Notebook-fejlesztés házilag - 2. rész

|

Kinőtted? Lassú? Hangos? Ne vegyél új notebookot, inkább tarts velünk, és segítünk újjávarázsolni gépedet, hogy az minimális kiadással ismét évekig erős és megbízható társad legyen.

Hirdetés

Előző cikkünkben bemutattuk, hogyan lehet szinte bármelyik notebookot pár perces szereléssel jelentősen felgyorsítani úgy, hogy közben túlságosan sokat sem költünk rá. A két komponens akkor a rendszermemória és a háttértároló volt. Előbbinél 8 GB-ra bővítettünk, amely ma minden feladathoz, akár játékhoz is elegendő, utóbbinál pedig a lassú, 5400 rpm-es merevlemezt nyugdíjaztuk egy külső, USB 3.0-s keretbe, helyette pedig SSD-re telepítettük a rendszert. Ezzel a két bővítéssel hatalmasat lendítettünk a tárhierarchián, ám még mindig maradt pár olyan részegység, amelyet érdemes lehet frissíteni, továbbá a gép kitakarításáról se feledkezzünk meg.

Hirdetés


A processzorbővítés nehézkesebb folyamat, és sok utánajárást igényel, cserébe viszont takarékosabb és egyben gyorsabb is lehet notebookunk. A takarítás viszonylag egyszerűbb, de ennél is érdemes nagyon odafigyelni, máskülönben letört műanyag pöckökkel, hiányzó csavarokkal és a kezdetinél rosszabb notebookkal kell megbarátkoznunk. Megmutatjuk, hogy a két feladat biztonságos elvégzéséhez milyen előkészületekre és szerszámokra van szükséged. Alanyunk továbbra is az előző számunkban bemutatott Sony Vaio 15 colos notebook.

Hirdetés

 

 


Figyelem! Az általunk ajánlott szerelések egy része az esetlegesen még meglévő garancia elvesztésével járhat, ezért mielőtt csavarhúzó után nyúlnánk, nézzük át, milyen lehetőségeink vannak a garancia megtartása mellett.


Processzorbővítés notebookban

Hirdetés

Míg asztali számítógépben viszonylag problémamentes, és mindössze pár percet vesz igénybe, addig notebookban rizikós feladat processzort cserélni, és nem leszünk készen tíz perc alatt. A processzor a PC központi egysége, az egyik legfontosabb komponens, és ennek cseréjével alapvetően megváltozik gépünk teljesítménye, üzemideje és szolgáltatásai is. Hardverfejlesztésről van szó, mégis előbb a szoftveres oldallal kell kezdeni, plusz itt a kompatibilitást többszörösen is ellenőriznünk kell, nehogy véletlenül rossz processzort válasszunk gépünkbe.


A nyomozást a notebook pontos típusával kell kezdeni. Ezt a gép alján találjuk egy matricán, azonban ezek hajlamosak lekopni. Ilyenkor hardvervizsgáló szoftverrel – például az AIDA64-gyel – vagy a gyártó támogatási oldalán deríthetjük ki a pontos altípust. Ennek birtokában a gyártónál, fórumokon, illetve notebookszereléssel foglalkozó weboldalakon kell utánanéznünk, hogy az adott notebookban pontosan milyen tokozású processzort használt a gyártó. Ezt a hardvermonitorozó programok is kiírják, de néha tévednek, ezért ne higgyünk nekik. Amennyiben a processzor alaplapra forrasztott, úgy a CPU-cserének egyetlen módja van, mégpedig a komplett alaplapcsere, amely költséges és sok munkával jár – nem igazán éri meg belevágni. Ha normál vastagságú, átlagos notebookunk van, nagy az esélye, hogy a processzor egyszerűen cserélhető a foglalatában.


A következő lépés a hűtés ellenőrzése. Asztali gépben simán leválthatjuk a gyenge hűtést hatékonyabbra, ám ugyanezt a notebooknál nem tehetjük meg. A CPU-cserénél akkor nincs gond, ha az új processzor TDP-je, azaz hőtermelési mutatója (ez a fogyasztásra is utal) megegyezik a régi CPU-éval. Ha a TDP nagyobb, ellenőriznünk kell, hogy a notebook gyártója felkészítette-e a gépet nagyobb CPU fogadására. Ha árultak a laptopunkból erősebb, nagyobb TDP-jű CPU-val szerelt modellt, nem lesz probléma a cserével.

