Hirdetés

MSI MEGABOOK S270



|

Hirdetés

Az MSI viszonylag új belépő a hordozható gépek piacán. A cikkünkben bemutatott S270-es noteszgép a MEGA elnevezésű termékcsaládba tartozik, de ugyanezt a jelzést viselik MP3-lejátszói és barebone gépei is. Az MSI MEGABOOK S270-es noteszt eddig kizárólag mobil Athlon 64 processzorokkal szerelték - a most bemutatott darabot viszont már az AMD legújabb fejlesztése, a Turion processzor köré építették; ebből a legkisebb, 1600 megahertzes, 35 watt hőtermelésű, MT jelzésű változat került bele.


Nagy meglepetésre az alaplapi chipkészlet nem a VIA vagy az NVIDIA jól bejáratott lapkakészlete, hanem az ATI boszorkánykonyhájában készült RS 480M, amelyet a PCI Express sínt használó Radeon Xpress 200M videoalrendszerrel párosítottak. Sajnos ez utóbbi a központi memóriából táplálkozik, így a géphez alapkiépítésben járó 256 megabájt RAM igen hamar szűkösnek bizonyulhat, ha a videokártyához 128 megabájtot rendelünk. Bár tesztalanyunkat 40 gigabájtos merevlemezzel szerelték, másodpercenkénti fordulatszáma csak 4200, s ez ma már a noteszgépek piacán sem nevezhető kiugró teljesítménynek. Mégis úgy érezzük, nem ez a gép gyenge pontja, hanem a már említett csekélyke mennyiségű rendszermemória. Mentségére szóljon, hogy a gép kapható nagyobb memóriával és merevlemezzel is, bár ez természetesen megdobja az árát, ahogy az is, ha az alapkiszerelésben járó kombó DVD/CD-RW meghajtó helyett dupla rétegű DVD-írót választunk.

A viszonylag szűkös alapfelszereltséget próbálja ellensúlyozni a beépített SD/MMC/MS kártyaolvasó, az integrált 802.11b/g szabványú WLAN és a Bluetooth modul. A gép legnagyobb előnye a gyönyörű, kristálytiszta és tűéles, 12,1 hüvelyk képátlójú WXGA-kijelző. Mérete kissé megtévesztő lehet, hisz natív felbontása 1280×800. Egyetlen hátránya, hogy az eddig megszokott LCD-kijelzőkhöz képest felülete erősen tükröződik; a nagy kontraszt és fényerő viszont kárpótol bennünket, ráadásul figyelemre méltó, hogy a kijelző minimálisra állított fényerővel is szinte minden szögből jól olvasható.

Mobil gépek tervezésekor a legnagyobb kihívást a súly és a méret jelenti - ez esetben viszont a kis kijelző lehetővé teszi, hogy az S270 kicsi, ezáltal pedig könnyű maradhasson: mindössze 1,9 kilogram. Hordozhatóság tekintetében tehát kitűnő választás. Minthogy a gép aljára került a hűtőventilátor-nyílás, ölben tartva kissé körülményessé válik a használata, asztalra helyezve viszont nem lehet panasz a hűtés hatásfokára. Az érintőpad jobb oldalán kissé - de még nem zavaró mértékben - melegszik a ház.

Az üzemidő átlagos használattal eléri a 3 és fél órát, nagyon kíméletes igénybevétellel és alacsony fényerővel viszont a négy órát is megközelítheti. Azoknak ajánljuk, akik könnyen hordozható, elegáns, jó minőségű noteszgépet szeretnének, és hajlandóak némi teljesítménybeli kompromisszumra is - már természetesen az alapfelszereltségű gép esetében.

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.