Hirdetés

Ne spórolj a PC-házon



|

„PC-házra ne költs, vegyél valamit párezerért” - ismerős és súlyosan hibás hozzáállás a gépépítéshez. Megmutatjuk az olcsó PC házak típushibáit.

Hirdetés

Bődületes összegeket el lehet költeni számítógépházra, de nem feltétlenül érdemes. Azonban a ló másik oldalára se essünk át – a filléres PC-házak botrányosak. Hiába telt el annyi év a PC-k világában, még ma is találkozhatunk olyan számítógépházzal, amelynek szerelésénél ha nem figyelünk oda és nem kesztyűben végezzük, éleivel felvágja az ereinket.

 

Hirdetés

Anyagminőség

A filléres, néhány ezer forintos házak rengeteget fejlődtek az elmúlt években, de ettől még silányok – hiába a tapasztalat és a rengeteg fejlődés az ágazatban, kevés pénzből egyszerűen nem lehet jó minőségű alapanyagot szerezni, így a ház sem lehet jó. A vékony fémből és műanyagból megépített ház a masszivitást még hírből sem ismeri, szerelése problémás, az idő vasfoga nagyon hamar meglátszik rajta és zörög, melegszik. Arra már figyelnek a gyártók, hogy legalább az éleket lekerekítsék, de ennél sokkal többre ne számítsunk. Általános hiba, hogy az olcsó házak papírvékony oldallapjait nagyon nehéz a helyére csúsztatni, ha pedig egy kártyát beteszünk az alaplapba, a furathelyek nem egyeznek a kártya hátlapja és a ház rögzítő sine között.

 

 

Előlap

Az előlap az esetek 99 százalékában műanyag, abból is sérülékeny fényes vagy koszolódó érdesített. A sorja ott figyel minden hajlatban, a gomb akad, az USB csatlakozó pedig besüllyed, amikor használni szeretnénk. A szellőzésre ilyen esetekben nem figyelnek, légbeömlő nyílás elöl egyszerűen nincsen, vagy az illesztési hibákra van bízva.

A jobbik változat, ha fémhálós az előlap. Ilyenkor a szellőzés sokkal jobb, azonban a hang is jobban jön elöl és arról ne is álmodjunk, hogy a mellékelt ventilátor (ha egyáltalán van ilyen), csendes és hatékony lesz.

Kábelelvezetés

A mai elegáns házaknál a kábelek az alaplaprögzítő panel mögött futnak, apró pöckökhöz rögzíthetjük ezeket, a nyílásokat pedig gumival borítják, nehogy elnyírják a kábeleket. Az olcsó házaknál az oldallap és az alaplap-lemez között nincsen rés, így ide nem fér kábel, de ez nem is baj, hiszen a lemezen kivágások sincsenek, ahol bevezethetnénk a csatlakozókat az alaplap megfelelő helyein.

Ehelyett a kábelezést az alaplap előtt kell megoldanunk, ahol blokkolják a légáramlást – ha ugyan egyáltalán van ilyen.

 

 

Szellőzés

Ezzel el is érkeztünk a szellőzésig – nos, ilyen nem igazán van. Általában ventilátort nem kapunk, vagy ha mégis, jobb, ha azt nem használjuk. Ha úgy döntünk, vásárolunk 2-3 darab, jobb ventilátort, máris 3-5 ezer forinttal többet költöttünk, annyiért pedig már sokkal jobb házat is választhatunk. Egy biztos, hiába a jó ventilátorok, erős és melegedő gépet ne szereljünk filléres házba, mert a hűtésnek extra munkája lesz, és azt csak hangosan lehet végezni.

 

Furatok, csavarok, rögzítések

Apróság – szó szerint – ám annál idegesítőbb, hogy a silány anyagminőség kiterjed a furatokra, csavarokra, csatlakozókra – mindenre. A filléres csavarok sokszor már első használatkor új menetet vágnak, ezért kétszer nem lehet őket használni, sőt, sok olyan tapasztalatunk van, hogy már kibontás után 2-3 furat hibás, nincsen meg a menetvágás, kevés a csavar stb.

 

 

Mit (v)tegyünk?

A tanácsunk egyszerű: ne vegyél olcsó, spórolós házat. Ha már gépet épít valaki, ne sajnálja a pénzt egy normális PC házra. Ma már 8-12 ezer forintért egészen jó, a tervezésnél is átgondolt házak közül válogathatunk, ahol figyeltek a dizájnra és hűtésre és maradt pénz normális minőségű alapanyagra is. A PC háznál azt se felejtsük el, hogy több gépcserén keresztül használhatjuk, nem kell leváltani, így akár 3-4 komplett gépcserét is elvisel egy jó ház (vagy még többet).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.