Hirdetés

Nikon 1 - a második hely nem elég



|

A Nikon nemrégiben egy teljesen új kategóriával lépett a piacra: a Nikon 1 - ez az új készülékcsoport neve - nem a kompakt kategóriába tartozik, hanem inkább egyfajta átmenet a kompakt és a tükörreflexes fényképezőgépek között.

Hirdetés

Cserélhető objektívekkel és rengeteg kiegészítővel már-már egy tükörreflexes fényképezőgép rugalmasságát nyújtja egy kompakt gép méreteihez közel, így ideális társa lehet a kiránduló, nyaraló fotósoknak, akik számára a minőség mellett a méret és a súly is fontos tényező a fényképezőgép vásárlásakor, ugyanis nem mindegy, mekkora csomagot kell a repülőn szállítani, és a városnézések alkalmával az oldalunkon cipelni.

 



A parányi gépekben egy CX-formátumú CMOS-képérzékelő biztosítja a kiváló fényképekhez és videókhoz szükséges teljesítményt; a hardver a rendszerméret, a sebesség, a fényérzékenység, a felbontás és a mélységélesség ideális egyensúlyát kínálja. Csodálatosan részletgazdag, 10,1 megapixeles képeket készíthetünk vele még gyorsan mozgó témákról is, szinte bármilyen fényben, illetve 1080p videókat is felvehetünk akár 30 képkocka/másodperces sebességgel, ami egy ilyen csöppségtől valóban bámulatra méltó.


A sorozatfelvétel funkció szintén elképesztő, hiszen akár 60 képet is rögzíthetünk vele másodpercenként az érzékelő teljes felbontásában, ami egy profi gépnek is a becsületére válna.

 



Ezen funkciók mellett olyan – teljesen új – szolgáltatások is megtalálhatók a Nikon 1-es típusban, mint a mozgó pillanatkép vagy az intelligens képválasztó mód. Előbbi a fényképezőgép feldolgozási sebességét kihasználva egyszerre rögzít egy lassított videofelvételt és egy állóképet, ilyenkor az exponálást követően a gép a két felvételt automatikusan egyesíti, így egy „élő képet” hoz létre, amely teljesen újszerű módon örökíti meg a pillanatot. Az intelligens képválasztó mód segítségével pedig mindig megtalálhatjuk a legjobb felvételt. Kattintás előtti és utáni rögzítéssel egymás után 20 nagy felbontású képet készít a zár kioldása előtt és után, ezután elmenti a „legjobb” ötöt, amelyek közül mi választhatjuk ki a végső fotót. A fényképezőgép olyan jellemzők alapján választja ki a legjobb képeket, mint az arckifejezés, a kompozíció, illetve a képélesség.

A Nikon 1 sorozat jelenleg két modellel található a piacon. Ezek közül a kisebbik a Nikon 1 J1 egy beépített vakuval rendelkezik, a Nikon 1 V1 pedig egy elektronikus keresőt is kapott a hátoldali kijelzője fölé, amely automatikusan aktiválódik, amint a készüléket a szemünk elé helyezzük.

Nikon 1 J1

Ez a kicsiny Nikon remekül hordozható, így mindenhová magunkkal vihetjük, a használata pedig nagyon egyszerű, így minden helyzetben gyorsan, könnyedén és élvezetesen örökíthetjük meg vele a világot. A készülék több színben is kapható, amelyek közt az elegáns fekete vagy ezüst ugyanúgy megtalálható, mint a vidám rózsaszín, piros vagy a tiszta fehér.

 



A J1 kisebb ugyan, mint a testvére, de ettől függetlenül szinte minden szolgáltatásában ugyanazt a minőséget képviseli, sőt ez az apró fényképező még egy beépített vakut is kapott, aminek segítségével kiváló bulifotók készíthetők.

Nikon 1 V1

A Nikon 1 V1 valamivel nagyobb vázzal rendelkezik, mint a J1 – az objektívek természetesen egyformák, hiszen egymással kompatibilisek –, emellett két színben, feketében és fehérben vásárolható meg.

 

 

A nagyobb méret nem feltétlenül nagyobb tudást, mint inkább kényelmesebb kezelhetőséget eredményez. Ebben segít az ezen a modellen megtalálható 0,47 hüvelykes, kb. 1 440 000 képpontos, színes TFT–LCD-kereső dioptriaszabályzóval és fényerősség-beállítással, amely mellett egy közelségérzékelő is megtalálható. Ez a kis szenzor felelős azért, hogy abban a pillanatban, amint a szemünkhöz emeljük a V1-est, azonnal kikapcsol az egyébként alapértelmezett hátoldali kijelző, és innentől az elektronikus keresőben láthatjuk a témát.

 



Ezek a felsorolt szolgáltatások természetesen csupán egy apró részét képezik a Nikon 1-es kategória kiváló tulajdonságainak, de lapjaink hasábjain találnak olvasóink egy-egy tesztet is a két fényképezőről, ami talán egy kissé jobban megvilágítja a készülékek tulajdonságait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.