Hirdetés

Ne használja a netbook szót, az a Psioné...(?)



|

A Dell és az Intel is hivatalos háborúba kezdett a Psion ellen, ahol viszont állítják, csak ők használhatják a netbook kifejezést.

Hirdetés

 

A Psion a 2000-es évek elején a hordozható miniszámítógépeket készítő cégek királya volt - tőlük hallhattuk elsőként a netbook elnevezést is, az ilyen névre hallgató modelljeiket azonban már hosszú évek óta nem láthattuk sehol, nem, hogy a boltokban.

 

Miután az utóbbi időkben elterjedt és elfogadott kifejezés lett az ultrahordozható, mini laptopokra az, hogy "netbook", a Psion egyből mindenkit megtámadott, mondván, ezt a nevet ők már levédették.

 

Idén februárban először a Dell, majd nem sokra rá az Intel is az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy töröljék a Psion által védett nevet. Erre két okot is mondtak.

 

Az első, hogy a netbook név már beépült a köztudatba, és mindenki használja az apró gépekre. A második, hogy a Psion Netbookot már 2003 óta nem gyártják, és nem is szándékoznak többé a piacon hasonlóval megjelenni, vagy újra árusítani. A Dell és az Intel indítványa tehát logikusnak tűnik.

 

A Psion azonban nem hagyja magát, hivatalosan is reagált az ügyben. Állításuk szerint a korábban mondottakkal ellentétben ők még mindig forgalmazzák a NetBook Pro gépüket; főként a magasan specializálódott ellátású területeken (jelentsen ez az ő szemükben bármit is).

 

A gyártó szerint mivel továbbra is árulják a NetBook Prót, így nem hagyták el a márkát - szerintük amiatt, hogy nem árulnak tízezreket a Best Buy internetes áruházláncon keresztül, még nem jelenti azt, hogy nincsenek feljogosítva a márkanevük kizárólagos használatára.

 

Valószínűleg nem kell arra számítanunk, hogy bárkinek is fizetnie kellene a netbook név használatáért, esetleg bárki, bármi is megtiltaná azt; a Psion álláspontja jól mutatja, hogy a gyártó nem adja fel könnyen.

 

psion-netbookpro.jpg
Psion NetBook Pro
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.