Hirdetés

Ne spórolj a PC-házon

|

„PC-házra ne költs, vegyél valamit párezerért” - ismerős és súlyosan hibás hozzáállás a gépépítéshez. Megmutatjuk az olcsó PC házak típushibáit.

Hirdetés

Bődületes összegeket el lehet költeni számítógépházra, de nem feltétlenül érdemes. Azonban a ló másik oldalára se essünk át – a filléres PC-házak botrányosak. Hiába telt el annyi év a PC-k világában, még ma is találkozhatunk olyan számítógépházzal, amelynek szerelésénél ha nem figyelünk oda és nem kesztyűben végezzük, éleivel felvágja az ereinket.

 

Hirdetés

Anyagminőség

A filléres, néhány ezer forintos házak rengeteget fejlődtek az elmúlt években, de ettől még silányok – hiába a tapasztalat és a rengeteg fejlődés az ágazatban, kevés pénzből egyszerűen nem lehet jó minőségű alapanyagot szerezni, így a ház sem lehet jó. A vékony fémből és műanyagból megépített ház a masszivitást még hírből sem ismeri, szerelése problémás, az idő vasfoga nagyon hamar meglátszik rajta és zörög, melegszik. Arra már figyelnek a gyártók, hogy legalább az éleket lekerekítsék, de ennél sokkal többre ne számítsunk. Általános hiba, hogy az olcsó házak papírvékony oldallapjait nagyon nehéz a helyére csúsztatni, ha pedig egy kártyát beteszünk az alaplapba, a furathelyek nem egyeznek a kártya hátlapja és a ház rögzítő sine között.

 

 

Előlap

Az előlap az esetek 99 százalékában műanyag, abból is sérülékeny fényes vagy koszolódó érdesített. A sorja ott figyel minden hajlatban, a gomb akad, az USB csatlakozó pedig besüllyed, amikor használni szeretnénk. A szellőzésre ilyen esetekben nem figyelnek, légbeömlő nyílás elöl egyszerűen nincsen, vagy az illesztési hibákra van bízva.

A jobbik változat, ha fémhálós az előlap. Ilyenkor a szellőzés sokkal jobb, azonban a hang is jobban jön elöl és arról ne is álmodjunk, hogy a mellékelt ventilátor (ha egyáltalán van ilyen), csendes és hatékony lesz.

Kábelelvezetés

A mai elegáns házaknál a kábelek az alaplaprögzítő panel mögött futnak, apró pöckökhöz rögzíthetjük ezeket, a nyílásokat pedig gumival borítják, nehogy elnyírják a kábeleket. Az olcsó házaknál az oldallap és az alaplap-lemez között nincsen rés, így ide nem fér kábel, de ez nem is baj, hiszen a lemezen kivágások sincsenek, ahol bevezethetnénk a csatlakozókat az alaplap megfelelő helyein.

Ehelyett a kábelezést az alaplap előtt kell megoldanunk, ahol blokkolják a légáramlást – ha ugyan egyáltalán van ilyen.

 

 

Szellőzés

Ezzel el is érkeztünk a szellőzésig – nos, ilyen nem igazán van. Általában ventilátort nem kapunk, vagy ha mégis, jobb, ha azt nem használjuk. Ha úgy döntünk, vásárolunk 2-3 darab, jobb ventilátort, máris 3-5 ezer forinttal többet költöttünk, annyiért pedig már sokkal jobb házat is választhatunk. Egy biztos, hiába a jó ventilátorok, erős és melegedő gépet ne szereljünk filléres házba, mert a hűtésnek extra munkája lesz, és azt csak hangosan lehet végezni.

 

Furatok, csavarok, rögzítések

Apróság – szó szerint – ám annál idegesítőbb, hogy a silány anyagminőség kiterjed a furatokra, csavarokra, csatlakozókra – mindenre. A filléres csavarok sokszor már első használatkor új menetet vágnak, ezért kétszer nem lehet őket használni, sőt, sok olyan tapasztalatunk van, hogy már kibontás után 2-3 furat hibás, nincsen meg a menetvágás, kevés a csavar stb.

 

 

Mit (v)tegyünk?

A tanácsunk egyszerű: ne vegyél olcsó, spórolós házat. Ha már gépet épít valaki, ne sajnálja a pénzt egy normális PC házra. Ma már 8-12 ezer forintért egészen jó, a tervezésnél is átgondolt házak közül válogathatunk, ahol figyeltek a dizájnra és hűtésre és maradt pénz normális minőségű alapanyagra is. A PC háznál azt se felejtsük el, hogy több gépcserén keresztül használhatjuk, nem kell leváltani, így akár 3-4 komplett gépcserét is elvisel egy jó ház (vagy még többet).

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.