Hirdetés

Nem csak környezettudatosoknak: miért jó egy GaN töltő?



|

Néha egy-egy apróság is elegendő ahhoz, hogy markáns javulást hozzon ökolábnyomunk csökkentésében. A GaN technológia egy ilyen kicsi, de fontos lépés.

Hirdetés

Megtippelni is nehéz lenne, hány mobil- és laptoptöltőt használnak jelenleg a világon. Ezek minősége hatalmas szórást mutat, és itt elsősorban nem a biztonságos működésre, hanem a hatékonyságra gondolunk. Időről időre felüti fejét az a "jó tanács", miszerint a töltőt minden használat után ki kell húzni a konnektorból, hogy spórolj, ez azonban ma már nem különösebben igaz, jó ideje elenyésző a kapcsolóüzemű, vezérelt tápegységek fogyasztása, amennyiben nincs rájuk kapcsolva terhelés. Ha pedig minden használat után kihúzod, mechanikusan hamar el fog fáradni a villásdugó, egy új töltő vásárlásával pedig jobban szennyezed a környezetet, valamint a költségeid is magasabbak lesznek. Létezik ugyanakkor egy másik, takarékosabb, környezetbarát megoldás, amivel spórolhatsz a villanyszámládon is: ez a hatékonyság drasztikus javítása.

Hirdetés

Legyen szó akár egy PC-s tápegységről, egy telefon- vagy notebooktöltőről, egyértelmű, hogy a 230 voltos hálózatról felvett teljesítményt nem képes 100 százalékosan leadni szekunder irányban. A tápegység megépítése, a felhasznált komponensek minősége és a terhelés mértéke alapján léteznek olyan, régebbi transzformátorok, amelyek jó, ha az 50 százalékos hatékonyságot elérik. A többi felvett energia mind kárba vész - főleg hővé alakul, vagyis a töltő melegedni fog, ami lerövidíti a komponensek és az eszköz élettartamát. Éppen ezért a méretes hűtés sok helyet foglal, nagyobb teljesítményhez pedig aktív hűtésre is szükség van.

Élet a szilíciumon túl

A megoldást a GaN tranzisztortechnológia jelenti, amely a gallium-nitrid rövidítése. Ez az anyag a szilíciummal ellentétben nagyobb tranzisztor-kapuszélességet enged, azaz kisebb ellenállás mellett nagyobb energiamennyiség képes rajta áthaladni.

A GaN technológiát alkalmazó töltők hatékonysága kiemelkedően jó, 93 százalék feletti, ami a felhasználók számára kézzelfogható előnnyel jár. Ez nem más, mint a kisebb méret és a nagyobb teljesítmény: pontosan az a két tulajdonság, amire a mai töltőknek szükségük van.

Ezzel együtt ne lepődj meg, ha vadonatúj, GaN-alapú töltőd szintén felmelegszik hosszabb aktív használat során: a kisebb méretbe nem fér bele akkora hűtés, ezért a nagyobb teljesítmény hatására némi hő keletkezik, ez azonban korántsem olyan vészes, mint amit a régi, elavult modelleknél tapasztalunk.

A GaN technológia további előnyei közül fontos még, hogy nagyobb áramerősséget is elvisel, továbbá a hőtűrése is jobb. A gallium-nitrid áramköri elemek előállítása emellett nem bonyolultabb és nem drágább, mint az évtizedek óta használt szilíciumalapú társaié, de persze a gyártóknak időbe és pénzbe telik átállni az új technológiára. A JEDEC szabványügyi bizottság által tesztelt és hitelesített megoldás elérhető bármely gyártó számára, akik így a töltőkben lecserélhetik a klasszikus, szilíciumalapú komponenseket kisebb méretű, GaN elemekre. Ahhoz azonban, hogy ezt az előnyt valóban ki is tudjuk használni, még egy fontos szabványra szükség volt: ez a PD, vagyis a Power Delivery.

Egy töltő mind felett

Ha mostanában laptop- vagy mobiltöltőt keresel, könnyen szemben találhatod magad a GaN kifejezéssel. A gallium-nitrid technológiára épülő modellek szinte kivétel nélkül Type-C PD szabványú kimeneti csatlakozást kínálnak. A Type-C előnye, hogy akár 100 wattot (20 V, 5 A) is képes közvetíteni, amihez a Power Delivery szabványt használja. Ez elegendő a legfejlettebb mobilgyorstöltő megoldásokhoz, sőt a gamernotebookokat leszámítva szinte minden kompatibilis laptopot képes feltölteni.

A GaN-komponensek megjelenésével nem csupán látványosan kisebb méretű töltőd lesz, hanem egy ilyen elég ahhoz, hogy mobilodat, laptopodat és minden egyéb más, USB-n táplálható eszközödet feltöltse.

Még viszonylag új technológia a GaN, ám nagyon gyorsan terjed, és a legtöbb gyártó többkimenetes modelleket kínál, így egyszerre két, három vagy akár négy eszközödet is feltöltheted egy egészen apró adapter segítségével. Sikere mindenkit érinteni fog, hiszen a három-négy darab, közepesen hatékony adapter helyett egyetlen, kicsi, takarékos és mindennel kompatibilis töltőt kell csak használni, emellett sok felesleges fogyasztás eltűnik az áramhálózatokból. Ez egy felhasználó esetén elenyésző, de szorozd fel több százmillióval, és máris látni fogod, miért bír ekkora jelentőséggel egy ilyen aprónak tűnő fejlesztés.

Top 3 GaN-töltő

Baseus 2C1A 65W

Ha kell, képes 65 wattot leadni egyetlen porton, de a teljesítményt három kimenetére is képes egyszerre szétosztani. Ismeri szinte az összes gyorstöltési szabványt, és a legfejlettebb chipekre épül, miközben ára sem túl borsos.

Anker Atom PD1

30 wattos teljesítménye folytán elsősorban mobiltelefonokhoz, tabletekhez ideális, emellett kompatibilitása is kiváló. Vonzereje a kis méret: alig nagyobb, mint egy kocka élesztő, és mindössze 58 grammot nyom.

RAVPower PD Pioneer 90W

A RAVPower töltője kisebb, mint bármelyik ultrabook gyári adaptere, mégis képes 90 wattos gyorstöltésre akár laptopok esetében is. Két Type-C-portját egyszerre is kihasználhatod, és a dobozban 100 wattig hitelesített Type-C-kábelt is találsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.