terheléshez tervezték a nyomtatónkat. Pontosan ezek a felhasználók lebegtek az olcsó, belépő szintű lézernyomtatók tervezőinek szeme előtt. A lézer (és led) technológia számára nem kritikus, hogy gyakran használják a készüléket, egy éves állás során sem kell „beszáradástól" tartanunk.


A 20-25000 Ft-os ársávban kapható abszolút belépő modellek nyomtatási sebessége, nyomatminősége nem marad el a drágább modellekétől, viszont az oldalankénti kellékanyag költségek néhány forinttal magasabbak, mint egy nagyobb, drágább készüléknél és nincs lehetőség papírkapacitás bővítésre. Helyigényük viszont csekély, mivel a felhajtható papírtálca nem foglal helyet, ha épp nem használjuk a nyomtatót. Egy-két ezer oldalas havi terhelésig lehet érdemes olcsó készüléket választani.

 

 

 

 

Ma már igen fontosak a 64 bites meghajtóprogramok, ezek meglétét a gyártó weboldalán ellenőrizhetjük. Tesztünk minden szereplője használható a legmodernebb Windows változatokkal is.

 

Nagyobb étvágyúaknak

 

Ha munkánkhoz hozzátartozik a nyomtatás, akkor más, drágább készülék után érdemes néznünk, hiszen havi 10 000 nyomat mellett a belépő kategóriájú kis berendezések magasabb oldalköltsége már nem elhanyagolható többletkiadást jelent. Ráadásul az ezekben használt hengerek és mechanika nem teszi lehetővé, hogy rendszeresen 5000 oldalnál nagyobb terhelésnek tegyük ki őket.


35 000 Ft környékén már kaphatunk olyan monokróm nyomtatókat, melyek egy nagyságrenddel jobban bírják a munkát. Nem csak a terhelhetőség, hanem az egyéb paraméterek is változnak ebben a kategóriában, a nyomtatási sebesség akár 35 lap/perc is lehet és a legtöbb készülék már nem elégszik meg az olcsó GDI nyomtatóvezérlő nyelvvel, hanem a szabványos PCL és PostScript leírónyelveket is ismerik. Nem ritkán tartalmaznak párhuzamos (Centronics vagy IEEE 1284) csatlakozást és beszélik ipari nyomtatók, mátrixnyomtatók nyelvét is. Majd' minden ebben a kategóriában árult modellnek létezik hálózatos változata is, így nem probléma megosztani a nyomtatási kapacitást egy néhány fős iroda számára sem. A papírtálcák kapacitása itt már nagyobb, hogy ritkábban kelljen a papír utántöltésével foglalkozni és sok esetben elérhetőek további opcionális papírtálcák is, ami további kapacitást ad a rendszerhez, illetve nagyobb szabadságot ad különféle papírtípusok használatában.

 

 

A takarékosság nem csak oldalköltség verseny

 

Nem feltétlenül akkor ússzuk meg legolcsóbban, ha a minél alacsonyabb oldalköltséget kergetjük, ez csak egy része a képletnek. Legfontosabb a nekünk megfelelő készülék kiválasztása, de csak úgy tudunk megfelelően kalkulálni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit fogunk nyomtatni, így először ezt kell felmérnünk. Ha nem csak ritkán, de viszonylag keveset is nyomtatunk, akkor még a magasabb oldalköltség mellett is megéri a kisebb készüléket választani, hiszen annak ára annyival alacsonyabb, hogy az árkülönbséget csak hosszú évek alatt hoznánk be egy drága, de olcsóbban nyomtató masinával. Az oldalköltségekben legfeljebb 5-6 Ft különbség mutatkozik, így 15 000 forintos készülékár többletet legjobb esetben is 2500 olcsóbb oldal kinyomtatásával dolgozhatunk le, ha a drágább nyomtatót választjuk. Ha ez több, mint amit vélhetően egy-két év alatt kinyomtatnák, akkor felesleges a drágább masinát vennünk.


