Hirdetés

Notebook-extrák, amikért nem sírunk



|

Van néhány olyan notebook-szolgáltatás és megoldás, ami hazánkban szinte egyáltalán nem kell senkinek és olyan is, amit nem szabad választani.

Hirdetés

A PC-gyártók egy-egy éves termékfrissítés során sok-sok új gépet mutatnak be, de ennél jelentősen több konkrét gép kerül a boltok listáiba. Ez egészen egyszerűen azért van így, mert egy-egy modellt lehet olcsó gépnek és méregdrágának is konfigurálni, illetve rugalmasan változtatni rajta sok-sok vezérlőt, extrát stb. Hozzánk, a tesztlaborba szerencsésen sok notebook jut el, de van néhány kategória, szolgáltatás és kiegészítés, ami egyszerűen nem kell a magyar vásárlóknak.


Hirdetés


14 col

Az egyik ilyen a 14 colos méret. A 10-12 colos gépekre van kereslet, sokan ilyen hibrid gépet választanak és nagyon örülnek, hogy 1-1,2 kg körüli PC-t sikerül beszerezniük. Itt a méret és súly számítanak igazán, ezért a felhasználó a kisebb tasztatúrával, képátlóval is hajlandó megbarátkozni. A következő lépcsőfok a 14 col lenne, de ez nem prioritás egyik hazai forgalmazónál sem - egyszerűen nem keresik a felhasználók. Ugyan a felsőkategóriában van néhány 13,3 colos notebook és azért 14 colosból is adnak el (különösen az üzleti szegmensben), de alapvetően a 10-12 colnál nagyobbra vágyó felhasználók nem állnak meg itt. A választás még mindig a legtöbb felhasználónak 15,6 col, amely már FHD-felbontásra is bőségesen elegendő. Sokan azért választják ezt a méretet, mert a kisebb gépeknél túlságosan is hiányzik nekik a numerikus billentyűzetrész, a 14 colos modellek pedig annyival nem kisebbek és könnyebbek, hogy erről lemondjon a vásárló.



Telepített Windows

Egészen a felsőkategóriáig, ahol az ár már nem számít, minden gyártó kínálatában találunk Windows nélküli notebookot - még olyat is, ami kifejezetten Windowshoz, azon belül is Win10-hez készült DX12-kompatibilis GPU-val, Windows gombbal és érintőkijelzővel. A gyártók ugyanis hamar rájöttek, hogy itthon sokkal inkább az eggyel erősebb hardverért fizetnek a felhasználók, mintsem egy gyárilag előtelepített és beállított Windows OS-ért. A gyártók ezt megtehetik, és még azzal sem lesz gondjuk, hogy mit és milyen forrásból telepít a vásárló. Néhányan azért sem szeretik az előtelepített Windowst, mert ezt a gyártók előszeretettel pakolják meg kéretlen szoftverekkel, próbaverziókkal. A hibrid gépeknél fordulni látszik a trend, itt azért legtöbbször megkapjuk az előtelepített Windowst.


Óriási SSD

És akkor nézzünk néhány olyan kiegészítőt, funkciót, amit nem igazán érdemes választani, pontosabban csakis kellő körültekintés és utánajárás után. Ilyen a gyárilag előre beszerelt SSD, abból is a nagyobb, mondjuk fél TB-os modell. Sajnos több, olyan notebookkal is találkoztunk, ahol kapacitástól függetlenül az előre beszerelt SSD egy, de még inkább két-három generációval korábbi volt. Ez általában a gyatra sebességben mutatkozott meg, így általánosan az írási sebesség és az IOPS-értékek lettek nagyon alacsonyak és arra is lehet számítani ilyenkor, hogy néhány hasznos funkció hiányzik (AES titkosítás, DevSleep mód). Szerencsére néhány cég már odafigyel arra, hogy korszerű, fejlett SSD-t szereljen be hordozható PC-ibe, de ilyenkor is érdemes vigyázni: az SSD-ért sokszor egy normál, hasonló tudású és kapacitású SSD dupláját is ki kell fizetnünk felárként, ami egy 500 GB-os SSD-nél már jelentős többletköltség.



4K-kijelző

A 4K nagyon jó dolog és abszolút támogatjuk, de a helyzet az, hogy még 15 colos méretben sem a legjobb, főleg nem akkor, ha például játszani is szeretnénk. Mobil GPU egyszerűen nem képes élvezhető sebességgel és minőségben megmozgatni ennyi pixelt, ráadásul a skálázás sem mindig tökéletes, így a régebbi programok hangyapiszokként jelennek meg a kijelzőn, amely egyébként gyönyörűszép képet ad. A 4K-felbontás ennek ellenére terjed, már 13,3 colos méretben is találunk ilyen notebookokat és hibrideket, de egyelőre még nem minden esetben éri meg ezt választani.


RealSense 3D kamera

Igazán jó móka egy 3D-s webkamera a notebookon: például bescannelhetjük arcunkat, amit aztán felfeszít egy program síelő 3D-s karakterekre. Ennél hasznosabb, hogy arc-alapú azonosítást is aktiválhatunk a Windows 10 Hello moduljában, így bejelentkezhetünk gépünkre egyszerűen úgy, hogy ránézünk a gépünkre.



Utóbbi felhasználás igazán hasznos és jól is működik, de ezt leszámítva a RealSense 3D nem terjed úgy, ahogy azt az Intel megálmodta. Egy normál webkamerához képest a felár jelentős, miközben alig használja ki néhány szolgáltatás és példaprogram. Nem is csoda, hogy notebook-választásnál a vásárlók nem keresik külön ezt a kamerát, ha pedig mégis megkapják, sokan azt kérdezik, hogy e nélkül mennyivel lenne olcsóbb a kiszemelt gép.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.