Hirdetés

Nero: DVD kompatibilis video szerkesztése 13+1 lépésben



|

Példánkban bemutatjuk a legalapvetőbb vágáson túl, hogy hogyan feliratozhatjuk, láthatjuk el különleges effektusokkal művünket, mielőtt DVD-re írnánk vagy más módon publikálnánk. Mutatványunkhoz alapfokú angol nyelvismeret sem szükséges.

Hirdetés

Világszerte rengeteg optikai meghajtó mellé jár a Nero 7 szoftvercsomag, így a benne lévő Nero Vision is, így nem kell feltétlenül drágán megvásárolnunk a teljes csomagot ahhoz, hogy hozzájussunk a jól használható, felhasználóbarát szoftver alap változatához. (A dobozos verzió például további hang- és video kodekeket tartalmazhat még). A Nero 7 nem egy pilótavizsgás, precíziós, ijesztő eszköz, hanem éppen azoknak készült, akik eddig csak állománymentésekre merték használni DVD írójukat, a videoszerkesztés túlságosan bonyolultnak tetszett előttük. Segítünk elindulni ezen az egyáltalán nem rögös úton, de előtte néhány alapelv és jótanács.


minidvtape.jpg
Szoftver oldalról megvan az a jó oldala a programnak, hogy minden létező forrásból digitalizált videót felhasználhatunk benne, illetve gyakorlatilag minden kameratípusból digitalizálhatunk. Természetesen kiválóan kezeli a program a ma hazánkban legnagyobb számban használatos Mini DV kamerákat. A régi felvételek sincsenek kiátkozva, csak éppen analóg forrásokhoz szükségünk lesz valamilyen digitalizáló hardverre is. Ezek zömét kezeli a Vision, még a PCI tévétuner kártyákhoz is kínál kezelőfelületet. Ha szoftver specifikus hardverünk lenne (ilyen sok Pinnacle digitalizáló), akkor annak szoftverével végezzük el a digitalizálást DV AVI vagy minőségi, DVD kompatibilis MPEG-2 formátumba. VHS minőségszintű forrás esetén felesleges teljes DVD felbontásban digitalizálni, azonos tömörítési szint (bitarány) mellett sokkal szebb mozgásokat és átmeneteket kaphatunk, ha megelégszünk felezett D1 (352×576) felbontással, ez is bőven megfelel a feladathoz.


Lehetőségünk van nagyban gondolkodni is, a Vision képes HD felbontású MPEG-2 és MPEG-4 videókkal dolgozni. Ismeri továbbá nagy felbontású memóriakártyás videokamerákhoz kifejlesztett AVCHD formátumot is, melyet a Sony és a Panasonic legújabb modelljei használják. Talán nem meglepő, hogy a nagy, a DVD-hez képet több mint kétszeres képméret mintegy négyszeres feldolgozási időt követel, amit tovább súlyosbít az, hogy az AVCHD-ben nem MPEG-2-t, hanem a „sűrűbb" MPEG-4-et használják. A program kihasználja a többmagos processzorok erejét is, de í]y sem várhatjuk tőle, hogy a DVD esetében megszokott sebességgel dolgozzon. Legalább 1 GB memória és egy kétmagos, modern processzor (Intel Core Duo illetve AMD Athlon X2) javasolt a mutatványhoz.

 

 

nerosmartencoding.jpg
Tanácsos használnunk a Nero SmartEncoding opciót, mely ügyel arra, hogy a megfelelő formátumban rendelkezésre álló anyagokat ne kódolja át újra a program. Segítségével néhány perc alatt elkészülhetnek igen terebélyes projektek is.

 


Egyszerűségénél fogva megvannak a program kezelési korlátai is. Csupán egyetlen video (és kép) sáv áll rendelkezésünkre, így nincs lehetőségünk különleges kép a képben, úszókép és hasonló effektusok előállítására. Vigaszunkul szolgáljon, hogy ez egyébként is ritkán tesz jót a sztorinak, az egyszerűség sokszor amúgy is a leginkább célravezető. Emellett van egy hangcsatorna az aláfestő zenének és egy alámondásnak, ezekhez használhatunk MP3 felvételeket is. Külön sávon szerepel viszont a feliratozás, látványos sablonokból választhatunk. Pixelkergető finom beállítási lehetőségekről (például útvonalak, kulcskockák) nem tudunk beszámolni, azonban ez nem is célja a programnak. Arra szolgál, hogy kameránkat vagy digitalizálónkat csatlakoztatva könnyen összeállíthassuk és néhány látványos áttűnéssel, helyén használt effektussal jó hangulat aláfestéssel egészítsük ki családi- és úti felvételeinket. A varázsló jellegű, lépésről lépésre dolgozó kezelőfelület megkímél minket a gombok és menük kuszaságától, ráadásul - jól rosszul - honosított is, így a témával csak éppen hogy ismerkedők is nagy eséllyel el fogják tudni készíteni művüket.