További érv a viszonylagos pazarlás mellett, hogy az alsó kategóriában az 1500-3000 oldalas tonerkazetták jellemzőek, melyek ára alacsonyabb, 17-18000 forintos nagyságrendben mozog. A drágább nyomtatók alacsonyabb oldalköltséggel üzemeltethetők, de az előny akkor számottevő, ha a nagy kapacitású kellékanyagokat választjuk (ha elérhetőek), ezekért azonban egyszerre nagyobb összeget kell kiadnunk, akár 50 000 Ft-ot is. Egy diák vagy akár egy átlagos felhasználó számára ez a kiadás nagyon nehezen ütemezhető.

 

 

 

 


Belső felhasználásra szánt nyomatoknál célszerű a tonertakarékos beállítást kiválasztani - ez a lehetőség mindenképp kisebb fedettséget biztosít, minősége és jellege azonban különböző az egyes készülékeken.

 

A nagy volumen viszont egyértelműen megköveteli a drágább készülék beszerzését, hiszen nagy vonalakban ma is igaz az a szabály, hogy minél többet fizetünk a készülékért, annál olcsóbban készíthetünk el vele egy oldalt. Másik oldalról, ha sokat nyomtatunk, akkor az olcsó készülékek havi 5000 oldalas csúcsterhelhetősége (a rendszeres terhelésnek inkább 2-3000 oldal javasolt) nagyon kevés lehet, és persze hiányozni fognak a kiegészítő papírfiókok, a duplex és a hálózati csatlakozás. Többszemélyes irodánál az utóbbi gyakorlatilag elengedhetetlen, a duplex hiánya pedig olyan mértékben rontja a hatékonyságot, ami egy munkahelyen nem megengedhető. Megjegyzendő, hogy az automatikus kétoldalas nyomtatás a 30-50000 forintos készülékek esetében mindig sokkal lassúbb, mint az egyoldalas, de még így is kifezetődőbb a használata, mint a hiánya.

 

 

Két út energiatakarékosságra

 

A lézernyomtatók energiafogyasztása sokat csökkent az utóbbi években a modernebb mechanizmusok, például gyorsabban bemelegedő fixálóhengerek révén. (Ezzel együtt is lényegesen magasabb, mint a tintasugaras nyomtatóknál.) A kis készülékeknél jellemző a soft-off kikapcsológomb, vagyis egy áramkör kvázi kikapcsolt állapotban figyeli a bekapcsológombot. Ez elegáns megoldás és lehetővé teszi az automatikus kikapcsolást, azaz nem hagyja a készüléket órákon keresztül alvó üzemmódban, ahol akár 10 Wattot is felvehet. Csakhogy a „kikapcsolt" állapot sem áramtalanított, 0,5-2 Watt fogyasztás ilyenkor is fellép. Ha nagyon ritkán nyomtatunk, akkor ezeket a kis készülékeket érdemes teljesen áramtalanítani, pótolva a hiányzó billenőkapcsolót, mely a nagyobb modellekben megtalálható.

 


HP Laserjet Profesional P1102

 

Világos színű burkolatot kapott a kis méretű készülék. USB csatlakozása mögött nem csak a nyomtató, hanem egy kis flash meghajtó is ott rejtőzik, felkínálva a lemezmentes telepítés lehetőségét (HP Smart Install) XP-n vagy újabb Windows rendszereken, ami optikai meghajtót nem tartalmazó számító.


A készülék papírtálcája nyitott, üresen felhajtható. Szintén kihajtható vázra érkeznek a kész oldalak, a készülék tetejére. Mintegy 40 centiméter foglal mélységben a P1102 kinyitott tálcákkal, a tápkábel csatlakozást. A meghajtóprogram biztosított gyakorlatilag minden rendszerre, beleértve a Mac OS-t és a Windows 64 bites változatait is. A beállításokban ott sorakoznak a szokásos funkciók, mint az N-Up vagy a füzetnyomtatás, vízjel.

 

 

 

 

Beállítható az Economode, amikor jelentősen csökkentett festékmennyiséggel dolgozik a nyomtató, a szövegek és ábrák, képek is kevésbé telítettek lesznek, ugyanakkor a vékony vonalak is kivehetőek maradnak.