Hirdetés


Mindezen információk birtokában még mindig maradt egy feladatunk, mielőtt csavarhúzóhoz nyúlnánk. A régi CPU-val frissítsük a BIOS-t, hogy egészen biztosan támogassa a gép az újabb, erősebb processzort. Ha ezzel is megvagyunk, irány a használtpiac, a notebookbontó vagy a szaküzlet, ahol beszerezhetjük új processzorunkat.


A szereléshez áramtalanítsuk a gépet, majd távolítsuk el sorrendben a hátlapi borítást és a többi panelt egészen addig, amíg hozzá nem férünk a processzorhoz. Jó néhány laptophoz a neten részletes, akár videós szerelési útmutatót is találhatunk – érdemes egy ilyet előtte megnézni. Távolítsuk el a hűtőblokkot, engedjük ki a processzor rögzítését, cseréljük ki az új CPU-ra, majd mielőtt visszahelyeznénk a megtisztított hűtőbordát, kenjük be vékonyan hőpasztával a processzor hősapkáját. Amikor elkészültünk az összeszereléssel, kapcsoljuk be a notebookot, és egyből lépjünk be a BIOS/UEFI-be. Itt ellenőrizzük, hogy helyesen ismerte-e fel a gép az új központi magot, majd indítsuk a Windowst, és itt is ellenőrizzük az Eszközkezelőben a processzor típusát. Utolsó lépésként még érdemes stressztesztet is futtatni, hogy megbizonyosodjunk a gép stabilitásáról. Ehhez kiválóan használható az AIDA64 Stresszteszt modulja.


Takarítás biztonságosan

Hirdetés

A hangos, zajos notebook legalább annyira zavaró, mint a lassú gép, de szerencsére ezen is könnyedén javíthatunk. A három-négy éves notebookoknál általános gond a rendszerbe került por és kosz mennyisége, amely a hűtés hatékonyságát drasztikusan lecsökkenti. Ez magasabb hőmérsékleteket, gyorsabban pörgő ventilátort és extrém esetben már lefagyó számítógépet eredményez. A notebook takarítása nem csupán a hűtőrendszer kipucolásából áll; a csatlakozókat is portalanítsuk, mert a koszos érintkezők szintén sok gondot okozhatnak. És ha már takarítunk, ne felejtsük el a billentyűzetet, illetve touchpadot sem, ahol szintén rengeteg kosz képes megülni.


A takarításhoz először is áramtalanítsuk a gépet, és készítsük elő a szükséges kellékeket. Hosszú és vékony csővel szerelt sűrítettlevegő-spray-t, finom sörtéjű ecsetet, csavarhúzókészletet, hőpasztát, műanyag miniatűr spaklit a szétszereléshez és mikroszálas törlőkendőt. A takarítást kezdhetjük a külső portok megtisztításával. Ehhez használjunk spray-ként beszerezhető, kb. ezer forintos sűrített levegőt, illetve puha sörtéjű ecsetet. A szétszerelés során a legtöbb notebooknál a billentyűzet is kiemelhető – így sokkal egyszerűbb alaposan megtisztítani.


A belsőnél először ecsettel söpörjük le a port az alkatrészekről, majd a hűtőblokkot kiszerelve, a sűrített levegővel fújjuk át az alumínium lamellákat. Ha valahova beszorult a por, ott érdemes sűrített levegőt, illetve ecsetet használni. A hűtő visszaszerelése előtt tisztítsuk meg a CPU hősapkáját és a hűtőblokk alját, majd hordjunk fel vékonyan új hőpasztát. Amennyiben a ventilátor vált zajossá, érdemes lehet lecserélni – a felújítás rizikós, és nem mindig eredményes. Már csak az összeszerelés maradt hátra, így ismét olyan csendes lesz notebookunk, mint a vásárlás napján, és újabb pár évig a melegedéstől sem kell tartanunk.

Hirdetés

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.