Hirdetés

MSI GS70 Stealth Pro teszt - Ismét játékban



|

Az MSI ismét az élre kerülhet a GS70 Stealth Pro-val, félmillás gamer notebook teszt következik.

Hirdetés

Régen a komolyabb játékok csak asztali PC-ken futottak tisztességes sebességgel, nem is nagyon voltak kifejezetten ilyesfajta szórakozásra szánt noteszgépek. Mára sokat változott a piac és megjelent az igény az erősebb hardverkiépítésű hordozható eszközök iránt. Az MSI pont ezt a szegmenst célozta meg a GS70 Stealth Pro-val, ami próbál minden téren maximumot nyújtani és megfelelni a komolyabb játékos igényeknek is.

Hirdetés

Mielőtt nekiestünk a tesztgépnek, alaposan áttanulmányoztunk a gép specifikációját, illetve az árát. A Stealth Pro az MSI GS70 család legjobban felszerelt csúcsgépe, ami egyúttal azt is jelenti, hogy igen vaskos árcédulát kapott. Az 522 000 forintos bruttó végfelhasználói ár viszont közel sem annyit sokkoló, mint például az Alienware hasonló tudású, 7-800 ezres gépe. Ettől függetlenül félmillió magyar forint nem kevés pénz, cserébe tényleg magasabb elvárásokat kell támasztanunk, legyen szó akár a minőségről, a géphez tartozó extra szolgáltatásokról vagy a számítási teljesítményről.

Portokból egyáltalán nincs hiány

Kategóriájának legvékonyabbja

A GS70-en érződik a prémiumkategória minden velejárója. Az anyaghasználat nagyon korrekt és ez már látszik a csomagoláson és a mellékelt tokon is. A gép szálcsiszolt alumínium fedlapot kapott, rajta egy világítós MSI gamer logóval. A sötét belső nagyon letisztult, jó érzés hozzáérni a felülethez, nyoma sincs a kopogós műanyagnak. Minden lekerekített és végtelenül egyszerű, nincsenek fölösleges sallangok. A méretén is meglepődtünk, hiszen a gamer notebookot az ember általában onnan ismeri meg, hogy kétszer olyan vastag, mint egy hagyományos irodai masina. A GS70 viszont nagyon vékony és a 17 colos kategóriájához képes könnyű is. A mérlegen mindössze 2,6 kilót nyom, a picit több mint 2 centis vastagságával pedig jelenleg ez a világ legvékonyabb gamer laptopja.

1080p-ben, magas grafikai részletességet is bír az i7-GTX 870M kombó 

Az összeszerelés minősége jó, nincsenek illesztési hibák, a 17,3 hüvelykes TN-paneles Full HD kijelzőt is feszesen tartják a zsanérjai. Már a Windows 8.1 rendszer beizzítása során, az első karakterek begépelésekor is érződik, hogy a billentyűzeten sem spóroltak. Szigetes elrendezésű, numerikus résszel kiegészített változatot kapunk, amit ráadásul a SteelSeries szállít. Ez azért is fontos, mert ez a gyártó kifejezetten gamer perifériákra szakosodott, és komoly tapasztalata van ezen a területen. Ez a partner okos választás volt az MSI-tól, mert tényleg masszív és jól használható klaviatúrát kapunk és ehhez jól passzol a futurisztikus betűtípus is. A keyboard időtállóságáról nem tudunk nyilatkozni, számunkra strapabírónak tűnik.

Hasonlóan jó benyomást tett ránk a tapipad is, hatalmas a mérete és igen kellemes a felülete. Igaz, játékoknál ennek nincs sok jelentősége, mert egér használata nélkül esélyünk sincs a legtöbb esetben. Tili-tolizni, netezni, facebookozni teljesen megfelelő, ráadásul ismeri a többujjas műveletek is.