 

A készülék képminősége jó, szépen simítja el a vonalrajzok raszterhibáit. A FastRes1200 beállítással 1200 dpi-vel is nyomtathatunk, ami részletesebb táblázatoknál és még inkább ábráknál jöhet jól. Normál beállításokkal szövegnyomtatáskor és ábrákkal dúsított anyagoknál is túllépi a P1102 a gyártó által megadott teljesítményt - igaz, 18 oldal/perc ma már nem számít túl soknak. Kiemelkedően hamar, kevesebb, mint 10 másodperc alatt készül el az első oldallal.

 

Az oldalköltség átlagosnak mondható, amin javíthatunk a fent említett Economode beállítással. Egyetlen cserélendő kellékanyag a komplett tonerkazetta, mely a hengert is tartalmazza, így a kellék utánpótlás biztosítása egyszerű, bár az oldalköltség nem a legalacsonyabb. A gyárilag mellékelt kazetta kapacitása mintegy fele a kereskedelminek. Az energiatakarékosság eszközei közé tartozik az igen kis fogyasztású Auto-Off mód, de igazi, billenős főkapcsoló nincs, így kikapcsolt állapotban egy jelképes teljesítményfelvétel jelentkezik.

 

Előny: Lemezmentes telepítés, kiváló nyomatminőség, okos tonertakarékos nyomtatás, fürgén elkészíti az első oldalt
Hátrány: Nincs mechanikus ki-be kapcsoló, GDI nyomtatónyelv

 

 

OKI B2400N


Ötletesen, a gép hátoldalából 45 fokban áll szokásos OKI színekbe öltözött, kis méretű nyomtató fedett papírtálcája, így az íróasztalból csupán 36 centimétert foglal el. Ha több mint két lapot nyomtatunk, akkor érdemes kinyitni a kész nyomatokat alátámasztó kis tálcát, viszont így mintegy 7-8 centiméterrel több helyre lesz szükségünk a gép mögött. A fedett tálca némileg véd a porosodástól, igaz, a felső szegélye nyitott. Az egyedi adagoló borítéknyomtatásnál sokat segíthet.

 

 

 

Árkategóriájában kiemelkedő a készülék kompatibilitása. Nem csak USB 2.0, hanem hálózati, sőt, párhuzamos porttal is ellátták, vagyis réges-régi rendszerekhez is gond nélkül illeszthető. Ezt szolgálja a meglehetősen széles körű nyomtatónyelv emuláció is (PCL, IBM ProPrinter, Epson FX). A mellékelt telepítőlemezen nem, de a termék honlapjáról letölthetők 64 bites meghajtóprogramok is. Linux driver nem tölthető le, de a PCL támogatás révén ott is használatba vehető a nyomtató.

 

A LED nyomtatómű adta képminőség irodai célokra teljesen megfelelő, a kontraszt erőssége egy kis mértékben elmarad a megszokottól. A szövésminta ennél a készüléknél is tetten érhető. A Windows nyomtató tesztoldal elkészítése hideg állapotból egy kissé ráérős, fél percbe telt, de utána már beindultak a dolgok. A névleges 20 lap/perc tempóval szinte teljesen megegyező teljesítményt mértünk, amikor beindult a nyomtató.

 

Az OKI ebben a belépő a kategóriában is elkülöníti a tonerkazettát és a fényhengert. Viszonylag kicsi a kereskedelmi töltet (2000 oldalas), és 7-8 töltés után a dob is cserélendő , de ezek egyszerre csak viszonylag könnyen ütemezhető 15-16000 forintos kiadásokat jelentenek, azaz kisebbet, mint az abszolút belépő készülékeknél. Egyébiránt 9 Ft alatti oldalköltséget mutathat fel a készülék, ami átlagosnak számít.
Sok régi rendszerhez is illeszthető, hálózati képességekkel és menedzselhető költségekkel dicsekedhet a B2400, cserébe viszont alaposan elkérik az árát.

