Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX 460 - Új sikerkártya a DX11-es érában



|

Apróbb architekturális finomhangolások, kisebb fogyasztás és visszafogott melegedés jellemzi az új DirectX 11-es GeForce vezérlőt. A GTX 460 alapjául szolgáló GF104-es lapka ráadásul lehetővé teszi két GPU-s kártyák építését is.

Hirdetés

A "Fermi" kódnéven ismert architektúra és grafikus lapka komoly válasznak bizonyult az NVIDIA részéről az AMD DX11-es megoldásaira. A GTX 480 és 470 néven forgalomba került kártyák azonban igen kemény falatnak bizonyultak a Santa Clara-i vállalat partnergyártóinak, a roppant rossz kihozatallal gyártható grafikus mag egyik súlyos következménye ugyanis az lett, hogy rendkívül kis számban váltak csak elérhetővé az új GTX kártyák. A sokáig exkluzív partnernek számító XFX például konkrétan nem kapott lehetőséget a gyártásra, a BFG pedig végül odáig jutott, hogy az egész VGA-s részleget meg kellett szüntetni.

 

Nehéz az első és második negyedéven vannak tehát túl az exkluzív partnerek, de végül csak megérkezett az a variáns, ami komolyan megdobhatja a DX11-es GeForce eladásokat. A korábban egy új lapkáról szóló pletykák végül beigazolódtak, a GTX 460 már nem a GF100-as kódnevű fejlesztésre épül, hanem a jóval kisebb méretű GF104 az alapja. A 40 nanométeres gyártástechnológián készülő lapka belső felépítése is változott, de a felhasználók számára talán fontosabb tény az, hogy a méretbeli csökkentés miatt jóval tűrhetőbb az újdonság fogyasztása és melegedése is. A csúcskategóriás testvérkártyákhoz képest a GTX 460 egészen kicsire sikerült, egy igazi felső-közép kategóriás megoldás, amely a tervek szerint két változatban kerül piacra.

 

 

 

A normál változatok 192 bites memóriabusszal és 768 MB-nyi memóriával rendelkeznek, míg az erősebb kiviteleken 256 bitre és 1024 MB-ra nő az előző két jellemző. Várható, hogy a gyártók utóbbira építik majd saját, egyedi megoldásokat felvonultató túlhajtott kártyáikat, amelyek végre nemcsak az órajelbeli többletből fakadó teljesítménykülönbséget tudnak majd felmutatni. Az ún. OC-verziók pontos órajelei nincsenek meghatározva, a mérnökök tetszés szerint állíthatják be a grafikus mag, a stream processzorok és a memória modulok üzemfrekvenciáit. Körbenézve a partnerek weboldalain azonban egyértelművé válik, hogy a 800 MHz-es GPU-frekvencia sem elképzelhetetlen.

 

 

 

Az NVIDIA referencia tervei szerint egyébként a grafikus lapka 675, míg a stream processzorok 1350 MHz üzemelnek, a memória modulok pedig effektíve 3600 MHz-en járhatnak - ha a GDDR5-ös technológiát választja az adott partner. Ami a stream processzorok számát illeti, a mérnökök ezúttal is úgy döntöttek, hogy nem teszik elérhetővé a GF104 teljes felépítését, az új ún. streaming multiprocesszorok közül egy tiltva van. A teljes, 384 darab CUDA magból tehát "csak" 336 használható, illetve ennek következtében a textúrázó egységekből is kevesebb üzemel, ám a lapka játékos teljesítményére így sem lesz majd panasz a kisebb architekturális módosításoknak köszönhetően.

 

 

 

A PCI Express 2.0-s csatolófelülettel ellátott vezérlőn két 6 tűs PCIe-tápcsatlakozó található, a kártya fogyasztása pedig 160-170 watt közé tehető. A hátlap nem változott a korábbi 400-as modellekhez képest, a két DVI kimenet mellett egy mini HDMI található még meg.

 

A hivatalos bejelentéssel egy időben hazánkba is befutottak az első példányok, a Gigabyte normál órajeleken üzemelő, 768 MB-os verziója körülbelül 65000 Ft-ért vásárolható meg. Ez már önmagában is kedvezőbb vétel egy mezei HD 5830-as Radeonhoz képest, de az igazi nagy durranást a Palit és Gainward kártyái jelentik. A normál verziók 50-51000 Ft-ért vihetők haza, ami már nem a HD 5830, hanem a HD 5770 árszintje. Nem lehet kérdés, hogy melyik képes nagyobb teljesítményre, és pontosan ez az a taktika, ami miatt az NVIDIA most nagyot léphet előre a DX11-es VGA-k piacán. Egyszerre két árszintet ostromolnak a GTX 460-as kártyák, a két fő változatból kialakított további variánsok terjesztésével pedig végre nagy mennyiséget is tudnak biztosítani a partnerek a felhasználók számára. Ez lenne az új sikerkártya? Nagyon úgy tűnik...

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.