Hirdetés

MSI P35 "Bearlake" Platinum



|

Az eddig csak Bearlake-ként emlegetett lapkák közül az MSI jóvoltából a P35-öt vehettük szemügyre.

Hirdetés

Megszokhattuk már, hogy a fejlesztési ciklusok kezdetén a gyártók mindig valami frappáns kódnevet találnak ki, majd a végleges termék megkapja a szabványos elnevezést. Így lett a Bearlake-ből a fejlesztési ciklus végére X38, P35 és G33. A jelenleg felső kategóriás Intel 975X utódja az X38 lesz (erről árulkodik az X jelzés is), míg a középkategóriában a P35 váltja fel a sikeres P965-öst. A ranglétra legalján az integrált grafikus vezérlővel ellátott G33 helyezkedik el (felváltva ezzel a G965-öt), amelyből érdemes lesz megvárni a DirectX 10-támogatással ellátott G35 változatot.

 

msip35.jpg

 

Mivel a cikk írásakor a cég még nem bocsátott rendelkezésünkre mélyebb szintű technikai részleteket, így csupán azokat a tényeket közölhetjük, amelyek már biztosak. Mindhárom lapkakészlet közös jellemzője a natív 1333 megahertzes FSB-órajel támogatása, amely elengedhetetlenül fontos lesz az új processzorok számára. A Bearlake másik fontos újítása a DDR3 memóriákkal való együttműködés - ezt az Intel sokáig visszatartotta, pedig a gyártók többsége már régóta képes az ilyen típusú modulok előállítására. Ebben a tekintetben bizonyára a P35 és G33 lesz a favorit, mivel mindkét memóriatípust támogatják (persze nem egyszerre), ezáltal fokozatos bővíthetőséget tesznek lehetővé, amennyiben nem kívánunk azonnal DDR3-ra váltani.

 

Az északi híd mellett a déli is megújult: az ICH9 (és annak RAID-del kiegészített változata, az ICH9R) 12 USB 2.0-s csatlakozót támogat, továbbá kompatibilis a PCI Express 2.0 szabvánnyal, amely kétszeres sávszélességet nyújt elődjével szemben. Ennek előnye persze valószínűleg csak a nagyobb sávszélességet igénylő bővítőkártyák esetében fog érvényesülni. Mindenképpen említésre méltó újdonság a külső PCIe kártyák támogatása: ezáltal különleges lehetőségek nyílnak meg a felhasználók előtt (például nagy teljesítményű külső videokártyákat vagy hangkártyákat csatlakoztathatnak).

 

msip35-2.jpg

 

A P35 lapkakészlet gyárilag támogatja az ATI/AMD-féle CrossFire-t, ám akárcsak a P965 esetében, itt is lebutították ezt a képességet. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a két darab ×16 PCIe foglalat ellenére az egyik csak ×4 sebességre képes, ezért az elektronikailag két teljes értékű ×16 foglalat az X38 privilégiuma marad.

 

Amint azt bevezetőnkben már említettük, lehetőségünk nyílt egy MSI P35 Platinum kipróbálására, amely még csak DDR2 foglalatokat kapott, a DDR3 pedig minden bizonnyal az eggyel drágább, Diamond változatban várható.

 

msip35-3_1.jpg

 

Mivel a nálunk járt példány még nem a végleges, sorozatgyártásban készült kiadás volt, így nem vettük a negatívumok közé a következő problémákat: a kacskaringós CircuPipe hűtésről hullottak a lamellák (valószínűleg a szállítás során sérült meg) és az alaplap indulása megakadt, ha a BIOS-ban letiltottuk a soros portot. Ennek ellenére a hőcsövek kitűnően vizsgáztak, a többórás tesztelés után is langyos volt a hűtőborda.

 

A hátoldali csatlakozósoron nem túl elegáns megoldás, hogy a hat USB-kapuból négy egy külön dobozt kapott, míg a másik kettő a hálózati csatoló alatt foglal helyet. Ettől eltekintve az alaplap felépítése elfogadható, felszereltsége pedig az átlagfelhasználó igényeit helyezi előtérbe, ráadásul a FireWire sem maradt le róla - bár ehhez külső vezérlőt integráltak az alaplapra. Az MSI is felhagyott az elektrolit kondenzátorok használatával, és átváltott szilárdalapúra, tehát a P35 Platinumon már egyetlen hagyományos típust sem találunk.

  

Mérések és konklúzió

 

Lefuttattuk szokásos tesztjeinket, és kissé csalódottan vettük tudomásul, hogy - egyetlen eredményt leszámítva - az új lapkakészlet nem gyorsabb az Intel P965/975X-nél. Egyértelmű előny csupán a memóriaátvitel terén mutatkozott, és ennek áldásos hatását a WinRAR-tesztben is érzékelni lehetett. Egyelőre mindez kevés a sikerhez, bár abban biztosak vagyunk, hogy az újabb meghajtók és BIOS-kiadások megjelenésével némileg nagyobb teljesítményt is kicsikarhatunk majd az alaplapból - ahogyan ez a 975X esetében is történt.

 

msip35-4.jpg

 

 

Ahhoz képest, hogy az alaplap újdonságnak számít a piacon, 45 ezer forintos árának köszönhetően a megfizethető kategóriába tartozik. Érdemes ezt választani, ha éppen P965 lapkakészletű alaplap vásárlásán gondolkozunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.