Hirdetés

Nagyobb teljesítmény, DDR4-támogatás: egyre jobbnak tűnik az Intel csúcs CPU-ja



|

Egyre több információ derül ki a 13. generációs Core processzorokról, a sebességnövelés mellett a kompatibilitásra is nagy hangsúlyt fektet az Intel.

Hirdetés

Miközben épp az Intel Arc videokártyáinak megjelenésére várunk, processzorfronton sem maradunk hírek nélkül, a 13. generációs Intel Core központi egységekről gyakorlatilag hetente érkezik valamilyen friss adat vagy véglegesnek tekinthető tulajdonság. Érezhető, hogy a gyártó igyekszik nagyon odafigyelni az újdonságra, aminek hivatalos startja ugyan csak ősszel várható, de a megszállott hardverrajongók minden bizonnyal izgatottan számolgatják a hátralévő napokat.

Hirdetés

Elég sokat tudtunk már eddig is a Raptor Lake-S kódnév alatt érkező asztali platformról, legutóbb épp azzal kapcsolatban kíséreltünk meg egy összehasonlítást, hogy vajon az új Ryzen vagy a 13. generációs Core fogja először elérni hivatalosan a 6 GHz-es álomhatárt. Ennél talán lényegesebb, hogy az előzetes adatok szerint a Raptor Lake valóban a tesztlaborunkat is megjárt Alder Lake processzorok egyfajta tökéletesítéseként, finomhangolásaként fogható fel, az Intel 7 gyártástechnológia (valójában 10 nm-es csíkszélesség) a hibrid dizájn apró bővítését és hatékonyságnövelését engedi meg.

Nyolc darab P-Core és 16 db E-Core a Raptor Lake alapja. Előbbi Hyper-Threading támogatásával 32-re növekszik a maximálisan kezelhető programszálak száma.

Átlagfelhasználói szemmel nem lesz észlelhető, de szintetikus tesztprogramok minden bizonnyal kimutatják majd az új Raptor Cove kódnevű P-Core magok fejlődését, az összteljesítményre azonban nagyobb hatással lesz a 8-ról 16-ra növelt E-Core egységek száma. Ennek köszönhetően a magokhoz kapcsolt vagy épp közös gyorsítótárterület növekedni fog, továbbá a P-Core-ok esetében magasabb órajelplafonnal (5,5 GHz-nél is több) szembesülhetünk. Ezek így együttesen már kellemes előrelépést nyújtanak, de a legfrissebb kiszivárgott képek szerint az is megnyugodhat, aki eddig nem hitte el, hogy a DDR4-memóriák támogatását tovább viszi az Intel. A 13. generációs Core CPU-knál is bevethetők lesznek az akár 5-6 éves modulok is, és azoknak sem kell alaplapot vásárolniuk újra, akik épp valamilyen DDR4-es B660 vagy Z690 deszka mellett tették le a voksukat.

A DDR4-támogatás meghagyása nagyszerű, míg a DDR5-üzemfrekvencia hivatalos támogatása 5600 MHz-re nőtt.

Így már egészen szép képet mutat magáról a Raptor Lake, még úgyis, hogy a CPU-k fogyasztása várhatóan továbbra is magas lesz. Cserébe az extra kompatibilitást a PCIe-sávok kiosztásával erősítik tovább, az egyes szabványok különböző sávszélességek mellett garantálnak tökéletes működést egy régi vagy egy ultragyors PCIe 5.0 SSD-meghajtó számára.

Hogy mire lesz mindez elég a Ryzen 7000-es processzorok ellen? Meglátjuk, de most épp a Raptor Lake áll jobban, ha a kompatibilitást is figyelembe vesszük. Egy szoros időzítésű DDR4 modulpárral okozhat meglepetéseket az Intel fenevadja, csak győzzük hűteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.