Hirdetés

Nyakunkon a DVD-korszak vége?



|

Egyre több gyártó száműzi gépéből az optikai lemezmeghajtót. Itt az ideje, hogy eltemessük a DVD-t?

Hirdetés

Az Apple nemrég bejelentett új hardver termékei kapcsán több érdekességre is felfigyelhetünk. A MacBook Air noteszek például már a kezdetek óta nem rendelkeznek beépített optikai lemezmeghajtóval, amely elgondoláshoz az új generációs Mac Minik is csatlakoztak, száműzték ugyanis a beépített DVD-t, mivel az Apple indoklása szerint a Mac App Store-ból minden alkalmazás beszerezhető, és nincs szükség a lemezekkel való bajlódásra.

 

 

 


A DVD-knek ráadásul nem csak Steve Jobs cége intett részlegesen búcsút, hiszen egyre több PC-s konfiguráció jelenik meg optikai lemezmeghajtó nélkül, amely trendet vélhetően a beépített alkalmazásbolttal érkező Windows 8 is erősíteni fog. Az amerikai PC World szerkesztői ezen okból összegyűjtöttek hat okot a DVD halála és öt okot a maradása mellett. Mindenki döntse el ezek alapján maga, hogy mennyire van még szükségünk DVD-re!



Miért nincs szükségünk optikai lemezekre?

1. Zajosak - A CD- és DVD-meghajtók rendelkeznek olyan mechanikus alkatrészekkel, amelyek a lemezek felpörgetéséért felelősek. Ez a zaj sok esetben zavaró lehet, az Xbox 360 konzol esetén például állandó zajjal jár az optikai lemezek hajtása.

2. Fenntartás - A mechanikus alkatrészek sérülékenyek, ráadásul összegyűjtik a koszt is, amely idővel kihatással lehet a működésükre.

3. Energiahasználat - A lemezek meghajtása rengeteg energiát emészt fel. Így a hordozható gépek akkumulátorainak is megterhelő a DVD-k olvasása, amelyek emiatt kevesebb ideig bírják szuflával

4. Sebesség - SSD, vagy HDD meghajtókról való olvasás jóval gyorsabb.

5. A lemez - Az optikai lemezeket fizikai valójuk miatt tárolni kell, ráadásul könnyen elkeveredhetnek és sérülékenyek

6. Kényelmetlen - Ma már több helyről is lehet streamelni a mozifilmeket, míg egy Blu-ray médium esetén el kell sétálni a videotékába, és vissza is kell vinni azt. A gyors internetelérés mellett ma már jóval kényelmesebb az internetről való beszerzés.

 

 



Miért van szükségünk optikai lemezekre?

1. Olcsó - Ha összehasonlítjuk az árakat, akkor 1 DVD még mindig kevesebbe kerül, mint egy 4GB-os USB meghajtó.

2. Kölcsönözhető - A megvásárolt filmeket könnyedén odaadhatjuk barátainknak, amit DRM (digitális jogvédelem, avagy másolásvédelem) mellett nehéz megvalósítani.

3. Más kínálat - A régebbi filmeket sokszor egyszerűbb fellelni DVD-n, mint a neten.

4. Egyszerű kezelés - Míg az optikai lemezeket csak be kell tenni a lejátszóba, addig a digitális változatoknál sok esetben menük vagy weboldalak tömkelegén kell átverekednünk magunkat.

5. Nem kell szélessáv - Az emberek többsége még nem rendelkezik szélessávú interneteléréssel, így egy darabig még biztos lesz létjogosultsága az optikai lemeznek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.