Hirdetés

Negyed század után intünk búcsút a Bios-nak



|

A jövőben nem kell perceket várnunk majd arra, hogy felálljon az operációs rendszer a személyi számítógépeken, ugyanis az UEFI leváltja a Biost.

Hirdetés

Talán nehéz elhinni, de a Bios néven ismert PC-s start-up szoftver már 25 esztendeje része mindennapjainknak. Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) Mark Doran, a technológia fejlesztését felügyelő UEFI Forum feje szerint alkotói úgy számoltak 1979-ben, hogy a Bios legfeljebb 250.000 géppel kerül kapcsolatba.

Ahogy telt az idő, és szaporodtak a számítógépekre csatlakoztatható külső perifériák, úgy gyűlt meg a lényegében változatlan alapokon működő Bios gondja az eszközök felismerésével. Példának okáért az USB meghajtókat a Bios vagy merevlemezként, vagy floppy lemezként ismerteti fel a PC-vel.
Az UEFI-t többé nem foglalkoztatja, hogy PS2-es porton keresztül, vagy USB-n át csatlakozik egy eszköz, egy csatlakoztatott billentyűzetet példának véve csupán annyit tart fontosnak, hogy valahol a gépben van egy eszköz, ami billentyűzet típusú információk produkálására képes.


Az UEFI fejlesztése egyébként eredetileg specifikusan Intel-alapú gépekre kezdődött EFI néven, s csak akkor vált általános sztenderddé, amikor az iparág egészében felmerült az igény a Bios leváltására.
Léteznek persze alternatív megoldások is, mint az Open Firmware, valamint a Coreboot, ám ezeket jellemzően olyan gépeken találhatjuk meg, amelyek nem az Intel x86-os architektúrájára épülnek.
Doran szerint elsőként rendszergazdák élvezhették az UEFI előnyeit, akik életét korábban igencsak megkeserítették a Bios korlátozott képességei. Egyebek mellett a készülékek távfelügyelete is egyszerűbbé válik.

Az átlag felhasználó viszont akkor szembesül majd az UEFI felsőbbrendűségével, amikor a szokásos 25-30 másodperces várakozási idő az operációs rendszer bejelentkezéséig alig néhány másodpercre csökken. A bootolás sebességén is sikerült javítani, napról napra közelítik az azonnalit. Az UEFI-t jelenleg is számos cég használja, amelyek PC-ket, laptopokat és beépített számítógépeket készítenek, a jövő év azonban már tényleg az UEFI uralmáról szólhat, ha végre az alaplapgyártók is befejezik az átállást.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.