Hirdetés

MSI X58 Eclipse SLI előzetes



|

A háromféle MSI X58-as alaplapból elsőként az Eclipse változat került hivatalosan bemutatásra.

Hirdetés

Köztudott, hogy az Intel új generációs processzoraihoz új alaplapok is érkeznek november közepén. Az egyelőre extrém kategóriába sorolt központi egységek mindegyikét a gyártó által fejlesztett X58-as lapkakészlet képes csak kezelni, melyek közül most az MSI egyik variánsát vesszük közelebbről szemügyre. Korábban már fény derült arra, hogy a hazánkban is népszerű márka három alaplappal készül a Core i7-es CPU-k fogadására. Az Eclipse SLI a középső változat, ami nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy még ennél az igencsak felszerelt lapnál is lesz "jobb" a tervek szerint.

 

eclipse_box_k.jpg
 

 

A hivatalos megerősítés előtt az Eclipse SLI még csak simán, SLI utótag nélkül ragadt meg a köztudatban. Úgy tűnik, az Intel mellett a partnergyártók sem szeretnék, ha az NVIDIA technológiájának megléte elsikkadna, ezért ahol lehet, megpróbálják kihangsúlyozni a több videokártyás rendszer támogatásának lehetőségét. Így lett az Eclipse-ből Eclipse SLI, mely a GeForce kártyák párban való üzemeltetése mellett a hármas SLI kihasználására is képes lesz - igaz csak szoftveres módon (nincs NF200-as lapka a NYÁK-on) . A két GPU-s NVIDIA vezérlőknél létrehozott Quad SLI technológiát sajnos nem támogatja a lap. Négy grafikus mag használatához tehát továbbra is az ATI kártyáihoz kell, hogy nyúljunk. A CrossFire kiépítés történhet 2 vagy 3 darab szimpla GPU-s Radeonnal - hála a 3 darab PCI Express ×16-os slotnak -, valamint két darab X2-es variáns bevetésével is.

 

A processszortámogatás jelen állapotában igen szegényes, hiszen a Nehalem család egyelőre csupán három tagból áll. Az LGA1366-os foglalatba a november 17-i startot követően a Core i7 920, 940 vagy 965 Extreme változatot szerelhetjük. A több CPU-tüske nagyobb méretű foglalatot is jelent, mellyel együtt változott a hűtő felfogatási pontjainak elhelyezkedése is. Figyelmeztetjük kedves olvasóinkat, hogy a korábbi LGA775-ös hűtők nem szerelhetők fel az új foglalatra, ezért a Core i7-re történő váltás során feltétlenül gondoskodjunk egy új CPU-hűtő beszerzéséről is. Természetesen a Core i7 dobozokban ott lesz az új gyári hűtő, ám előzetes tesztjeink azt mutatják, hogy bizony a hőmérsékletek elégséges szinten való tartása komoly zajjal párosul.

 

eclipse_3d_k.jpg
 

 

Mivel a memóriavezérlő a processzorban kapott helyet, ezért mostantól gondosabban kell megválogatni, mit is veszünk egy Core i7 mellé. Erről majd részletesebben a nagy Core i7 bemutatónkban beszélnénk, ezért most csak annyit, hogy a háromcsatornás működéshez három azonos modult kell választanunk. Az MSI lapján is ennek meggfelelően lettek kialakítva a sínek, a kék slotokat megtöltve jön létre az első hármas csatorna, a feketékkel pedig a második. Úgy hisszük, az első hónapokban a magas árak miatt a felhasználók többsége kizárólag az első hármas beszerzésére fog koncentrálni.

 

Az MSI igen büszke a tápellátás kialakítására. A processzort 6 fázison keresztül táplálja a lap, míg a QPI-adatbusz, a lapkakészlet és a memóriák fejenként 2 fázissal gazdálkodhatnak. Az igazi újdonság azonban nem ez, hanem az ún. Active Phase Switching, mely az előbb említett fázisokat a terhelésnek megfelelően kapcsolgatja ki és be. A gyártónál és a versenytársaknál is láthattunk már ilyet, azt azonban még nem, hogy a CPU-n felül a többi alaplapi részegység fázisait is képes vezérelni ez a technológia. Mondanunk sem kell, ez így remekül illeszkedik a gyártó GreenPower szemléletébe, ráadásul a megoldás operációs rendszertől független. Az APS teljes mértékben menedzselhető a lap BIOS-ából is.