 

Előny: Univerzálisan csatlakoztatható, hálózati támogatás, alacsony oldalköltség
Hátrány: Kis kapacitású papírkimenet, drága

 


Epson AcuLaser M2400D

 

A mezőny egyik nagyobb alapterületű versenyzője az AcuLaser M2400, mely a hűtés és hozzáférés okán a szokásosnál nagyobb, fél méteres teret igényel a készülék és a fal között. A nagy alapterület miatt sem a papírtálca, sem a kész nyomatok nem lógnak ki a készülékből, sőt, ebbe még a duplex is belefért. A fekvő elrendezésű ház grafitszürke és tört fehér kombinációja csinosnak mondható.


A papírkapacitásban is visszaköszön a szokásosnál nagyobb méret, a kategóriában megszokottnál nagyobb, 300 lapos, fekvő papírkazettát húzhatunk elő a készülék aljából. A kész munkák a gépház tetejére érkeznek, akár 250 nyomat is elfér itt, így hosszabb munkákhoz is magára hagyható a nyomtató.
Figyelemre méltó a z AcuLaser nagy, 32 MB-os memóriája és kiterjedt nyomtatónyelv támogatása, a listán az eredeti PostScript 3 mellett számos mátrixnyomtató emuláció is szerepel. Minden rendszerhez kínál meghajtóprogramot a gyártó, beleértve a 64 bites Windows változatokat is, de a PCL és a PostScript, na és a párhuzamos port révén nehéz lenne olyan környezetet találni, mellyel a nyomtató nem kompatibilis.

 

 

 

Szigorúan hozza a printer a névleges 35 lapos nyomtatási sebességet, egy kevéssel még túl is teljesítve azt akkor is, ha összetettebb dokumentumokról van szó. A nyomatminőség jó, megkapjuk a műfajban elvárt nagy kontrasztú, éles szövegeket. Az árnyalatképzés nagy felbontás mellett is átlagos, rajzokon az átlós vonalak mentén némi lépcsőzetesség jelentkezik.


Rendelkezik Energy Star logóval a készülék, de fogyasztása nem kiemelkedően alacsony, csúcsterhelésnél legfeljebb 850 Wattig szökhet fel. Segít a takarékosságban az automatikus kétoldalas nyomtatás (2 oldalanként egy másolópapírt megtakaríthatunk) és a billenős főkapcsoló, ami vita nélkül garantálja a nullás fogyasztást. A szolgáltatásokban gazdag meghajtóprogramban - sajnos egy almenübe rejtve - van tonerkímélő üzemmód is.

 

8000 oldalas kapacitású Return Toner Cartridge kellékkel eleve olcsón, kevéssel 6 Ft feletti áron nyomtat a készülék, ráadásul az induló töltet is nagy, 2000 oldalas. Igaz ugyanakkor, hogy 100 000 oldal után egy nagyobb kiadást jelent a felújító készlet. Mivel sok más hasonló árú nyomtatónál ez jelenti a teljes élettartamot és a felújítás nem is lehetséges, ezért ezt nem számítottuk bele az oldalköltségbe.

 

Előny: Kedvező oldalköltség, nagy sebesség, duplex, többlapos borítékadagoló
Hátrány: Almenübe rejtett tonerkímélő beállítás

 


Xerox Phaser 3250

 

Mintegy 37 centimétert foglal mélységben a világos-sötét elemekből kombinált burkolatú Phaser nyomtató, az elölről zárt, fekvő tálca és a kész nyomatok sem lógnak ki a gépházból. Magában foglal egy lapfordító egységet is, ami lehetőséget ad arra, hogy kényelmesen takarékoskodjunk a papírral. Egylapos egyedi adagolásra van lehetőségünk. Az USB mellett hálózati csatlakozás is rendelkezésre áll.


Jól sikerült, áttekinthető és funkciókban gazdag a meghajtóprogram, a szokásos, N-Up, poszter és vízjel funkciókon túl lehetőséget ad például arra is, hogy az első oldalhoz külön tálcát választhassunk. Megoldható a fekvő receptnyomtatás is az egyedi adaglóból. Van takarékos üzemmód is, igaz ez valamiért esetünkben nem működött. Számos nyomtatónyelv használatát támogatja a készülék és még Solaris és AS/400 driver is biztosított.

