Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX 295 előzetes!



|

Hivatalos specifikációk, képek és teljesítményadatok az új két GPU-s zöld szörnyről!

Hirdetés

A hivatalos bemutató sajnos még odébb van - 2009. január 8. -, ám a világháló egyik ismert finn kéme már most hivatalos és részletes adatokat közölt az NVIDIA legújabb, két GPU-val felszerelt grafikus kártyájáról. A GeForce GTX 295 néven érkező, a 9800 GX2-t váltó utód megvalósítása sokáig lehetetlen feladatnak tűnt a 65 nm-en készülő GT200-as grafikus mag termikus és fogyasztási adatai miatt, a gyártástechnológiai váltásnak köszönhetően azonban végre szabad lett az út a projekt előtt. Nagyon kell egy ilyen kártya az NVIDIA-nak, a Radeon HD 4870 X2 ugyanis kíméletlenül átvette a trónt az addig uralkodó egy GPU-s GeForce GTX 280-tól.

 

geforce_gtx295.jpg
 

 

Láthatóan az alapkoncepció nem változott a 9800 GX2 óta, azaz a két grafikus mag egymással szemben helyezkedik el a szendvicsre emlékeztető tervben. Lényegében két áttervezett GTX NYÁK-lap néz egymással farkasszemet, közöttük egy speciális réz és alumínium anyagokból építkező hűtőborda található. Ezt a fémtömeget szellőzteti majd át az egy szem ventilátor, mely légszállításáról, fordulatszámáról és zajtermeléséről egyelőre nincsenek adatok.

 

geforce_gtx295_2.jpg
 

 

Magáról a nyers hardverről viszont vannak, mondhatni megerősítést nyertek az eddig pletyka szintjén létező értékek. A két GT200b kódnevű grafikus mag összesen 480 darab stream processzort ad majd a kártya tulajdonosának, órajelük 1242 MHz lesz. A magban található egyéb részegységek 576 MHz-en ketyegnek, míg az 1792 MB-nyi memória effektív üzemfrekvenciája 1998 MHz. A 448 bit szélességű memóriabuszon kapcsolódó lapkák GDDR3 típusúak, a lapkagyártó neve és a modulok időzítése nem ismert.

 

geforce_gtx295_3.jpg
 

 

A két kártyahelyet foglaló szörnyeteg maximális fogyasztása az NVIDIA közlése szerint 289 W, nem árt tehát valami bika táppal felkészülni a GTX 295 fogadására. A tápellátás egy 6 és egy 8 pines tápcsatlakozáson keresztül történik. A monitorkimenetek száma és fajtája nem változott a GX2 óta, továbbra is két DVI-on és egy natív HDMI porton keresztül köthetünk minél nagyobb felbontású kijelzőket a kártyára. A PhysX és CUDA technológiák támogatása mellett visszatér a Quad SLI lehetősége is, igazi 3D-s erőmű és fizikai gyorsításra használt reaktor építhető ki két GeForce GTX 295-tel.

 

geforce_gtx295_5.jpg
 

 

Ami a teljesítményt illeti, egyelőre csak az NVIDIA méréseit vizsgálgathatjuk, ám nem árt, ha némi fenntartással kezeljük a grafikont. A gyártó saját Core i7 Extreme tesztrendszerén átlagosan 26 százalékkal teljesített jobban a GTX 295, mint a Radeon HD 4870 X2, az új kártya olykor 50 százalékkal is képes volt túlszárnyalni a konkurenciát.

 

geforce_gtx295_7.jpg

 

Hogy a valóságban is meg lesz ez az előny, azt egyelőre nem tudjuk, az viszont szinte biztosra vehető, hogy új király köszönthetünk a grafikus kártyák világában. Elképesztő kialakítás, erő és várhatóan ár is jellemzi majd a GeForce GTX 295-t, kis túlzással élve „Kiválasztottnak" kell lenni egy ilyen kártya használatához.

Forrás: Gamestar

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.