Hirdetés

Neked mi hiányzik az internet őskorából?



|

56k-s softmodem, statikus weboldalak, netgyorsító csodaprogramok, portbabrálás, 150 forintos éjszakák: kezdetben még keményen meg kellett küzdeni a netes tartalomért. Netes nosztalgiajárat.

Hirdetés

Összehasonlítva a korai internetet és a mai információs szupersztrádát ég és föld a különbség. Akkoriban még voltak telefonkönyvek, a híreket a híradóból tudták meg az emberek, küldtek papíralapú leveleket egymásnak és még folytathatnánk. De már akkor is volt egy szűk réteg, aki vadászta, hogy mikor lesz már este 6 óra, hogy a családot letiltva a telefonról (vonalas) azonnal, egészen reggel hatig felkapcsolódjon a netre, babrált a portbeállításokkal, textfájlba gyűjtötte, hogy majd este milyen oldalakat akar megnézni stb. A keresztbe linkelésnek is nagy szerepe volt, mert a keresők nem voltak éppen a helyzet magaslatán. Az információkat nagyon nehéz volt megtalálni és a távolabbi országokban üzemeltetett oldalak sem nagyon töltődtek be. Nézzünk néhány nosztalgikus élményt.

Hirdetés


Modemes letöltések

A modem volt az az eszköz, ami külső porton (soros, párhuzamos stb.), vagy még inkább ISA/PCI foglalatba szerelve utat nyitott az internet felé. A telefonon fel kellett tárcsázni egy közeli szervert, amivel először összefütyült a modem - sokan már a fütyülésből kitalálták, hogy sikeres lesz-e a kapcsolat és ha igen, milyen sebességgel kapcsolódnak. Innen jött az azonosítás, majd kezdődhetett a böngészés, chat, letöltés stb. Merthogy már akkor is volt minden, csak éppen végtelen türelem kellett hozzá, hogy egy kép betöltődjön, hogy megtaláljunk valamit stb.


A MIRC-en óriási chat csatákat lehetett vívni, itt a modem sem korlátozta a sebességet, hiszen anim gif, képek stb. nem nagyon vándoroltak. A modemnél az 56k volt a szuper, de előtte sokan még 14,4k-n kapcsolódtak és később megjelentek a soft-modemek is, amelyek erősen leterhelték a processzort, miután rengeteg feladatot nem hardveresen, hanem szoftverből oldottak meg.


Olcsó éjszakák

A vonalas telefon szolgáltatója, a Matáv hatalmas jótettként bevezette, hogy amennyiben egyetlen számot hívsz fel, egy bizonyos idő után leállítja a számlázást. Ez 150 forint volt, ezzel az egész estét és éjjelt át lehetett netezni. Ez már elég volt arra is, hogy komolyabb, akár több száz MB-os, tömörített, darabolt és CRC ellenőrzővel ellátott fájlok is lecsorogjanak. A gond akkor volt, ha közben valaki felemelte a kagylót, vagy a vonal volt instabil és megszakadt a hívás. Ilyenkor ismét 150 forintunk bánta az újratárcsázást és az összes letöltés indulhatott újra (a folytatás még ritka volt, vagy szinte mindig hibás). Az is kínos volt, amikor nem kapcsolódott le a modem hajnalban, ilyenkor a számlázás visszaállt normál díjazásra és beindult a számláló, így volt mit magyarázkodni hó végén.



Levelezőlisták

A fórum még ritka volt, vagy nehezen verődtek össze az emberek, vagy túl sok volt a hívatlan vendég, ezért sok-sok levelezőlista volt. Ezeken aztán komoly etikett volt, sőt, a flame-et is jelölni kellett. Ha kialakult egy parázs vita, rengeteg levél esett be, de olyan is volt, hogy sokáig semmi nem jött. Ami a legjobb volt ezekben, hogy nem éppen legális fájlcsere is folyt sok-sok levelezőlistán. ezek többnyire zenék voltak mp3-ban, ám ezeknek a mérete nagy volt, így gyakoriak voltak az összejövetelek. Az ilyen offline partikon aztán ment a csere-bere, és ha már összejött ennyi azonos érdeklődésű idegen, hát csak leültek beszélgetni, iszogatni, enni - bármire, de személyesen.


Nektek mi hiányzik a leginkább a korai internet élményeitek közül? Mire emlékeztek vissza szívesen? Az animált Netscape/Internet Explorer ikonokra például emlékszik még valaki?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.