 

 

 

 

Nem csak a lézernyomtatóktól elvárt magas kontrasztot és éles kontúrokat biztosítja a Xerox Phaser 3250, de meglepőn jól hangolja az ábrák, diagramok, sőt, fotók szürkeárnyalatait is. Némi sávozottság azért kiütközhet az árnyalt területeken és a ferde vonalak lépcsői megmaradhatnak. Tartja magát a specifikációkban megadott 28 oldal/perc névleges teljesítményben, attól csak minimális mértékben tér el felfelé illetve lefelé.

 

Nem csak kényelmi, hanem fontos költség tényező a duplex egység. A gyártó szokatlanul nagy, 5000 oldalas kapacitású festékkazettát is kínál a készülékhez, amivel jobb oldalköltségeket érhetünk el hosszú távon. Mindent összevetve nagyon szimpatikus készülék a Phaser 3250, különöen mert annak ellenére biztosítja a mezőny legalacsonyabb oldalköltségeit, hogy könnyen cserélhető, kompakt tonerkazettával működik.

 

Kitett magáért a gyártó, ha nem minimális összegért keresünk nyomtatót, akkor egy terhelhető, olcsón dolgozó, változatos környezetben üzemeltethető darabhoz juthatunk a Phaser 3250-el, csak ajánlani tudjuk.

 

Előny: Univerzálisan csatlakoztatható, alacsony lapköltség, duplex
Hátrány: -

 


Brother HL-2240D

 

Grafitszürke szín uralja a kellemes vonalvezetésű készüléket, mely a nagyobb alapterületű modellek közé sorolható. 250 lapos zárt kazettából indulnak a lapok és a gépház tetején landolnak. Mivel sorozatának belépő tagja, csupán USB 2.0 csatlakozással látták el a HL-2240D-t. Egylapos kézi adagoló segít a boríték- vagy receptnyomtatásban, utóbbira fekvő állásban is alkalmas a készülék, igaz, csak egyesével.

 

 

 


Barátságos meghajtóprogram beállítások fogadják a felhasználót. Külön választható az első lap forrása. Minőség-opciók is vannak, a fixáló hőmérsékletének állításával választható, hogy a papírgörbülést csökkentsük vagy a toner rögzítésének erősségét fokozzuk. A tonertakarékos opcióval óvatosan bánik a meghajtóprogram, közel sem olyan szembeötlően veszít telítettségéből a nyomat mint más készülékek esetében. Mac és Windows rendszerekhez is rendelkezésre állnak meghajtóprogramok, 64 bites vonalon is. Gazda alapú (GDI) nyomtató a HL-2240, de a Brother Solution támogató oldaláról azért letölthetők Linux meghajtóprogramok is deb és rpm csomagok formájában.


A Brother esetében is bőven megkapjuk azt, ami teljesítményben jár, a hivatalos 24 oldal/perces tempót egy féllel még túl is lépi, összetett dokumentumoldalak nyomtatásakor is. Hozza a nyomtatómű a lézertől elvárt szintet, kiváló a kontraszt és a kontúr, de az árnyalatok kicsit a sötét felé tendálnak és a ferde vonalak egy kissé recézetten jelennek meg. A HL-2240D nyomatminősége mindent összevetve is tökéletesen megfelel irodai használatra.

 

Ahogy a gyártótól szokásos, külön cserélendő a nem túl nagy kapacitású tonerkazetta és a 12000 oldalanként kidobandó henger egység. Összességében mintegy 9 Ft-ba fog kerülni egy oldal elkészítése, ami csak átlagosnak számít, de a duplex egységgel könnyen takarékoskodhatunk a papírral is, ami nem elhanyagolható költség tényező.