 

 

audiocapture.png

 

Üdvözőszöveget, alámondást fordítást adhatunk hangfelvételekből a projekthez, illetve magunk is digitalizálhatunk, ehhez nem kell más alkalmazást elindítanunk.

 

Beolvasás és digitalizálás

 

Csatlakoztassa kameráját a számítógéphez. Legyen szó akár DV szalagos, vagy modern, memóriakártya alapú készülékről, a Lapolvasó és kamera varázslóval áttölthetjük a merevlemezre a fotókat és videókat. A kis segédprogram a Start menü Kellékek mappájában található illetve felajánlja szolgálatait az automatikus indítás listában a hardver csatlakoztatásakor.

 

 

vision1.jpg

 

 

 

Új projekt indítása

 

Telepítse és indítsa el a videoszerkesztő programot a Nero 7 csomagból. Válassza a Nero StartSmart-ot, itt az Alkalmazások kategórián belül találja a Nero Visiont. Új projekt készítéséhez a Film készítése menüpontra kell kattintani. Megjegyeznénk, hogy a digitalizálás is elvégezhető itt, amennyiben kompatibilis videokamerával vagy PCI buszos tévévevő kártyával rendelkezik.

 

 

vision2.jpg

 

 

Alapanyagok hozzáadása

 

A kép jobb oldalán lévő Média Fájljaink ablakban gyűjthetjük össze alapanyagainkat. Új médiaanyag hozzáadásához kattintsunk a nagyító ikonra és válasszuk a Keresés menüpontot. Az állomány megnyitó ablakkal kutassuk fel, hova mentettük el a beilleszteni kívánt anyagokat. Célszerű először a nagyító ikon akár többszöri használatával összegyűjteni az alapanyagokat és csak azután kezdeni a szerkesztést.

 

 

vision3.jpg

 

 

Anyagok elrendezése, sorrendbe állítása

 

Olyan sorrendben rendezzük el az alsó filmsávon anyagainkat, ahogy azokat majd lejátszatni szeretnénk. A kívánt média fájlt kijelölve a kék + ikonra kattintva adhatjuk azt a forgatókönyvhöz, vagy simán egérrel is helyre vontathatjuk. Utóbb is megváltoztatható a sorrend vontatással. Egy klip, effektus, hang és bármi egyéb eltávolításához kattintsunk rajta jobb gombbal és válasszuk a Töröl menüpontot. (Ezt szerencsésen Tötölnek gépelték félre fordítás közben a szoftver honosítói, de attól még tényleg töröl.)

 

 

vision4.jpg

 

 

 

 

Idővonal és forgatókönyv nézetek használata

 

Válthatunk az eddig használt Storyboard (forgatókönyv) és az idővonal (Timeline) mód között az előnézeti ablak alatti fülekkel. A bal oldali Storyboard módban egy jelenet egy bélyegkép formájában látható köztük az áttűnésekkel. Video- és szöveg effektusokat és hang elemeket csak a filmszalag jellegű Idővonal megjelenítés mutatja pontosan, Storyboard nézetben ezeket csupán kis ikonok jelképezik.

 

vision5.jpg

 

 

Felesleges részek eltávolítása, vágás (trimmelés)

 

Egy klipp felesleges részeinek kivágásához váltsunk Idővonal nézetre és jelöljük ki a kérdéses jelenetet az Idővonalon. Váltsunk vágó módba az előnézeti ablak alatti olló ikonnal. Válasszuk ki a két oldalt lévő csúszkákkal az eltávolítani kívánt szakaszt, majd kattintsunk a vágás (olló) gombra még egyszer. A közrezárt részek nem kerülnek felhasználásra a film elkészítésekor, ugyanakkor nem kell aggódunk, nem tűnnek el a forrás állományból.

