Hirdetés

Nehézségekkel küzd az iparág



|

Hirdetés

A DigiTimes a szigetország alaplapgyártóitól kiszivárgott információkra támaszkodva adott hírt az alacsony keresletről, megjegyezve, hogy míg az alaplapgyártók forgalmuk növekedésében reménykednek, a memóriagyártó vállalatok a DDR2-667 elterjedését remélik az Intel sikerétől. Az ikermagos processzorok elterjedésében tehát több csoport is érdekelt, ez a folyamat azonban a jelek szerint igencsak vontatottan halad előre. A gyártókhoz közel álló források ugyanis egybehangzóan állítják, hogy a kereslet a vártnál alacsonyabb, és emiatt az Intel a második és harmadik negyedévben nagy valószínűséggel nem éri el a korábban felállított mutatókat.

Márpedig a vállalat a új fejlesztések megjelenésekor meglehetősen magabiztosnak mutatkozott, és míg a harmadik negyedévben 100 ezer processzor leszállítását tervezték, az év végéig az egymilliós álomhatárt is elérhetőnek tartották. A tajvani alaplapgyártók már korántsem bizonyultak ilyen derűlátónak, és már május végén arra figyelmeztettek, hogy 2005 még nem az ikermagos chipek évek lesz. A gyártók még az éppen akkor zajló Computex 2005 kiállítás révén sem számítottak a forgalom növekedésére, és úgy vélték, hogy az ikermagos processzorokat támogató i945 alaplapok aránya az év végéig mindössze 7 százalékát teszi ki az összes leszállított Intel-alapú alaplapnak.

Az Intel azonban figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, és legfrissebb, júniusi árlistájában nemhogy az ikermagos chipek, de még a hagyományos felépítésű processzorok árát sem csökkentette. Ez minden jel szerint hiba volt, ugyanis az újabb pesszimista megnyilvánulások fényében egyre nyilvánvalóbb, hogy a vállalat nem tudja tartani korábbi tervét, és a Pentium D chipek még a harmadik negyedévre jósolt 10 százalékos arányt sem érik el a Socket 775 foglalató processzorok körében.

A csalódást keltő adatok nemcsak az alaplapgyártókat, hanem a memóriagyártó cégeket is érzékenyen érintik, hiszen ezek a vállalatok korábban azt remélték, hogy az Intel ikermagos fejlesztései nagyban hozzájárulhat a DDR2 gyors elterjedéséhez. Ennek elmaradása a tervezett bevételek elmaradását, és a forgalom stagnálását vonná maga után, amit nyilvánvalóan szeretnének elkerülni. Egyetlen reményük ezért most az Intel következő, július 3-án esedékes árlistája, amelyben jelentős árcsökkenésre számítanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.