 

Előny: Kiegyensúlyozott készülék, beépített duplex, gyors első oldal
Hátrány: GDI nyomtatónyelv

 

 

Canon i-SENSYS LBP6000

 

Mac gépekhez is illő fehér színben is elérhető a Canon egyik legkisebb lézernyomtatója. Az igen kompakt gép kihajtható, nyílt papírtálcával rendelkezik, a kész nyomatok pedig a tetejére érkeznek. Hosszabb munkáknál érdemes felállítani a 45 fokos kimeneti tálcát is. Nincsen egyedi adagoló és a hátoldalon is csupán az USB 2.0 csatlakozást építették ki, így kiépítéséből és alacsony, havi 5000 oldalas terhelhetőségéből is látszik, hogy az LBP6000-et a „kocanyomtató" felhasználók számára tervezték. Az asztalból élesített állapotban is kevesebb, mint 40 centimét eres mélységben foglal el helyet.

 

A készülék dizájnjához igazodva természetesen Mac OS X meghajtóprogramok is rendelkezésre állnak és használhatjuk a nyomtatót 64 bites Windows 7 alatt is. Lévén gazda alapú készülék nem biztosítottak driverek Linuxhoz és más, egzotikusabb operációs rendszerekhez. A meghajtóprogram kidolgozott, az áttekinthetőség végett csak a főbb beállításokat kínálja rögtön a belállítóoldalakon, a finomhangolási lehetőségeket dialógusdobozokba rejtették - sajnos így a tonertakarékos módot is nehezebb aktiválni. A felbontás közvetlenül nem állítható.

 

 

 

 

Nagyon szép nyomatokat produkált a készülék. Lézernyomtatóknál alapvető az erős kontraszt és az éles szövegkontúr, a Canon esetében normál (600 dpi) felbontás mellett is szépek kontúrok és a lépcsős vonalak szépen simítottak. A tonertakarékos beállítás egységes rasztermintával gyengíti a képet, így sajnos a szövegkontúrokat is rongálja. Jól menedzseli az árnyalatképzést is, a sok lézernyomtatónál zavaró szövésminták itt csak visszafogottan jelentkeznek. Névleges teljesítményéhez képest igen gyorsan, pontosabban igen fürgén dolgozik, az első lap 12 másodpercen belül elkészül teljesen hideg, fűtetlen állapotból is, ami nagyon jó eredménynek számít.

 

Egyszerű a komplex tonerkazetta cseréje, viszont az költségek 1-2 forinttal magasabbak az átlagosnál. Sokkal kevesebb áramot fogyaszt viszont a készülék a felfűtéshez és alvó módban is, mint ahogy az a lézereknél megszokott. Alkalmilag nyomtató, de türelmetlen felhasználóknak jó választás lehet.

 

Előny: Kiváló nyomatminőség
Hátrány: Nincs mechanikus ki-be kapcsoló, GDI nyomtatónyelv

 

 

Lexmark E260

 

A hagyományosabb, élesebb vonalvezetés mellett tették le voksukat a Lexmark dizájnerei, az E260 megjelenésében egyértelműen a klasszikus iskolából kerül ki. Mivel a nagyobb alapterületű modellek közé tartozik, ezért maradéktalanul elfér benne a zárt 250 lapos papírkazetta és a készülékház tetején kialakított kimeneti tálcáról sem lógnak le a lapok.

 

A hátoldalon USB és párhuzamos csatlakozást építettek ki, utóbbi a számos nyomtatónyelv emulációval vállvetve szélesebb körben használhatóvá teszi a készüléket. Nem hiányzik a 64 bites operációs rendszerek támogatása sem, a PCL és PostScript emuláció Linux és Unix alatt is bevethetővé teszi a készüléket. A driver beállítópanelen az alap dolgok - oldalkiosztás, lapállás - kézenfekvően elrendezettek. A minőségbeállításoknál sok egyéb apróság mellett ugyan pontosan meghatározhatjuk, hogy milyen felbontást használjon a nyomtatómű és simítsa-e az átlós vonalakat, de ez nincs sok kihatással a nyomatminőségre. A toner-takarékos nyomtatáshoz külön segédalkalmazást kell feltelepítenünk, anélkül is viszont 10 lépésben állítható a tonermennyiség.