1000-nél több színkombinációt választhatunk háttérvilágítás gyanánt

Extrákból sincs hiány

A félmilliós árcéduláért cserébe a felhasználó jogosan várja el, hogy kapjon valami egyedi megoldást, amivel kitűnhet a többi hasonló termék közül. Itt kapunk például többzónás világító billentyűzetet, amivel szoftveresen mi magunk keverhetjük ki a nekünk leginkább tetsző színeket. Több mint 1000 színkombinációt választhatunk, így tényleg egyedivé tehető a laptop kinézete. Nappal ez nem különösebben izgalmas, de ahogy kezd sötétedni, úgy változik át a GS70 egy igazi játékos ragadozóvá. Aki nem gerjed az ilyesmire, az akár ki is kapcsolhatja a fényeket. Érdemes még a SteelSeries Engine-t is kiemelni, ami egy kifejezetten hasznos app. Segítségével a beállításainkat módosíthatjuk, makrókat szerkeszthetünk, a billentyűzet kiosztásn finomhangolhatunk, de akár profilokat is létrehozhatunk magunk és más vendégjátékosok számára. Szintén jópofa applikáció a XSplit Gamecaster is, amivel a játék legjobb pillanatait rögzíthetjük, de közvetíthetjük is vele az interneten.

Egy HDMI és két DP-port segítségével akár három kijelzőt is ráköthetünk

Hardveres tekintetben kiemelendő a Super RAID 2, ami plusz két mSATA SSD használata esetén elérheti az 1500 MB/s olvasási sebességet is. De nem csak ez hangzik jól, hanem a gép által produkált hangzásvilág szerethető. Sok notebookot próbáltunk már, de a GS70-ben átlagon felüli a beépített hangszóró. Játékokhoz nem feltétlenül kell külső hangfal, egész tisztán, ugyanakkor erősen képes megszólalni a 2.1-es Dynaudio rendszer. A jó kezelhetőség és a megfelelő hangzás mellett a kijelző is fontos része egy gamer laptopnak. Az 1920 x 1080 pixel felbontású panel kellően gyors, ellenben betekintési szögei csak átlagosak. Az viszont nagyon tetszett, hogy akár három külső monitort is ráköthetünk a gépre és így a GS70 akár asztali PC-ként is funkcionálhat.

A gép gamer laptophoz képest is jól felszerelt, rengeteg portot találunk rajta, rogyásig van például USB 3.0-val. Emellett HDMI 1.4-et és a két mini Display Port 1.2-es változatot is találunk rajta, ami képes 4 K-s tartalom kivezetésére. Szintén gamer extra - az MSI alaplapoknál már egy ideje használt - e2200 Killer Gaming LAN technológia. Ez segít a hálózat erőforrásainak optimalizálásában, így terheltebb hálózat esetén alacsonyabb ping és lagmentes játék érhető el. Ettől ugyan garantáltan nem leszünk profibb játékosok és nem is fogunk jobban célozni, de MMO-knál vagy FPS-eknél hasznos extra lehet.

Nélkülözhetetlen a világító gamer logó

A teljesítménnyel nem viccelnek

Egy gamer notebooknál mindenkit a teljesítmény izgat leginkább, és ezzel nincs is gond. A GS70 Stealth Pro esetében nem kell szégyenkezni, mert nagyon komoly komponensek kerültek a billentyűzet alá. A negyedik generációs Intel Core i7 család legerősebb, négymagos 4700HQ (2,4@3,4GHz) változatát kapjuk. Az Intel HM87-re építkező rendszer további lényeges pontja a 16 GB DDR3 memória, ami 1600 MHz-en ketyegő modulokat jelent. A játékosok legnagyobb örömére a nálunk járt verzióban a legerősebb dedikált grafikus vezérlő kapott helyet, amit itt is az Nvidia szállít. A GeForce GTX 870M egy igazi vadállat, az előző generációs GTX 770M-et váltja le, 3 GB VRAM dolgozik alá és további 3 GB-ot még a rendszertől is képes elszipkázni. Az adatokat az 1 TB kapacitású 7200-as HDD-nken tárolhatjuk, míg a rendszert egy 128 GB-os MSATA formátumú Toshiba SSD-n tárolhatjuk. Ebből akár még kettőt is beszerelhetünk, ha szeretnénk a korábban már ecsetelt Super RAID 2 szolgáltatást igénybe venni.

