Hirdetés

MSI: villámgyors grafikus kártyák GeForce GPU-val



|

Két gyárilag túlhajtott GeForce GTX 260-as grafikus vezérlővel bővíti amúgy sem kicsi VGA-kínálatát a tajvani gyártó.

Hirdetés

Az idei CeBIT-en a közönség is megcsodálhatta a Lightning fantázianévvel ellátott új grafikus kártyákat, ám ahogy ebből a videónkból is kiderül, akkor még nem a végleges termékek kaptak helyet az MSI grafikus kártyák falán. Egészen a mai napig kellett várni a hivatalos bejelentéssel, amellyel két "villámgyors" vezérlő megszületését is ünnepli a gyártó.

 

n260gtxlightning_k.jpg
 

 


Mindkét Lightning kártya az NVIDIA 55 nanométeres csíkszélességen készülő GT200-as grafikus magját kapja, amelyben 216 stream processzor került aktiválásra. A normál változat grafikus lapkája 680 MHz-en, stream processzorai pedig 1458 MHz-en ketyegnek. A referencia változatokon található 896 MB-nyi GDDR3-as memória mennyisége pont a duplájára hízott - 1792 MB -, a lapkák effektív órajele 2100 MHz. Az MSI saját tápellátó áramköri részt tervezett eme különleges szériára, a 10 fázisból 8 a GPU-t, 2 pedig a memóriákat táplálja.

 

n260gtxlightning_card_k.jpg
 

 


Nem kérdés tehát, hogy tuningra termettek a Lightning kártyák, a megemelt órajelekhez azonban megerősített hűtés is szükséges. A TwinFrozr nevezetű egység nem újdonság a gyártó kínálatában, az alap 260-as és 275-ös GTX-eknél is megtalálható ez a több hőcsőből felépülő megoldás. A lamellákat és természetesen magát a kártyát is két, egyenként 80 milliméteres ventilátor szellőzteti, melyek fordulatszáma PWM-megoldás alapján változhat. A gyártó közlése szerint körülbelül 8 Celsius fokot nyerhetünk a referencia változathoz képest, arra viszont nem térnek ki, hogy egy gyárilag túlhajtott és egy alap órajeles típus között mennyi is a különbség. Az extrém túlhajtók bizonyára örülni fognak a nyomtatott áramkörre kihelyezett feszültségmérő pontoknak, melyekkel a GPU és a memória aktuális feszültségét ellenőrizhetjük egy arra alkalmas multiméterrel.

 

n260gtxlightningairforcepanel_k.jpg
 

 


A két változatot mindössze egy speciális kiegészítő - és persze a csomagolás - különbözteti meg egymástól. A Lightning Black Edition kiadás mellé az ún. AirForce panelt is megkapjuk, amit egy külső vagy belső USB csatoló és a mellékelt szoftver segítségével tudjuk beüzemelni. Az 5,25 colos meghajtóhelyre illeszthető vezérlőn érintésre állítható a grafikus mag, a stream processzorok és a memória órajele, valamint feszültsége, továbbá különböző működési profilokat is megadhatunk általa. Hab a tortán, hogy pár érintéssel a monitor fényerejét és a kontrasztját is megváltoztathatjuk. Az AirForce használatával akár 770 MHz-ig is megemelhetjük a GPU órajelét, amely így képes lehet akár a nemrég bemutatott GTX 275-ös kártyák legyőzésére is.


Az MSI Lightning grafikus kártyák hazai forgalmazásáról és áráról egyelőre nincs információnk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.