Hirdetés

Négymillió dolláros diákverseny



|

Fiatal tudósok az Intel négymillió dolláros összdíjazású nemzetközi diákversenyén

Hirdetés

A tudományos olimpián résztvevő diákok olyan pályázatokkal érkeznek, amelyek a tudomány kiemelt problémáira, mint például a hatékony alternatív energiaforrások felfedezése, eszközök kifejlesztése a fogyatékkal élők számára, a vízkészletek szennyezésének, vagy az elektronikai hulladékok csökkentése, nyújtanak megoldást. Több mint 1200 pályamunkát mutatnak be a résztvevők a tudósoknak, akikkel a helyszínen megvitathatják az ötleteiket.

A 2005. évben a nemzetközi zsűri példa nélküli elismerésben részesítette a Magyar Innovációs Szövetség által delegált fiatal feltalálót, Rátai Dánielt, aki többek között elnyerte az Intel által felajánlott "legjobb teljesítményért" díjat, a számítógéptudomány (Computer Science) kategória két első díját, a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetségének (Patend and Trademark Office Society) első díját, és részt vehetett a Nobel-díjátadó ünnepségen is. Rátai Dániel Leona3Do elnevezésű találmánya képes a háromdimenziós megjelenítésre, de emellett további tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő műveletek háromdimenziós elvégzésére is alkalmas.

A Magyar Innovációs Szövetség idén a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóját, Varga Róbertet delegálja Indianapolisba, az Intel ISEF-re a "látó bot" nevű találmányával, amely egy radarral kiegészített vakbot.

Az Intel idén tizedik alkalommal rendezi meg az ISEF-et. Az esemény egyike lett azon kulcsfontosságú programjainak, amelyek keretében a vállalat 100 millió dollárral támogatja az oktatás fejlesztését az egész világon.

"Az Intel ISEF több, mint egy tudományos verseny, hiszen a tudósok következő generációjának támogatását is szolgálja egyben", mondta Brenda Musilli az Intel Corporation oktatásért felelős igazgatója. "Az elmúlt évtizedben befektetésünknek köszönhetően a résztvevők száma 36 százalékkal nőtt, a képviselt országok száma pedig megduplázódott. Ami még fontosabb, a diákok tudományos projektjei egyre kifinomultabbak lettek", tette hozzá.

Az idei döntősök életkora 12 és 20 év közé esik. A döntőbe jutók 16 százaléka már korábban is részt vett az Intel fiatal tudósoknak megrendezett olimpiáján, 15 százalékuk már rendelkezik szabadalommal, vagy folyamodott érte az amerikai szabadalmi hivatalhoz. A versenyzők 47 százaléka lány. A legtöbb pályaművel, 200 nevezéssel a "Műszaki tudományok" kategória büszkélkedhet, ezt követi a "Környezeti tudományok" 155 és az "Orvostudomány és egészségügy" 125 pályaművel. A tervek közel 40 százaléka ebből a három kategóriából kerül ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.