Hirdetés

Notebookot karácsonyra? Irány egy webshop!



|

Ha eldöntöttük, hogy noteszgépet vásárolunk, bemehetünk egy boltba is, hogy tanácstalanul sétáljunk a sorok között és a vásárlói tömegben elkapjunk egy-egy mogorva eladót. Vagy ellátogathatunk egy webshopba is - íme, mire kell figyelnünk, hogy jól válasszunk!

Hirdetés

Közeleg a szeretet ünnepe, amit jó ideje az ajándékozással is összeköt a magát fejlettnek valló világ - tény, hogy mostanában túlzásba is visszük a dolgot, nem csoda, ha néhányan "harácsony" néven illetik a december 24-e előtti időszakot. De az is tény, hogy választhatunk okosan is, és ha számítástechnikai eszközre esik a választásunk, a csillogó-villogó, ám valójában használhatatlan csodák helyett vásárolhatunk valami olyasmit is, ami hosszú időre megbízható társa lesz annak, akinek ajándékozzuk.

Notebook vásárlásakor persze megannyi feltételt figyelembe kell vennünk, lássuk, mik a legfontosabbak - ehhez pár példát is felhozunk egy működő webshop "élő" termékkínálatából.

mobilx-webshop-notebookok.jpg



Mire használjuk?

Talán ez a legfontosabb kérdés, amit legelőször fel kell tennünk, még azelőtt, hogy elkezdenénk a böngészést a webshop termékei között. Ha enélkül nézelődünk, könnyen csapdába ejthet a legolcsóbb masina, amely megvásárlása után derül ki, hogy valamilyen funkció bizony hiányzik, de ugyanígy elbaltázhatjuk a dolgot azzal is, hogy feleslegesen költünk plusz pénzeket olyan noteszgépre, amelynek valamilyen extra tulajdonságát mindennapi teendőink során sosem fogjuk felhasználni.

A belépő szint, avagy az általános felhasználás

mobilx-asus-x58le-ex229x.jpg
A kiindulási alap a nap mint nap előforduló otthoni illetve kisirodai feladatok elvégzésére való modell. Vegyük például az ASUS X58LE-EX229X modelljét , amely tipikus példája a belépő szintű noteszgépeknek.

Ez a notebook egy 15,6 hüvelykes képernyővel rendelkező változat, ebből tehát azt is nagyjából leszűrhetjük, mekkora lesz maga a gép, hiszen a méretet és ezáltal a hordozhatóság szintjét is leginkább az LCD panel mérete határozza meg. Ez a modell ilyen szempontból középkategóriás, tehát nem ultramini, 12 hüvelyk körüli képernyővel szerelték, de nem is az asztali gépeket helyettesítő 17 hüvelykes modellek egyike. Az ilyen nagyságú noteszgépek még viszonylag könnyen és izzadságmentesen szállíthatók, ám nagyító sem kell ahhoz, hogy a képernyőn bármit kivehessünk.

Fontos még a processzor kategóriája. Az X58LE ezen verziójában egy Celeron M dolgozik, amely már nem egy mai modell - a több magos processzorok teljesítményét és gyorsaságát ne várjuk tőle, ám arra, amire ezt a gépet szánták - internetezés, Word vagy Excel-szintű szoftverek futtatása - tökéletesen megfelel. Az 1 gigabájt rendszermemória manapság már alap, ennél kevesebb RAM-mal szerelt modelleket inkább ne válasszunk. A merevlemez 160 gigabájtos, és ez a méret szintén lassan alapnak számít - ha nem teszünk rá méretes játékokat vagy HD-felbontású filmeket, akkor sokáig elég lesz az írható terület nagysága. Azt pedig könnyen leszögezhetjük, hogy ilyesmiket nem akarunk ezzel a noteszgéppel, ezt pedig a grafikus vezérlő milyensége árulja el.

A notebookokban alapszinten egy olyan belépő árú és tudású megoldás található, amely tökéletesen megfelel az operációs rendszer funkcióinak megjelenítésére, valamint az általános alkalmazások futtatására, de 3D-re hangolt képességek híján a mai játékprogramok, vagy HD felbontású videók lejátszásához kevésnek bizonyulnak. Ahol "integrált" vagy "Intel GMA" megjelölést látunk a videokártya mellett, az azt jelenti, hogy ilyen, alaplapra épített vezérlővel van dolgunk.

Apró extrák

Az otthoni illetve kisirodai notebookok alacsony ára nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen "fapadosnak" kell lenniük! Manapság már szinte alapfelszereltségnek számít pár olyan apróság, amelyek egy jó ideig extraként szerepeltek a felsorolásokban, azonban mostanában már érdemes elkerülni az olyan modelleket, amelyekben ezek nem találhatók meg.

