Hirdetés

Nvidia GPU lesz az Intel Ivy Bridge-ben?



|

1,5 milliárdos licenc-békeszerződést kötött az Intel és az Nvidia.

Hirdetés

Az Intel és az Nvidia szabadalmi keresztszerződést írt alá, amivel egy hosszas jogi vitának vetettek véget a cégek, jelentette be az Intel hétfőn.

 

A megegyezés keretében az Intel 1,5 milliárd dollárt fizet az Nvidia részére, áll a közleményben.

 

„Ez a megegyezés ... fenntartja a békét a szabadalmak terén és védelmet biztosít, mely lehetővé teszi, hogy továbbra is szabadon tervezhessük meg termékeinket." mondta a nyilatkozatban Doug Melamed, az Intel első elnökhelyettese és általános tanácsosa. „Egyúttal megengedi a cégeknek, hogy erőfeszítéseiket az újításokra és új, innovatív termékek fejlesztésére összpontosítsák."

 

A szerződés értelmében mindkét gyártó hozzáférést nyer a másik szabadalmaihoz.

 

Az Nvidia lapkakészleteket is gyárt, melyek a CPU-t kötik össze olyan komponensekkel, mint a hálózati csatoló és merevlemez vezérlő. Méltánytalan üzleti taktika alkalmazásával vádolta a cég az Intelt a régóta tartó szabadalmi vitában, sőt, mindkét cég azzal vádolta a másikat, hogy megszegték 2004-es, egymás lapkáinak licencelésére vonatkozó megállapodást.

 

 

 

 

Az Intel pert indított az Nvidia ellen 2009. februárjában, azzal a váddal, hogy az nem rendelkezik Intel processzorokkal (például Nehalem) kompatibilis memóriavezérlő funkciókkal ellátott lapkák gyártására vonatkozó licencekkel.

 

Ezt követően az Nvidia ellenpert indított, azt állítva, hogy a fennálló szerződések lefedték az Intel processzorokkal való kommunikációhoz használatos direct media bus rendszer használatát is, így az Intel által indított per sérti a fennálló megállapodást.

 

A hosszú távú megegyezés most véget vet a pereskedésnek, ígéri az Intel nyilatkozatában. Még ebben a hónapban megkezdi a kifizetéseket az Intel, az első, jövő héten esedékes részlet 300 000 dollárra rúg. Rendszeresen folytatódnak a tranzakciók, a szerződés szerint egészen 2016-ig.

 

Az Nvidia tehát hozzáférést nyer az Intel licencek némelyikéhez és a modernebb processzorokhoz is folytathatja lapkakészletek tervezését. Az Intel számára pedig lehetővé válik, hogy az Nvidia GPU technológiáit saját processzoraiba integrálva alkalmazza. A Sandy Bridge utódja - talán már az Ivy Bridge is - Nvidia alapú GPU maggal jelenhet meg, ami további előrelépést hozhat az Intel integrált grafikus vezérlőinek teljesítményében.

 

A két cég összefogása viszont tovább ronthat az AMD piaci helyzetén, aki a Core processzorok 2006-os debütálása óta próbálja CPU teljesítményben utolérni az Intelt. Még az AMD Fusion esetleges sikere hozhat PC vonalon felemelkedést az Advanced Micro Devices számára, a CES alkalmával bemutatott lapkakészlet kisebb laptopok illetve nagyobbacska netbook gépek számára szolgálhat jó ár-érték arányú bázisul.

 

Hírünket a ComputerWorld-től vettük át.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.