 

 

vision6.jpg

 

 

Különleges hatások (effektusok) használata

 

Könnyű munkánkat képi hatásokkal feldobni. Kattintsunk a jobb oldali gyűjtő feletti, villámmal jelzett video effektus lapra. Kategóriát (például Élesség) választhatunk a lehulló menüből. Vontassuk a kiválasztott hatást az Idővonalon az effektus sávra, majd a szélek vontatásával állítsuk be az időtartamot. Két kattintással a trükk jellemzőit is szerkeszthetjük.

 

 

vision7.jpg

 

 

Feliratozás

 

Feliratok hozzáadásához kattintsunk az A ikonnal jelölt lapra, mely sorrendben a harmadik a jobb oldali gyűjtőablak tetején. A kívánt szövegstílust vontassuk az Idővonalra, ezután a szélek vontatásával meghatározhatjuk, hogy mettől meddig legyen látható. Két kattintással a szövegeffektus jellemzőit szerkeszthetjük, ilyenek például a betűtípus, pozíció és dőlésszög (a paraméterek típusonként eltérőek).

 

 

vision8.jpg

 

Áttűnések alkalmazása

 

 

Az átmenetek két jelenet egymásba úsztatását valósítják meg, a jobb oldali gyűjtő feletti utolsó lapra kattintva böngészhetjük az átmenet gyűjteményt. A megszokott módon vontassuk a kiválasztott átmenetet az Idővonalra, a Videó Sáv valamely két eleme közé. Idővonal nézetben színezett szakaszként, Storyboard módban kis konként jelennek meg két anyag közé ékelve. Utóbb átvontathatók, méretezhetők, törölhetők, dupla kattintásra jellemzőik szerkeszthetők.

 

 

vision9.jpg

 

 

Áttűnések finomhangolása

 

Hogy megtekintsük, hogy fog kinézni az átmenet, a Pozíció Mutatót vontassuk az átmenet elé és kattintsunk az előnézeti ablak alatti zöld lejátszás gombra. Megszemlélhetjük, amint a két jelent közötti átváltás lezajlik, ha nem ilyet szeretnénk, akkor térjünk vissza a jellemzők megváltoztatására vagy válasszunk másik áttűnést. Effektusokkal, átmenetekkel legyünk mértéktartóak, ne vonják el a figyelmet a történetről.

 

 

vision10.jpg

 

 

Video Exportálása

 

Miután összerendezgettük a filmet, lejátszottuk és minden a helyén van, fájlba menthetjük az egészet. Kattintsunk az Export gombra a Vision ablak alján, mire megjelenik a Video Exportálása ablak. Itt meg kell adnunk mindenképpen a célmappát és állománynevet, emellett számos más beállítási lehetőségünk is van a kimeneti formátumot illetően.

 

 

vision11.jpg

 

 

Export formátum kiválasztása

 

Döntsük el, milyen felhasználási célra hozzuk létre a videót és válasszunk egy ennek megfelelő exportálási mintát. Ha DV kamerára szeretnénk visszaírni a projektet, válasszuk a DV sablont. A legtöbb formátumhoz tömörítési opciókat is megadhatunk, mi most a DVD készítésre alkalmas MPEG beállításait nézzük meg, mivel a leggyakrabban DVD-re kerül a kész mű.

 

 

vision12.jpg

 

 

DVD kompatibilis MPEG-2 beállítások finomhangolása

 

A Konfigurálás gombra megjelenik az Exportálás Beállítási Lehetőségei ablak. A DVD-Video fülön több minőségbeállításból választhatunk. Általában a lemez kapacitása a korlátozó, így válasszuk a Cél méret sablont. Ha teljes egyoldalas DVD-t szánunk a filmre és menü is lesz, adjunk meg méretnek 4200 MB-ot. A felbontást VHS forrásanyag esetén érdemes Fél D1-re (352×576) csökkenteni, ami éppen elég egy jobbfajta VHS felvétel visszaadásához.

 

 

vision13.jpg

 

 

Célállomány kijelölése

 

A jobb oldali Kimeneti fájl mezőhöz tartozó gombbal tallózhatjuk a célmappát és adhatjuk meg az állomány nevét, ügyeljünk arra, hogy a cél meghajtón legyen elég hely. Kattintsunk az Export gombra, ezután az ablak alsó részén folyamatkijelző csík mutatja a sok esetben hosszas kódolás előrehaladtát. A kész állományt a Nero Visionban vagy más DVD szerkesztőben használhatjuk fel. A projektet magát is érdemes elmenteni, erre a program kilépés előtt rákérdez.

 

 

vision14.jpg
 
 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.