Ilyen például az említett ASUS noteszbe is beépített kábeles hálózati csatlakozás lehetősége, amellyel 10/100-as (valamint modellünk esetében gigabites) LAN-kapcsolathoz is csatlakozhatunk. Szintén fontos a vezeték nélküli hálózat megléte, mellyel otthoni wireless routerhez, vagy valamilyen vállalati hálózathoz is könnyedén csatlakozhatunk. Az ASUS modelljében 54MB/s sebességű, 802.11 b/g WLAN modul kapott helyet. Egyre inkább szériatartozék a Bluetooth képesség is, ezzel például mobiltelefonok vagy más hordozható berendezések adatcseréje lehet igen könnyű és gyors.

Az 5-az-egyben kártyaolvasó szintén hasznos plusz, fényképezőgépünk vagy más mobil berendezésünk memóriakártyájáról így külső egység használata nélkül nyerhetjük ki a képeket vagy egyéb adatokat. Fontos arra is odafigyelni, hány USB csatoló van a notebookon, hiszen ha szeretünk otthon külső billentyűzettel, egérrel dolgozni, netán csatarendbe állítunk egy kisebb nyomtatót vagy külső merevlemezt is, könnyen kifogyhatunk a szabad csatolóhelyekből.

Ennyiért?

A belépő szintű modellek árazása körülbelül a 100 000 forintos érték körül mozog. Jóval alatta már ne próbáljunk menni, ez esetben csak régebbi, raktáron maradt gépeket foghatunk ki - ha nagyon pénztárcakímélő megoldásra van csak erőnk, akkor gondolkozzunk a jóval kisebb netbookokban: ezekről az apró mininoteszekről külön tanácsadói cikk készül hamarosan, de körképeket már most is olvashat a PC World Online oldalain.

Az ASUS X58LE EX229X modell esetében az ár még épp 100 000 forint alatt van, áfával együtt 99 900 forint, ami ezért a felszereltségért, ráadásul ASUS márkanévvel, nem pedig valamilyen ismeretlen gyártó nevével fémjelezve kifejezetten jó arány.

Középszint - multimédia és filmnézés

Ha ennél egy fokkal komolyabb tudású notebookra vágynánk, de azért még nem szeretnénk egy kisebb állam GDP-jét kifizetni valamilyen játék-erőműért, akkor olyan modellt kell választani, amely már rendelkezik bizonyos extrákkal. Az egyik leggyakoribb fejlődési vonal a belépő szintű modelltől felfelé a multimédiás képességek megléte.

Egy noteszgéppel gyakran nem csak Word dokumentumokat szerkesztgetnénk vagy az internetet böngésznénk, de a most már egyre gyakrabban gazdát cserélő HD felbontású filmeket is szeretnénk megnézni, akár utazás közben is.

mobilx-acer-aspire-5738zg-434g32mnw7p.jpg
Példánkban az Acer Aspire 5738ZG típusú notebookot nézzük meg , amely ennek a kategóriának tipikus darabja. Már a gép dimenziói is azt sejtetik, hogy itt az általános feladatok mellett másra is jó lesz a masina, hiszen 16:9 képarányú "mozis" kijelzőt kapott. Az átmérő itt is 15,6 hüvelyk, tehát a gép mérete nem nő, ám az LCD panel máris feljogosítja egy magasabb kategóriára.

Figyeljünk oda, hogy az ilyen középkategóriás modellek kijelzőit gyakran már valamilyen speciális plusszal is felvértezik, ez az Acer gép esetében a CrystalBrite technológia, amely tulajdonképpen a képernyőn megjelenő tartalmak gyors, akadásmentes, kontrasztos megjelenítését optimalizálja. De persze ezzel még mindig nem lennénk sehol, ha az előző kategóriában megismert integrált grafikus vezérlőnek kellene küszködnie a videók lejátszásával. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy ezzel sem lesz gondunk, keressünk valamilyen dedikált grafikus vezérlőt a gépben, mint az NVIDIA vagy az ATI valamelyik modellje.

Az 5738ZG-ben egy ATI Mobility Radeon HD4570 dolgozik, amely 512 MB saját memóriával gazdálkodik (ez utóbbi azért fontos, mert így nem a noteszgép rendszermemóriájából kell a grafikus kártyának is lopnia). Ez a vezérlő már maga kezeli a HD kódolást, így biztosak lehetünk abban is, hogy nem a rendszer processzora izzad majd ezzel - ilyen videokártyák hiányában általában nem is képesek a notebookok semmilyen HD felbontású anyag lejátszására.

Memóriából is 4 gigabájtot kapunk az Acer gépében, amely ebben a kategóriában több, mint elég, ráadásul a merevlemez mérete is megnőtt 320 gigabájtosra, hogy eltárolhassuk az egyenként gyakran 10 GB méretet is megközelítő HD filmeket.

