Hirdetés

Nagy előrelépésnek tűnik az AMD Carrizo



|

Teljesen HSA-kompatibilisek a laptopokba és táblagépekbe szánt új APU-k.

Hirdetés

Az elmúlt években az AMD remek ár-érték arányú ajánlatokkal volt képes előállni a mobil eszközök piacán. A vállalat laptopokba és táblagépekbe szánt APU-i (Accelerated Processing Unit, egyes vezérlők mellett CPU és GPU egy tokozásba építve) elsősorban a teljesítménybeli kiegyensúlyozottságukkal hívták fel magukra a figyelmet: a processzoraik tipikusan elfogadható teljesítményt nyújtottak, míg a grafikus alrendszereik sok esetben még egy kis játékra is elegek voltak.

Hirdetés


Ettől függetlenül a hardvergyártó partnerek továbbra is inkább az Intel rivális termékeit preferálták, ugyanis azok kevesebbet fogyasztottak, kevésbé melegedtek. Az AMD reményei szerint a jövő év közepétől változni fog az erőviszony, köszönhetően a frissen bejelentett Carrizo és Carrizo-L kódnevű APU-k piacra kerülésének. Sajnos konkrét modelleket még nem jelentett be a cég, ám a nagy képről már lehullt a lepel.


Carrizo

A Carrizo egységeket laptopokba és all-in-one asztali számítógépekbe szánja a vállalat, a Kaveri kódnevű egységek utódjáról van szó. A processzor részében Excavator kódnevű magok dolgoznak, a grafikus alrendszere GCN-architektúrás, a FreeSync mellett a DirectX 12 és Mantle API-kat is támogatja. Egyes Carrizo modellek a DDR3 mellett már a DDR4 szabványú rendszermemóriát is támogatják, bár a gyakorlatban ennek valószínűleg nem lesz jelentősége a termékek életciklusa alatt.


Ami ennél fontosabb, hogy a Carrizo APU-k már teljes mértékben támogatják a HSA-t. A Heterogeneous System Architecture célja a CPU és GPU közti kommunikáció hatékonyabbá tétele, a rendelkezésre álló erőforrások jelentősen hatékonyabb megosztása a kérdéses egységek közt. A HSA előnyeinek érdemi kihasználáshoz sajnos erőfeszítéseket kell tenniük az alkalmazások programozóinak, de idővel remélhetően beérik az AMD munkájának gyümölcse.


A hardverek teljesítménye természetesen a konkrét modellektől függ, így egyelőre nem tudni, hogy az előző Kaverikhez képest mekkora lesz a teljesítménybeli növekedés. Viszont a Carrizo és Carrizol-L esetében kimondottan az energiahatékonyság növelése volt az első számú prioritás: az AMD szerint a Carizzók normál használat mellett kétszer is hatékonyabbak lehetnek a Kaveriknél. Ez a gyakorlatban hosszabb akkus üzemidőben nyilvánulhat meg a fogyasztók számára.


Az AMD gyártástechnikai problémák miatt továbbra is 28 nanométeres gyártástechnológiát kényszerült alkalmazni a Carrizo APU-kban, kétféle módon csökkentette a fogyasztást: egyrészt a tervezéskor használt szoftverek a tranzisztorok jobb kihasználását kezelték a legfontosabb prioritásként, másrészt pedig az új APU-k a pazarlást csökkentve képesek az éppen elérhető feszültséghez igazítani az órajelüket. A laptopokba és AIO gépekbe szánt Carizzók fogyasztása modelltől függően 10 – 35 Watt közt lesz.


Carrizo-L

A táblagépekbe szánt Carrizo-L a fentebb tárgyalt Carizzóval azonos tokozást használ, a fogyasztása 10 – 25 Watt közt várható, a jelenlegi Beema APU-k utódjáról van szó. Sokat nem tudni róla: a processzormagjai Puma+ kódnévre hallgatnak, a grafikus processzora pedig természetesen GCN architektúrára épül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.