Hirdetés

Nagyobb teljesítmény, DDR4-támogatás: egyre jobbnak tűnik az Intel csúcs CPU-ja

|

Egyre több információ derül ki a 13. generációs Core processzorokról, a sebességnövelés mellett a kompatibilitásra is nagy hangsúlyt fektet az Intel.

Hirdetés

Miközben épp az Intel Arc videokártyáinak megjelenésére várunk, processzorfronton sem maradunk hírek nélkül, a 13. generációs Intel Core központi egységekről gyakorlatilag hetente érkezik valamilyen friss adat vagy véglegesnek tekinthető tulajdonság. Érezhető, hogy a gyártó igyekszik nagyon odafigyelni az újdonságra, aminek hivatalos startja ugyan csak ősszel várható, de a megszállott hardverrajongók minden bizonnyal izgatottan számolgatják a hátralévő napokat.

Hirdetés

Elég sokat tudtunk már eddig is a Raptor Lake-S kódnév alatt érkező asztali platformról, legutóbb épp azzal kapcsolatban kíséreltünk meg egy összehasonlítást, hogy vajon az új Ryzen vagy a 13. generációs Core fogja először elérni hivatalosan a 6 GHz-es álomhatárt. Ennél talán lényegesebb, hogy az előzetes adatok szerint a Raptor Lake valóban a tesztlaborunkat is megjárt Alder Lake processzorok egyfajta tökéletesítéseként, finomhangolásaként fogható fel, az Intel 7 gyártástechnológia (valójában 10 nm-es csíkszélesség) a hibrid dizájn apró bővítését és hatékonyságnövelését engedi meg.

Nyolc darab P-Core és 16 db E-Core a Raptor Lake alapja. Előbbi Hyper-Threading támogatásával 32-re növekszik a maximálisan kezelhető programszálak száma.

Átlagfelhasználói szemmel nem lesz észlelhető, de szintetikus tesztprogramok minden bizonnyal kimutatják majd az új Raptor Cove kódnevű P-Core magok fejlődését, az összteljesítményre azonban nagyobb hatással lesz a 8-ról 16-ra növelt E-Core egységek száma. Ennek köszönhetően a magokhoz kapcsolt vagy épp közös gyorsítótárterület növekedni fog, továbbá a P-Core-ok esetében magasabb órajelplafonnal (5,5 GHz-nél is több) szembesülhetünk. Ezek így együttesen már kellemes előrelépést nyújtanak, de a legfrissebb kiszivárgott képek szerint az is megnyugodhat, aki eddig nem hitte el, hogy a DDR4-memóriák támogatását tovább viszi az Intel. A 13. generációs Core CPU-knál is bevethetők lesznek az akár 5-6 éves modulok is, és azoknak sem kell alaplapot vásárolniuk újra, akik épp valamilyen DDR4-es B660 vagy Z690 deszka mellett tették le a voksukat.

A DDR4-támogatás meghagyása nagyszerű, míg a DDR5-üzemfrekvencia hivatalos támogatása 5600 MHz-re nőtt.

Így már egészen szép képet mutat magáról a Raptor Lake, még úgyis, hogy a CPU-k fogyasztása várhatóan továbbra is magas lesz. Cserébe az extra kompatibilitást a PCIe-sávok kiosztásával erősítik tovább, az egyes szabványok különböző sávszélességek mellett garantálnak tökéletes működést egy régi vagy egy ultragyors PCIe 5.0 SSD-meghajtó számára.

Hogy mire lesz mindez elég a Ryzen 7000-es processzorok ellen? Meglátjuk, de most épp a Raptor Lake áll jobban, ha a kompatibilitást is figyelembe vesszük. Egy szoros időzítésű DDR4 modulpárral okozhat meglepetéseket az Intel fenevadja, csak győzzük hűteni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.