Hirdetés

Notebookok megrontói



|

2015-öt írunk, annak is a vége felé járunk, de még mindig rengeteg szemetet próbálnak ránk sózni - szemetet a múltból! Ezek bosszantanak leginkább a notebookok piacán.

Hirdetés

Notebookot vásárolni, váltani mindig nagy dolog és piros betűs ünnep naptárunkban, sőt, utána még jó pár napig csak ismerkedünk új PC-nkkel, telepítjük szokásos programjainkat, próbálgatjuk az új funkciókat és ámuldozunk, milyen szuper gyors és szép az új gépünk. Ez mesebeli élmény, de sajnos ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk, nagyon óvatosan kell választanunk, máskülönben borzalmas, már több évvel ezelőtt is gyengének számító megoldások fogják lerontani élményünket.

Hirdetés


A kijelző

Az első komoly csalódás, hogy a cégek 2015 ellenére még mindig a HD-felbontású, többnyire TN-paneles kijelzőkhöz ragaszkodnak. A mobilunk minden bizonnyal már minimum ilyen felbontású, sőt, nem luxus a FHD sem, pedig itt 4,5-5,5 colos eszközről beszélünk. A notebookok mégis megragadtak ennél a silány megoldásnál és ami még szomorúbb, hogy a HD+ vagy full HD kijelzőért nagyon komoly felárat kell fizetnünk. Még ez utóbbi is lenyelhető, ha úgy számolunk, hogy több évre lesz a notebook, azonban sok cég egyszerűen nem is kínál a 120-180 ezer forintos mezőnyben HD-nál jobb kijelzőt.


Némi jó hírünk is van: néhány modellben már ilyen áron is full HD kijelző fogad, ami nagyobb asztalterületet ad akár 13, akár 14, vagy 15,6 colon, de még pont akkor a felbontás, hogy a Windows skálázóját nem kell maximumra tolnunk. Persze túl jó képminőségről itt se álmodjunk: ezek is többnyire TN-panelek, vagyis a betekintési szögek elég rosszak. Még szerencse, hogy a notebookot többnyire egyedül és szemből nézzük, így ez kevésbé fájó pont.


A 300 ezer forint feletti mezőnyben már általános, hogy jobb kijelzőt kapunk, itt azonban megint jön a gond: néhány cég úgy gondolta, attól lesz prémium és igazán vonzó a gépe, ha rögtön 4K-s panelt szerel be. Nos, itt a Windows skálázója már megizzad, 13,3 colon nem túl nyerő ez a felbontás, különösen régebbi, klasszikus Windows programoknál, amelyek nem a Windows skálázóját használják. A hardver többi komponensének sem tesz jót az óriási, 3200×1800-as, QHD+ felbontás: olyan mobil GPU-t, amely ennyi pixelt képes 30-60 fps-sel kiszámolni, nem fogunk találni, ráadásul ezek a panelek többet is fogyasztanak.


Akkus üzemidő

Tyúklépésben halad az Intel - minek is siessen - a mobil CPU-k piacán, de azért mindenképpen érezhető a CPU-k fogyasztáscsökkenése, valamint a hőtermelés is. Ez nagyjából generációváltásonként plusz 1-1,5 órával hosszabb üzemidőt jelent, ami tekintélyes, de sajnos a PC-gyártók úgy döntöttek, ezt nem igazán adják tovább számunkra. A legtöbb gyártó úgy okoskodik, hogy az alacsonyabb fogyasztásért cserébe kisebb akkumulátor is elegendő lesz a jó esetben is csupán 6-8 órás működéshez. Persze jó hír, hogy az új generációs gép 2 mm-rel vékonyabb, de őszintén: szerintem a felhasználók többsége inkább elviselne plusz 20 dkg súlytöbbletet és pár milliméterrel vastagabb házat új notebookjánál, ha cserébe az átlagos üzemidő a 6-8 helyett 15-20 óra lenne.


Silány diszkrét GPU

"Külön GPU van a notebookban? Hát akkor az szuper, gamer konfig, ami sokkal többet ér minden alapmodellnél!" - ezt gondolja sok-sok vásárló, pedig ez nagyon nem így van az esetek döntő többségében. A hirdetések főszereplőinél sokszor ki sem írják a GPU típusát, csak annyit, hogy 2 GB-os VGA. Nos, ez már önmagában gyanús, és nem véletlenül. Ezekbe az általában olcsóbb gépekbe alapszintű GPU-kat szerelnek, amelyek tényleg csak a megvezetésre alkalmasak, másra nem igazán.


Persze, lesz Radeon és GeForce a gépünkben, de ezek az integrálthoz nagyon hasonló sebességet fognak nyújtani játékok alatt. A 30 fps-ről ne is álmodjunk még közepes részletesség és HD felbontás mellett sem, viszont azzal számoljunk, hogy a gép nehezebb lesz, gyorsabban merül és a szoftveres automata átkapcsolást is érdemesebb minden játéknál ellenőrizni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.