Hirdetés

MSI Wind tuningteszt



|

Az új MSI Wind BIOS lehetővé teszi a gép processzorának túlpörgetését.

Hirdetés

A netbookok piacán is élesedik a verseny. Az egymásra nagyon hasonlító, ritka kivétellel az Intel Atom processzorára épülő, gyakorlatilag egyforma szolgáltatásokat nyújtó gépek között manapság már muszáj valamilyen extra szolgáltatást nyújtani - legalábbis akkor, ha a gyártó ki szeretne emelkedni a konkurensek fehér, hangversenyzongora-fekete, bilikék és barbie-rózsaszín tengeréből.

 

"Biztos, hogy megnyomtad a Turbo Boostot, Michael?"


Az eddigi különbségek az olyan többletszolgáltatásokban jelentkeztek, mint a felszereltséget érintő eltérések - memória mennyisége, háttértár kapacitása és fajtája, a mellékelt operációs rendszer, az akku kapacitása. Találkozhatunk olyan extra szolgáltatásokkal is, mint például az Acer Aspire one két memóriakártya-olvasója, amiből az egyik a háttértár bővítésére szolgál, vagy ugyanezen típus egyes változatainak a 3G-s kommunikációs képességei. Az MSI azonban úgy döntött, hogy továbblép, és újra előveszi egy régebbi, de a netbookpiacon újnak számító ötletét.

 

1111msiwind1.jpg
 

 

Az MSI egyes, játékosoknak szánt noteszgépeire turbo gombot épít, mellyel erőltetett tempóra kényszeríthető a noteszgép processzora. A cég most egy BIOS-módosítással hasonlót tett a Winddel. A különbség csupán annyi, hogy az "Fn" és az "F10" lenyomásával aktiválható a Turbó üzemmód, nem szolgál külön billentyű a váltásra. A szolgáltatás a BIOS-ban engedélyezhető, illetve tiltható. A BIOS-ban kell kiválasztani azt is, hogy a szolgáltatás a CPU névleges tempójánál, 8, 15 vagy 24 százalékkal emelje magasabbra az órajelet. Természetesen gépenként változik, hogy a felhasznált alkotóelemek hány százalékos túlhajtást viselnek el, ezzel magyarázható a hármas lépcső. Így az eredetileg 1600 megahertz órajelű CPU tempója értelemszerűen 1728, 1840 vagy 1984 megahertzre emelhető - legalábbis elvben.


A gyakorlatban és a BIOS-ban beállítható második érték 16 százalék, a CPU órajele pedig 1856 MHz, tehát egyszerű gépelési hibával állunk szemben - ezt az adatot a BIOS készítésekor elírták. Ha aktiváljuk a Turbo üzemmódot, akkor arról ugyanúgy apró ikon felvillantásával tájékoztat a gép, mint mondjuk arról, hogy lenémítottuk a hangszóróját. Ezen kívül a bekapcsoló gomb kék LED-je pirosra vált. A túlpörgetés csak akkor működik, hogyha hálózati adapterről használjuk a Windet - ha akkuról, akkor nem. A tápkábel kihúzására a gép azonnal az alapértelmezett, névleges órajelre veszi vissza a tempót.

 

1111msiwind2.jpg
 


Az MSI Wind-tulajdonosok új lehetőségét egyfelől azért tartottuk érdemesnek megvizsgálni, hogy lássuk, van-e értelme megemelni az Intel Atom CPU órajelét. Ugyanakkor annak is tudatában voltunk, hogy a netbookokat - szerencsés esetben - nem éppen a teljesítményéhes alkalmazások futtatásához vásárolják, de némi ingyenes plusz teljesítmény még ezeknél a lóerőszegény képeknél is jól jön. Mondjuk akkor, ha HD felbontású videót akarunk lejátszani, biztonsági mentéseket készítünk - utóbbi esetben általában valamilyen fokú tömörítés használatos -, vagy egyszerűen csak állományokat tömörítünk. Azt is fontosnak tartottuk megvizsgálni, hogy az apró gép hűtése mennyire birkózik meg a magasabb tempón járó, ezért valószínűleg jobban és gyorsabban felmelegedő CPU-val, illetve mennyivel lesz zajosabb.


A hír folytatódik! A teszteredményekért kattintson. >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.