Extrák

Természetes, hogy a középkategóriás modellekben már kötelező jellegű minden olyan felszereltség, amelyez a belépő szinten már végignéztünk. Wi-Fi, hálózati csatoló, DVD író nélkül ne nagyon vegyünk ilyen modelleket, és emellett még akadhatnak olyan extrák, amelyek ebben a kategóriában jelennek meg. Ilyen például a beépített webkamera, amely általában a képernyő fölött, a felső karimán foglal helyet, videotelefonáláshoz, chateléshez tökéletes bónusz. Az említett Acer gépben 0,3 megapixeles kamera figyel, amely persze nem garantál fotóművészi felbontást, de egy MSN ablakba tökéletesen megfelel. Alapvető fontosságú az is, hogy bizony egy ilyen felszereltségű géphez ne valamilyen alapszintű akkumulátort adjanak, az Acer 6 cellás Lítium-ion akkuja például tökéletes választásnak tűnik ahhoz, hogy az úton ne a film közepén fogyjon ki a szusz a notebookból.

Kicsit drágább, de megfizethető

Ha okosan választunk, a multimédiás notebookok ára sem horror: 150 000 forint környékén már könnyen találhatunk magunknak olyat, amelyben megtalálható a dedikált grafikus vezérlő és a kijelző is alkalmas a filmnézés magasabb fokára. Az Acer 5738ZG-t áfával 151 125 forintért találtam meg webshopokban, így tökéletes ártipp.

Játékra fel, avagy a csúcskategória

Hatalmas ugrás következik, főleg árban természetesen. A notebookok csúcskategóriája olyan modelleket tartalmaz, amelyek célja felvenni a harcot az asztali csodamasinákkal a játékok és minden egyéb "izommunka" terén is. Ez persze egy noteszgépben nem könnyű feladat, hiszen a méret és a kialakítás miatt érzékeny téma a hűtés, egy nagy toronyházba pakolható, méretes alkatrészhalmot nehéz egy kisebb, laposabb notebook "bőrébe" bújtatni. Épp ezért az ilyen modelleknek meg is kérik az árát, nem csak a beépített erőművek, de az összeállítás technológiája, nehézsége, különlegessége miatt is.

mobilx-toshiba-qosmio-x500-110.jpg
Most egy gyönyörű csúcsragadozóval példálózunk, a Toshiba Quosmio X500-110 elnevezésű, bordó ördöggel. A gyönyörű kialakítás már a gép kinyitása nélkül is szemet gyönyörködtető, igaz, nehéz is nem észrevenni, hiszen 18,4 hüvelykes WXGA++ kijelzője és a gépbe épített hatalmas mennyiségű hardverelem miatt nem épp az "ultrahordozható" kategóriában versenyez.

Itt már új, izmos processzor dübörög a gépházban, egy Intel Core i7-720QM, amelyet 6 gigabájt rendszermemória támogat meg. Természetes, hogy itt is dedikált grafikus kártyát találunk, ezúttal egy NVIDIA GeForce GTS 250M típusút, 1 gigabájt saját RAM-mal. A tárhelyet sem aprózta el a Toshiba, két 500 gigabájtos merevlemezzel összesen 1 terabájt áll rendelkezésünkre, hogy telerakjuk játékkal és filmmel.

Ha már csúcsmodell, a játékokat és filmeket nem egy átlagos, beépített "notebook-csipogón" hallgatjuk, hanem minőségi Harman-Kardon hangszórók próbálnak külön erős basszusokat kicsiholni a gépházból. Az optikai meghajtó is túllép a DVD-n, hiszen a tökéletes HD képességeket Blu-ray meghajtóval is támogatták a gép megálmodói.

Még több extra...

Bizony, egy csúcsmodellben már az extra sem extra, általában minden ilyesminek számító funkció alapfelszereltséggé válik. A Wi-Fi, a gigabites LAN csatlakozás, a Bluetooth mellett olyan finomságok várnak, mint a méretből adódóan itt már kényelmesen elhelyezhető numerikus billentyűzet, a külső eszközök csatolására a 6 db USB csatolón kívül eSATA vagy Firewire is szolgál. Távirányítóval már messzebb is mehetünk a géptől, a hatalmas képernyőt nem szükséges közvetlen közelről nézni, és attól végképp nem kell félni, hogy percek alatt elfogy a gép energiája, hiszen 8 cellás akkumulátort kapott. Persze azoknak, akiket kissé érzékenyen érintett a válság, kissé mellbevágóan hangzik majd a 499 000 forintos bruttó ár, azonban ilyen minőségre vágyóknak még mindig elfogadható szint.

Segítség, eltévedtem!

Az persze természetes, hogy még ennyi információ birtokában is könnyű eltévedni egy webboltban. Ám a "jobb helyeken" nem csupán annyiról szól a webshop, hogy ár vagy gyártó szerint listába rendezve nézhetjük meg a gépeket.
A "normálisabb" webshopokban megannyi segítséget találhat az óvatos vásárló. A megszokott kategóriákon felül egyesek olyan menükkel is kedveskednek, amely a felhasználás célja, a notebook mérete vagy a rendelkezésre álló összeghatár szerint válogatja le nekünk a noteszgépeket. A PC World webshop is megpróbálja ezen funkciók legtöbbjét integrálni, esetleg a PC World Vásárlás notebook szekciója is szolgálhat meglepetésekkel!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.