Hirdetés

Notebook érintőkijelzővel: ezért válaszd és ezért kerüld el



|

Jól néz ki és trendi az érintőkijelző, de nem biztos, hogy a legjobb választás: 5 érv mellette és ellene.

Hirdetés

A Windows 8, de még inkább a Windows 8.1 modern felülete abszolút érintőkijelzőért kiált – bár egérrel és billentyűzettel is lehet használni, de elsősorban nem erre tervezték, nem így kényelmes. Ugyanakkor az már bebizonyosodott, hogy munkára, normál PC használatra, tartalom előállításra a hagyományos felállás, vagyis a billentyűzet+egér/tapipad jobb megoldás, ezért nem hogy nem haltak ki a normál notebookok és asztali PC-k, de ismét erősödni látszanak. Nézzük, mi szól egy érintőkijelzős notebook mellett és ellene.

 

Hirdetés

Előnyök

Az érintőkijelzőn Windows 8.1 modern felületet és majdan a Windows 10-et kezelni kényelmes, magától értetődő és jól is néz ki. Normál notebookkal egyszerűen semmit nem kapunk ebből, sőt, ez a felület alapértelmezetten meg sem jelenik számunkra.

A Windows áruházban egyre több olyan modern app található meg, melyek kifejezetten érintőkijezőre készültek és billentyűzet+egérrel vagy kényelmetlen a kezelésük, vagy egyszerűen nem is lehet navigálni bennük. tipikusan ilyenek az Androidról és iOS-ről átültetett játékok, de van több olyan app is, amelyeknél egyszerűen gyorsabb és kényelmesebb az érintőkijelzős navigálás.

 

 

Sokkal elegánsabb és jobban néz ki egy rögtönzött bemutató vagy prezentáció, ha érintőkijelzős notebookot használunk. Beszélünk az adott képről, majd két ujjunkkal belenagyítunk a részletekbe, egy suhintással átváltunk a következő képre, diára stb. – elegánsabb.

Az érintőkijelzőnél sok esetben stylust is használhatunk, vagyis speciális ceruzát, amellyel rajzolhatunk a megfelelő alkalmazásba, jegyzetelhetünk, mintha csak egy darab papírt használnánk és így tovább. Ezt egérrel nem tudjuk értékelhető minőségben megoldani.

 

 

Hátrányok

Az érintőkijelzős notebookoknak vannak hátrányai is. Sokak szerint egyszerűen egy notebook vagy asztali PC elrendezés mellett kényelmetlen az érintőkijelző: kezünk gyorsan elfárad a hadonászásban, egérrel és billentyűzettel pedig gyorsabban elintézzük a munkánkat.

A másik emlegetett hátrány a kényszerű méretnövekedés: az érintőfelület megnöveli a kijelző és ezzel együtt a notebook vastagságát és súlyát is, amit az ultrabookok korában sokan rossz szemmel néznek. Persze van olyan modell, ahol ez nagyjából észrevehetetlen, de ezeknél meg is kell fizetnünk a borsos felárat.

 

Gyakori kifogás az ujjlenyomat probléma, amely a fényes bevonatú érintőkijelzőknél általános gond. Tegyük fel, hogy hozzászokunk az érintőkijelző használatához: innentől kezdve szinte garantált az összetapicskolt kijelző, vagyis érdemes rendszeresíteni egy mikroszálas törlőt vagy kijelző tisztítót a gép közelébe.

És végül ott a feleslegesség kérdése: aki notebookot keres, az érintőkijelzőt általában a fontossági sorrend végére teszi, hiszen elsősorban egy mobil gépet keres produktivitásra, amelyhez nagyon jó billentyűzet és tapipad kellenek. Több gyártó éppen e kettő periféria rovására szereli be az érintőkijelzőt, hiszen a gyengébb, egyszerű billentyűzet olcsóbb és kevesebb helyet foglal, így befér az érintőkijelző a kitűzött mérethatárokba.

 

 

Te milyen notebookot fogsz választani következőre?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.