Hirdetés

NAS-t a nappaliba

|

A QNAP új HS-210 SilentNAS-modellje letisztult egyszerűségével kifejezetten szépnek mondható

Hirdetés

Ritkán látunk olyan hálózati eszközt, amely inkább lapos lenne, mint magas: a gyártók szeretik egymás fölé fektetve, vagy glédába állítva elhelyezni a lemezeket. Ez a NAS pont szembemegy ezzel a trenddel, az újfajta elrendezést a hőelvezetés racionalizálása magyarázza, hiszen az egymás fölé helyezett lemezek közül az alsó akaratlanul is hőt ad át a felette állóknak.
Nem úgy a HS-210 SilentNAS esetében, itt a hő az eszköz elegánsan sötétszürke alumínium fedlapján keresztül távozik. A QNAP mérnökei egymás mellé tették a két lemezt, így egy kisebb DVD-lejátszóra hajazó eszközt adhattak a kezünkbe.

A ház egyszerű formájának és sötétszürke színének köszönhetően rendkívül ízlésesen néz ki. Mindössze egy állapotjelző LED diszkrét fénye töri meg az előlap fekete műanyag borításának egyszerűségét, amelyet egy középen elhelyezett mágnes tart a helyén. Ez nagyon megkönnyíti a bővítést és a szervizelést, hiszen az előlap rejti a lemezek elhelyezését lehetővé tévő, alumíniumból készült, 3,5“-os tálcákat. Ezen felül természetesen SSD vagy akár 2,5”-ös HDD felfogatására is van mód, mégpedig kiegészítő keret nélkül.

A lemezeket szokatlan módon fejjel lefelé tehetjük bele az egységbe, ez is a hőelvezetést szolgálja, de ezért mindenképpen csavaroznunk kell, szerencsére a csomagban találunk megfelelő rögzítőcsavarokat.

Hirdetés

A hő megfelelő elvezetésének igen fontos szerepe van, hiszen ebben a NASban bizony nem találunk ventilátort, így a dizájn minden egyes eleme a lemezek és az 1,6 GHzes Marvell processzor által termelt hőt hatékony elvezetését szolgálja. A processzor mellett érdemes megemlíteni a memóriát is: a dobozba 512 Mbyte ROM-ot és 16 Mbyte RAM került.
Az eszköz hátoldalán egy Gigabites LAN- és 4 Db USB-csatlakozó (utóbbiakból kettő USB 3-as), valamint egy SD-kártyaolvasó és a tápcsatlakozó kapott helyet.

A csomagban csak egy tápegységet, egy hálózati kábelt és egy vékony brosúrát találunk: utóbbi a lemezek berakásáról ad tájékoztatást. Telepítő lemezt ne is keressünk a dobozban – ami egyrészről nagyon jó és környezetbarát megoldás, másrészről néha nagyon bosszantó tud lenni .
A lemez(ek) behelyezése után az eszköz készen áll, persze ahhoz hogy használatba is vehessük, el kell látogatnunk a http://start.qnap.com/ webcímre, és le kell töltenünk a legfrissebb Qfinder alkalmazást.

 

A Qfinderrel pillantok alatt megtalálhatjuk és üzembe helyezhetjük hálózatra csatlakoztatott eszközünket. A program automatikusan elvégzi a szükséges alapbeállításokat (amelyeket egyébként a webes felületen is módosíthatunk), és nagymértékben megkönnyíti a NAS-hoz való kapcsolatok kezelését is. A Storage Plug & Connect például egy kattintással felcsatolja a hálózati megosztásokat gépünk meghajtói közé, de ugyanilyen egyszerűen hozhatunk létre iSCSI egységeket is.

A program használata rendkívül kényelmes és mindenki számára érthetővé tesz bizonyos beállításokat. Találkoztunk már olyan Nas-kereső alkalmazásokkal, amelyeket nem szükséges telepíteni – ez sajnos nem ilyen, így azok, akik nem szeretik telerakni a gépüket segédprogramokkal, kénytelenek lesznek saját kezűleg eltávolítani a programot.

Az eszközön QNAP QTS rendszer (esetünkben a 4.1.0 -s verzió) webes felülete a beállítások egész tárházával kápráztat el bennünket, teljesítményének köszönhetően nem csak otthoni felhasználásra alkalmas, hanem SOHO- vagy kisebb irodai környezetben is megállja a helyét. Tud magyarul, bár az automatikus beállítások esetében megmagyarázhatatlan okból ragaszkodik az angol nyelvű felülethez.

Az alap NAS-szolgáltatásokon kívül (fájlmegosztás Win/Mac, FTP, SSH, biztonsági mentés, szinkronizálás) számos más alkalmazás közül választhatunk ilyen például a MySql szerver vagy a videó megfigyelő rendszer mely alapesetben egy csatorna felvételére alkalmas, de a szükséges licenc megvásárlását követően tovább bővíthető.

Hasznos a Download Staion is: ezzel a letöltéseinket tarthatjuk kordában, valamint a Photo Staion, amellyel látványos fényképalbumokat hozhatunk létre és oszthatunk meg.
Az igazi csemegét a QNAP-cloud és az App center nyújtotta számunkra, de a biztonságot fokozandó, az állandó vírusvédelem is kiemelten fontos.