 

 

 

 

Hivatalosan 33 oldalt kellene percenként papírra vetnie a Lexmark készüléknek, de valójában ennél több, mint egy oldallal készül el több, akkor is, ha nem csak egyszerű szövegoldalakról van szó. A nyomatok a szokásos kontrasztos lézer minőséget hozzák, az árnyalatok elég egyenletesek. Az átlós vonalak mentén - beállításoktól függetlenül - azért recézettség mutatkozik.

 

3500 oldalas tonerkazettákkal pótolható a festékpor, melyek a Lexmark Return Program keretében kiürülve újrafelhasználásra kerülnek. Emellett igen ritkán, de szükséges a dob cseréje is, de ez nem sokat ad a nyomtatási költséghez, ami 8 Ft alatt marad.

 

A készülék meglehetősen masszív kialakítása, jó terhelhetősége és a fixre tervezett pappíradagoló fiók is mutatják, hogy egy rendszeres használatra, nagy teljesítménye miatt akár rohammunkákra is alkalmas nyomtatóról van szó, mely költségeit tekintve valamivel jobbat is nyújt az átlagosnál. Ugyanakkor túlárazták a teljesítményt.

 

Előny: Gyors, masszív készülék
Hátrány: Drága

 


Samsung ML-1665

 

A legkisebbek közé sorolható a szürke vagy fekete színben beszerezhető Samsung ML-1665, nálunk az elegáns lakkfekete változat járt, csillogó felülete igényes, ugyanakkor mániákusan gyűjti az ujjlenyomatokat. Használaton kívüli állapotban igen kis helyen elfér, a kihajtható lapadagoló szolgál egyedüli papírforrásként, borítékadagoló nincsen. Ezt a modellt csupán USB 2.0 csatlakozással szerelték fel.

 

Megfelelő meghajtóprogram támogatást biztosít a gyártó, a Windows 64 bites kiadásai mellett MacOS X és több Linux kiadás alatt is használható a vas. A meghajtóprogram kezelőpanelje igen jól szervezettek és nem hiányoltunk semmilyen elterjedt funkciót. Van tonertakarékos nyomtatás is, ami elég óvatosan, de visszaveszi a telítettséget.

 

A mellékelt Anyweb Print szoftver nem ritkaság, hasonló a legtöbb gyártóknál is elérhető. Annál inkább kuriózum, hogy a printeren külön gomb szolgál képernyőnyomtatásra, aminek előnye, hogy különösebb pepecselés nélkül zsebre vághatjuk a weboldalon talált információkat.

 

 

 

 

A percenként 16 oldalas sebesség egy személyi irodába vagy otthonra teljesen megfelelő. A nyomatminőség példás, minden beállításokkal való pepecselés nélkül is szépek a kontúrok és az árnyalatok is homogénebbek az átlagosnál.

 

A takarékosság jegyében a felhasználóhoz közelebb helyezték el a ki-be kapcsoló gombot, így nagyobb valószínűséggel nem mulasztjuk el alvó energiatakarékos módba küldeni a készüléket a nyomtatás végeztével. Ebben a módban is fogyaszt egy minimális mennyiségű áramot a készülék, de jóval kevesebbet, mint készenléti állapotban: 10 Watt helyett csak 0,45 Watt fogyasztást könyvelhetünk el.

 

Kompakt tonerkazettával tölthetjük fel a készüléket, melynek kapacitása is meglehetősen visszafogott és a lapköltségek nem túl alacsonyak. Ha csak alkalmilag nyomtatunk, akkor ez nem jelent nagy többletkiadást, amit ellensúlyozhat a kis helyigény és a jó kezelhetőség.

