Hirdetés

Nem bízol a felhőben? Nem probléma, segítünk



|

Az adattárolást felhőben kikerülni ma már nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Ha inkább fizikailag vinnénk magunkkal az adatokat, nagyon résen kell lennünk, nehogy az örök DEV:NULL mezőkre távozzanak fájljaink.

Hirdetés

Szó szerint minden sarkon veszély leselkedik ránk, ha zsebünkben, táskánkban ott lapul egy adathordozó. Elhagyhatjuk vagy ellophatják, így illetéktelenek birtokába kerülnek fontos adataink, amelyekkel vissza is élhetnek. Lehetnek ezek képek, házi videók, de akár fontos, személyes információk, jelszavak stb.
A másik veszély az adattároló sérülékenysége. A flopis idők már mögöttünk, a CD-s karcoktól sem igazán kell tartanunk, de azért egy USB kulcs, memóriakártya vagy külső HDD is könnyedén megsérülhet. Persze, kapunk a szaküzletben terabájtos külső SSD-t, csak győzzük megfizetni és még mindig ott a gond, hogy a csatlakozó bármikor tönkre mehet. Mire figyeljünk, ha mégis belevágunk és így szeretnénk hordozni adatainkat?

Hirdetés


Fizikai veszélyek

Először is a hordozhatóságot kell végig gondolnunk. Ha táskában cipeljük, egy külső, 2,5 colos HDD az ideális megoldás. Nagy tárhelyet kapunk alig drágábban, mintha csak a csupasz merevlemezt vásárolnánk. Itt már csakis az USB 3.0 található, amely megfelelő a kis fájlok gyors másolásához is. A borításnál érdemes a strapabíróságra is odafigyelni, de ha tényleg elpusztíthatatlan modellt szeretnénk, vaskos, nehéz termékekre számítsunk, amelyeket minden oldalról gumiborítás véd. A csatlakozásnál érdemes odafigyelni arra, hogy megrongálódás, kábelelvesztés esetén könnyen pótolhassuk azt.


Ha zsebben szeretnénk hordani tárolónkat, marad az USB kulcs, vagyis pendrájv, amiből, ma már méretéhez képest is óriási kapacitásút kapunk - persze megfelelő pénzmagért cserébe. Itt szintén fontos a strapabíróság, és nem egy ilyen tárolónál már vízállóságot is kapunk, sőt, olyan is akad, amely szinte elpusztíthatatlan fémborításba van csomagolva. A méret és masszivitás közti egyensúly némiképp szubjektív, de arra mindenképpen figyelnünk kell, hogy egy USB kulcsot nem olyan nehéz elhagyni. Ez ellen sokan nagy nyakba akasztóval vagy egyéb jelöléssel, esetleg karabinerrel védekeznek. Nekünk az a kombináció vált be a leginkább, hogy strapabíró, fém borítású USB kulcsunkat egyszerűen a kulcscsomónkra fűztük, így mindig tudjuk, hol keressük az adatokat.


Vonzó ajánlat a szinte láthatatlanul kicsi, az USB portból alig-alig kilógó USB tároló, sőt, akár 32 GB kapacitást is kapunk, de ilyet csakis akkor válasszunk, ha gépünkből nem igazán húzzuk ezt ki.
A sebesség is fontos tényező. Ha futtatunk hordozható programokat külső tárolónkról, vagy sok, kisméretű fájllal dolgozunk, mindenképpen a leggyorsabb USB kulcsra, vagy még inkább egy SSD-re, HDD-re van szükségünk. Utóbbi ár/értékben a legjobb választás, de persze itt a fizikai sérülékenységgel is számolnunk kell. Különösen USB kulcsoknál még gyakran találunk USB 2.0 szabványút - ez már a múlté, mindenképpen a 3.0 szabványhoz ragaszkodjunk.


Adatveszélyek

A kisebb rossz, ha megrongálódik egy USB-s hordozható tároló. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy adataink az örök DEV:NULL-ba távoztak. Ilyenkor adatmentő szoftverekkel lehet próbálkozni, de túl sok esélyünk már nem lesz visszaszerezni a fájlokat. Érdemes éppen ezért rendszeresen másolatot készíteni az USB-s tárolókról PC-nkre.


A rosszabb eshetőség, hogy elvesztettük vagy ellopták a tárolót. Ilyenkor is nagy segítség, ha megvan a biztonsági mentésünk, de ez csak félig vigasztalhat, ugyanis fájljaink már egy idegen gépén járnak. Ezt csakis úgy védhetjük ki, ha elébe megyünk a katasztrófának és a legrosszabb eshetőségre gondolva eleve titkosítva tárolunk minden adatot. Erre nemrég mutattunk is néhány jó példát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.