Hirdetés

Nyakunkon a DVD-korszak vége?

|

Egyre több gyártó száműzi gépéből az optikai lemezmeghajtót. Itt az ideje, hogy eltemessük a DVD-t?

Hirdetés

Az Apple nemrég bejelentett új hardver termékei kapcsán több érdekességre is felfigyelhetünk. A MacBook Air noteszek például már a kezdetek óta nem rendelkeznek beépített optikai lemezmeghajtóval, amely elgondoláshoz az új generációs Mac Minik is csatlakoztak, száműzték ugyanis a beépített DVD-t, mivel az Apple indoklása szerint a Mac App Store-ból minden alkalmazás beszerezhető, és nincs szükség a lemezekkel való bajlódásra.

 

 

 


A DVD-knek ráadásul nem csak Steve Jobs cége intett részlegesen búcsút, hiszen egyre több PC-s konfiguráció jelenik meg optikai lemezmeghajtó nélkül, amely trendet vélhetően a beépített alkalmazásbolttal érkező Windows 8 is erősíteni fog. Az amerikai PC World szerkesztői ezen okból összegyűjtöttek hat okot a DVD halála és öt okot a maradása mellett. Mindenki döntse el ezek alapján maga, hogy mennyire van még szükségünk DVD-re!Miért nincs szükségünk optikai lemezekre?

1. Zajosak - A CD- és DVD-meghajtók rendelkeznek olyan mechanikus alkatrészekkel, amelyek a lemezek felpörgetéséért felelősek. Ez a zaj sok esetben zavaró lehet, az Xbox 360 konzol esetén például állandó zajjal jár az optikai lemezek hajtása.

2. Fenntartás - A mechanikus alkatrészek sérülékenyek, ráadásul összegyűjtik a koszt is, amely idővel kihatással lehet a működésükre.

3. Energiahasználat - A lemezek meghajtása rengeteg energiát emészt fel. Így a hordozható gépek akkumulátorainak is megterhelő a DVD-k olvasása, amelyek emiatt kevesebb ideig bírják szuflával

4. Sebesség - SSD, vagy HDD meghajtókról való olvasás jóval gyorsabb.

5. A lemez - Az optikai lemezeket fizikai valójuk miatt tárolni kell, ráadásul könnyen elkeveredhetnek és sérülékenyek

6. Kényelmetlen - Ma már több helyről is lehet streamelni a mozifilmeket, míg egy Blu-ray médium esetén el kell sétálni a videotékába, és vissza is kell vinni azt. A gyors internetelérés mellett ma már jóval kényelmesebb az internetről való beszerzés.

 

 Miért van szükségünk optikai lemezekre?

1. Olcsó - Ha összehasonlítjuk az árakat, akkor 1 DVD még mindig kevesebbe kerül, mint egy 4GB-os USB meghajtó.

2. Kölcsönözhető - A megvásárolt filmeket könnyedén odaadhatjuk barátainknak, amit DRM (digitális jogvédelem, avagy másolásvédelem) mellett nehéz megvalósítani.

3. Más kínálat - A régebbi filmeket sokszor egyszerűbb fellelni DVD-n, mint a neten.

4. Egyszerű kezelés - Míg az optikai lemezeket csak be kell tenni a lejátszóba, addig a digitális változatoknál sok esetben menük vagy weboldalak tömkelegén kell átverekednünk magunkat.

5. Nem kell szélessáv - Az emberek többsége még nem rendelkezik szélessávú interneteléréssel, így egy darabig még biztos lesz létjogosultsága az optikai lemeznek.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.