 

Előny: Kicsi, jól kezelhető és csinos darab jó nyomatminőséggel
Hátrány: Nem sebességbajnok, az oldalköltség lehetne alacsonyabb, nincs mechanikus ki-be kapcsoló

 


Értékelés

Xerox Phaser 3250

Komoly terhelhetősége miatt hosszú távon is erőteljes és takarékos megoldást jelent a Xerox Phaser 3250. Visszafogott áron juthatunk vele olyan erőteljes kisirodai munkaeszközhöz, mely nemcsak asztali viszonylatban áll helyt, de használata megosztható a hálózaton is. Nem csak Windows alól használható, hanem gyakorlatilag minden ma elérhető operációs rendszer és hardver alatt, ami a gazdag nyomtatónyelv támogatásnak köszönhető. A szokásosnál jóval nagyobb, 5000 oldalas kapacitású tonerkazetták kaphatók hozzá, így nagyobb terhelés esetén sem kell túl gyakran pótolni a festéket. Egyáltalán nem mellékes, hogy alig 5 Ft az oldalköltség, ami ebben a készülék-árkategóriában kiemelkedően alacsonynak számít. További spórolást elősegítő tényező a duplex egység, amivel kényelmesen nyomtathatunk a lap mindkét oldalára.

 

 

 

A jelenlegi kínálat egyik legígéretesebb darabja a Phaser 3250, ha nem csak alkalmanként, hanem elég rendszeresen illetve nagyobb mennyiségben is nyomtatunk egy kis létszámú munkahelyen, vagy otthoni irodában, akár heterogén környezetben, akkor a legjobb választás.

 


Epson AcuLaser M2400D Advanced


A mezőny leggyorsabbját tisztelhetjük az AcuLaser M2400D-ben, mely kevéssel túl is teljesíti a gyártó által megadott 35 oldal/perces teljesítmény értéket. A gyors tempó mellé egy igen strapabíró design is társul, nagy a készülék havi terhelhetősége és teljes élettartama is, sőt százezer oldalon túl egy felújító készlettel új életet adhatunk neki, így kímélve a környezetet. További papíradagoló tálcákkal bővíthető a bemeneti kapacitás, hogy kényelmesebben használhassuk ki a vas erejét.

 

 

 

Nem csak a sebesség adott, a támogatott nyomtatónyelvek széles skálája révén gyakorlatilag minden operációs rendszer alatt használható a készülék. A nyolcezer oldalas kiszerelésben is kapható toner hozzájárul ahhoz, hogy a mezőny második legkedvezőbb költségeit mutathassa fel és a duplex is segít lecsípni az üzemeltetési költségekből. Az induló tonerkazetta 2000 oldalas kapacitása gyakorlatilag levon az árból illetve a költségekből. Ha abszolút terhelhető és gyors készülék a cél, akkor az M2400D viszi a prímet.

 

 

HP LaserJet Pro P1102


A kisebb és olcsóbb személyi nyomtatók közé tartozik a LaserJet Pro P1102, mely összecsukva csak kevés helyet foglal az íróasztalon. Kialakítása az alkalmi használatnak kedvez, nem csak a kihajtható tálcák, hanem az igen gyors bemelegedés miatt. Az alkalmi, néhány oldalas munkák esetében a 10 másodpercen belüli bemelegedés számottevő előnyt jelenthet.

 

 


Ugyan GDI rendszerű (gazda alapú) a nyomtatóvezérlő, de a ma használatos három platformra biztosított a meghajtóprogram. Némi extra kényelem, hogy a beépített flash meghajtóról alapesetben automatikusan feltelepülnek a driverek. Alkalmi nyomtatásra, kis terhelésre jó választás lehet a LaserJet Pro P1102, amihez hozzájárul alacsony induló ára is.

 

 

Canon LBP-6000



A belépő készülékek kínálatát árnyalja a Canon LBP-6000. Az összecsukva minimális helyigényű készülék alkalmi nyomtatásra ideális, belépő szintű terheléshez. Hamar bemelegszik, jól kezelhető és sebessége a legtöbb otthoni felhasználó számára elég. Ha nem tervezzük nyomtatási volumenünk bővítését és nincs szükségünk hálózatos modellre, akkor figyelembe vehetjük, mint igényes megjelenésű megoldást. Lekerekített formái és fehér színe miatt kifejezetten illik nőies laptop konfigurációk illetve a manapság egyre inkább keresett Mac számítógépekhez, ezért is nyerte el Design díjunkat.

 

 

 
Táblázat
 
 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.