Felhasználási tapasztalatok, mérések

A gyárilag előtelepített Windows 8.1 nagyon gyorsan és szépen fut, ez főként a fürge SSD-nek és a kellő mennyiségű memóriának köszönhető. Egyszerre terhelhetjük több videóval, mehet a Photoshop is és még mindig marad kraft benne flash oldalak böngészésére. Az említett SDD gyors, az általunk mért 463 MB/s írási és 525 MB/s olvasási sebesség kifejezetten jó értéknek számít. Alapállapotban az MSI gépe nagyon csöndes, szinte alig-alig hallani valami motoszkálást a billentyűzet alól. A dolog ott kezd érdekes lenni, amikor elkezdünk játszani, vagy elindítunk egy Full HD videó konvertálást. Fokozott terheléssel a gép hangja is hallhatóan megélénkül. A GS70 két felső szélén található ventilátor ilyenkor hangosabb üzemmódba kapcsol, ami minden gamer notebooknál tapasztalható jelenség. Ez maximum terhelés alatt jól hallható, de ennél már hallottunk hangosabb hűtőt is a konkurenciától. A 35-42 dBA nem vészesen sok, ennyit lehet mérni a géptől pár centire.

A 17,3 hüvelykes kijelző 1080p felbontást kínál

Komolyabb melegedés csak játék közben tapasztaltunk, a gép felső része forrósodik fel ilyenkor. Célszerű eleve asztalon játszani, ebben az esetben tud a leghatékonyabban működni a hűtőrendszer is. Maximumon pörgetve a konfigot az i7-es és a GTX 870M erős kombónak bizonyul, a legtöbb 2013-as és 2014-es játék simán elfuttatható rajta natív felbontás mellett, nem kell 1366 x 768-ra szorítkoznunk, mint az összes 150-200 ezres notinál. Hogy miért mondjuk ezt? 3DMark 11-ben például 6800 fölötti értéket értünk el, ezt pedig sok asztali PC is megirigyelhetné. Teljesítményt tekintve a jelenlegi csúcstartó Alienware 17 gyorsabb némileg, kb. 15-20 százalékkal tudhat többet a GTX 880-assal szerelt csúcsmodell, cserébe viszont közel 400 ezerrel többe is kerül.

Mai játékokat tekintve például simán futtatható a Titanfall is high beállításokkal, természetesen 1080p-ben. Ilyenkor a játék stabilan pörög és nem lehet zavarba hozni, soha sem esik 30-35 fps alá a számláló. Ugyanez mondható el a Watch Dogs-ról is, valamint a 2014-es Wolfeinstein: The New Order is jól játszható, rögtönzött tesztünkben 40-60 fps közötti értékeket mértünk, ami attól függően változott, hogy alacsony vagy ultra részletességet választottunk ki. Mindezt persze hálózatról mértük, akkumulátorról nem sok értelme van játszani. A notebookba épített 6 cellás (60 Wh) akkumulátor kapacitása 5500 mAh, ami elvileg nem rossz, ezekhez a hardverekhez mindenképpen kell a kakaó. Spórolósan 6 óra 47 percet mértünk, közepes fényerővel és Wi-Fi használattal pedig 3 óra 29 percet. Amikor telepről játszottunk, akkor sikerült 1 óra 17 perc alatt lemerítenünk.

Akkumulátorról 5-6 órás üzemidő sem elképzelhetetlen, az átlag 3 óra lesz

Megéri ez félmillát?

Átlagos felhasználók számára az MSI GS70 Stealth Pro nem más, mint egy túlextrázott, alaposan felpimpelt notebook, iszonyatosan magas árcédulával megfejelve. Aki viszont szeret játszani, mindenképpen hordozható gamer gépre vágyik és még értékeli is az extráit, annak garantáltan tetszeni fog ez a típus. Tisztában vagyunk vele, hogy hazai viszonylatban sem kevés érte az 522 ezer forint, de ne felejtsük el, hogy ezért a legjobban felszerelt változatot kapjuk. Ez pedig még így is olcsóbb, mint például az etalonnak számító 17 colos Aleinware 17, ami akár 250-300 ezer forinttal is drágábban kínálja azonos konfigurációját.

A GS70 persze közel sem tökéletes, van pár apró hibája, ilyen az optikai meghajtó hiánya, vagy a rossz helyre pakolt töltő csatlakozó, illetve a gamer notebookoknál megszokott karcsú üzemidő. Ezek azonban megbocsáthatóak, mert a 2014-es játékok jól futtathatók rajta és egy-egy összecsapás során nem ezek az apróságok döntik majd el a meccsek kimenetelét, hanem a stabil fps és persze a játékos tudása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.