 

drmos.png
 

 

 

Az alaplap hűtésével kapcsolatban sok minden érdekeset nem tudunk elmondani, az viszont dicséretes, hogy az északi és déli híd bordarendszere nincs összekötve a tápellátó áramköröket hűtő bordával. Bár a képeken nem látszik, de alacsony profilú bordákról van szó, így óriási CPU-hűtők és passzív hűtéses videokártyák is gond nélkül ráilleszthetők az alaplapra. A bővítőhelyek a több grafikus kártyás rendszerek tükrében lettek kialakítva, azaz a tizenhatszoros sínekbe akár három, két férőhelyet elfoglaló hűtéssel felszerelt típus is megfér egymás mellett. Ha azonban ezt a lehetőséget nem használjuk ki, akkor két PCI és két PCI Express ×1-es slotot tölthetünk meg mindenféle hardveres jósággal.

 

eclipse_3d_io_k.jpg
 

 

A soros csatlakozású merevlemezekből összesen tízet köthetünk az alaplapra, ezekből 6 natív, 4 pedig egy plusz chip segítségével került kivezetésre.Ez utóbbi négyest egy PCIe buszon csüngő lapka vezérli, amihez két ún. Booster chip is tartozik, amikkel elvileg megnövelhető az adattárak átviteli sebessége. Ezen felül további eSATA aljzat várja az arra alkalmas külső tárakat, az USB-s eszközökből 12-t aggathatunk az Eclipsre. Prémium termék lévén nem maradhatott le a két gigabites hálózati vezérlő, a FireWire-csatlakozás, és persze jó MSI-szokás szerint a külön kártyaként járó Creative nyolccsatornás Xtreme Audio hangkártya.

 

Végül két olyan funkciót emelnénk ki, amelyek közül az egyikre már régóta vágytunk mi magunk, tesztelők is. Ez pedig nem más, mint a BIOS alól történő BIOS-frissítés, amit M-Flashnek nevezett el a gyártó. Akármilyen hihetetlen is, ez a funkció eddig nem volt része az MSI alaplapok BIOS-ának, ezért most nagy boldogság járja át a szívünket. A különlegességet azonban nem ez jelenti igazán, hanem az a része a kis segédprogramnak, amely nem mást, mint a friss BIOS próbáját ajánlja fel. Még mielőtt véglegesen beírnánk az új firmware-t az alaplap memóriájába, egy USB-s kulcs segítségével kipróbálhatjuk azt. Az alaplap szimplán betölti a tárról az új BIOS-t, így mindenféle kockázat nélkül próbálgathatjuk az új verziót, amely sok esetben béta állapotban kerül ki a felhasználók közé.

 

dled_2.png

 

A másik okosságot D-Led 2-nek hívják. Ez lényegében a D-Bracket utódja, csak annál jóval modernebb. Egy kis kijelzőről van szó, amelyen a rendszer állapotát jellemző különféle információk jelennek meg. Természetesen a hibakódok nyomonkövetésére is alkalmas az eszköz. Az eszközt egy vékonyka kábellel kell az alaplapra kötni, majd egy kijelölt helyre felfogatni. A kijelzett információk között a bekapcsoló és reset gomb mellé helyezett D-Led 2 gomb megnyomásával válthatunk. A kijelzés sötétben is remekül látható.

 

Körülbelül most értünk el az alaplap funkcióinak bemutatásának feléhez. Elképesztő, mi mindent rázsúfoltak az MSI mérnökei az Eclipse SLI-re. Ígérjük, amint a teljesítmény teszteket is le lehet közölni, folytatjuk az Eclipse SLI-nek vizsgálgatását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.