Üzemeltetőknek szinte kötelező, de otthoni felhasználásban is nagyon hasznos lehet, hogy a HS-210 képes e-mailben jelentéseket küldeni akár előre definiált (pl.: Yahoo, Gmail stb.) szervereken keresztül is, és az SMS értesítés sem okoz gondot külső vagy beállítható saját szolgáltató segítségével. Az már csak hab lett volna a tortán, ha a NAS az USB portra csatlakoztatott GSM modemet is használni tudta volna, és képes lett volna azon keresztül intézni az SMS-ezést. Nem tudta – pedig magát az eszközt felismerte, legalábbis SSH-n belépve látszott az USB perifériák között.

A myQNAPcloud

A myQNAPcloud megoldás segítségével saját, adataink tárolására, távoli elérésére és megosztására, valamint felhőmenedzselt szolgáltatások hosztolására is alkalmas „privátfelhőt” hozhatunk létre, amelyet bármilyen internetezésre alkalmas eszközzel elérhetünk.
A rendszer segít beállítani a routerünket, (amennyiben alkalmas az automatikus beállítása úgy be is állítja azt UpnPn keresztül). Segítségével létrehozhatjuk a saját VPN-kapcsolatunkat (PPtP vagy OpenVPN), és beállíthatjuk a QNAPcloud portálon használt, regisztrációhoz kötött szolgáltatásokat.

Természetesen egy harmadik fél által biztosított szolgáltatás használatára is lehetőség van: a QTS ezen változatában a Symform, az ElephantDrive és az Amazon S3 közül választhatunk.

A szolgáltatások svájcibicskája az App Center

Az App center maga az informatikai Kánaán, itt számtalan alkalmazás között csemegézhetünk. Ott van mindjárt a DJ Station, amelynek révén saját zenéink „sugárzásával” tehetjük kellemesebbé az otthoni vagy munkahelyi légkört, vagy a Video Station, amely fényképeink, videofelvételeink gyors és kényelmes megosztását teszi lehetővé – sőt, egy QNAP-kompatibilis DVB-C vevő bevetésével akár még digitális televízióadásokat is nézhetünk és rögzíthetünk.

További hasznos funkció lehet a Goog Drive Sync, amelynek segítségével a Google Drive-on tárolt fájlainkat szinkronizálhatjuk egy előre kiválasztott könyvtárba.

Remek megoldást jelent a Squid proxy szever és a QUSB Cam alkalmazás is, amellyel USB-s webkamerákból építhetünk olcsó és roppant egyszerűen kezelhető megfigyelőközpontot, de az Apple Tv tulajdonosok is megtalálják azt az alkalmazást, amellyel kihasználhatják kedvenc eszközüket.

A bátrabbak megpróbálkozhatnak az Asterix telepítésével és beüzemelésével is; futtathatunk Drupal, Joomla vagy WordPress oldalakat, és kipróbálhatunk csoportmunkához és CRM-hez használható csomagokat is.

A felsorolásból – noha csak kis százalékát tartalmazza a lehetőségeknek – látható, hogy a gyártó termékeit egyre többen támogatják, és nem csak a saját csomagjait futtathatjuk a készüléken.
A teszt alatt nem igazán tudtunk fogást találni a terméken. A QNAP annak ellenére, hogy nem akar média lejátszó lenni (nincs is rajta ilyen jellegű kimenet), egy okostévé vagy egy tablet segítségével kiváló médiatartalom-kiszolgáló egységgé varázsolható – pedig „csak” egy NAS, de olyan gazdag alapfunkció-választékkal és bővítési lehetőségekkel felvértezve, hogy véleményem szerint csak az ára miatt nem válik minden nappali kötelező, nagyon hasznos berendezési tárgyává.

További oldalak olvasása helyett ajánlom mindenkinek, hogy keresse fel a http://demo.qnap.com:8080/cgi-bin/main.html?20130514 webhelyet, ahol egy demóalkalmazás segítségével bárki letesztelheti, mit tud, és milyen lehetőségeket tartogat a rendszer.

Tapasztalatok:

Negyvennyolc óra használat és a legkülönfélébb alkalmazások telepítése sem hatotta meg a QNAP HS-210-et.

Hosszas másolás és zenestreamelés után a doboz teteje 44-46 C° fokra melegedett, de ez a passzív hűtés miatt több, mint elfogadható. A gyártó egyébként fel is hívja a figyelmet arra, hogy a NAS-t tilos letakarni és nem ajánlott más eszközt a tetejére pakolni.

Fagyás, lassulás nem volt tapasztalható. Az eszköz teljesen akadás mentesen szolgálta ki a megosztandó tartalmakat, a filmek és zenék szaggatásmentesen jutottak el a lejátszóhoz.

A fájljogosultságokkal sem volt gond, az iSCSI eszköz kellően gyors volt. Kellemes extra, hogy bizonyos keretek között a bejelentkezőképernyő és a beállítófelület is testre szabható.

Hogy mennyire jó ez az eszköz? Nagyon. Ha lenne rajta HDMI-kimenet, és ki tudnám váltani vele az otthoni médialejátszómat is, azonnal rohannék a boltba.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.