Hirdetés

Nyert a Blu-ray? Mit dobunk ki a HD DVD-vel?



|

A Warner a Blu-ray mellett foglalt állást, de ezzel elveszítjük a HD DVD erősségeit is. Nagyobb kapacitás kontra élőbb tartalom?

Hirdetés

Január negyedikén, a Consumer Electronics Show alkalmával látott napvilágot a hír, miszerint a Warner - a filmkiadó ipar túlnyomó részét uraló óriás - a jövőben kizárólag Blu-ray médián forgalmaz majd, HD DVD-n 2008 májusától többé már nem (katt ide a pcworld.com angol nyelvű cikkéhez). Eddig ugyanis mindkét médián jelentek meg nagy felbontású filmek a kiadótól, de úgy tűnik, hogy most véglegesen meghozták döntésüket. Jól időzített bejelentésükkel akkorát ütöttek az ellentáboron, hogy a HD DVD Promotion Group, ha nem is bontott standot, de elnézést kért a meghívottaktól és lemondta vasárnapra tervezett sajtótájékoztatóját.


A Warner bejelentése mások számára is meglepő lehet, hiszen egy éve még a Total High-Def dual formátumú médiát tervezgette, mely egyik oldalán HD DVD, másik felén Blu-ray formátumban tartalmazta volna ugyanazt a filmet, biztos fogást jelentve mindkét tábor fogyasztóinak. Nos, erről a tervről már nem hallunk egy ideje. Viszont már 2007 októberében kiszivárogtak hírek, miszerint felülvizsgálja korábbi döntését a cég és csak egyik nagyfelbontású formátumot fogja támogatni. Most megtudtuk, hogy melyiket.


De miért? A közlemény ránk, fogyasztókra keni az egészet, mi szerint „válaszolva a fogyasztói igényekre" a cég azért hozta meg ezt a döntést, mert így, hosszú távra fókuszálva tudja „legközvetlenebbül megadni fogyasztóinak, amit akarnak". A cég szerint ez a döntés hozhatja meg a nagyfelbontású házimozi formátum tömegpiaci sikerét.


Igaz, az, hogy választaniuk kell a vásárlóknak a két megoldás között, arra késztette őket, hogy kivárják a harc végét. Legtöbben tanácstalanok voltak még idén Karácsonykor is, és kivártak. Kevin Tsujihara, a Warner elnöke őszinte volt, mikor, azt nyilatkozta, hogy ez a bizonytalanság gátolta meg a (HD) technológiát abban, hogy tömeges elfogadásra találjon és olyan fontos bevételi forrássá váljon, mint amilyen valóban lehetne. A cég egyszerűen bevételt szeretne tehát, a lehető legszélesebb rétegektől.


A Warner udvariasan kifejezte köszönetét a nyilatkozatban a Toshiba Corporation munkájával kapcsolatban és nyitott a jövőbeni együttműködésre „egyéb projektekben". (Megjegyezzük, hogy azért még udvariasabb lett volna, ha idejekorán egyeztetnek a HD DVD Promotion Grouppal, így azoknak nem kellett volna szégyenszemre lemondaniuk egy világszerte epedve várt sajtótájékoztatót.) Májusig megjelennek még a filmek HD DVD-n is, azonban kis késéssel a Blu-Ray és DVD kibocsátásokat követően. Hogy ez a késés mekkora, arról nem nyilatkoztak bővebben.

 

Mit dobunk a kukába a HD DVD-vel?

 

Az elmúlt időszakban azért jócskán jelentek meg HD DVD albumok, tavaly augusztusban pedig a Paramount kizárólagosan a HD DVD oldalára állt. Ez mégsem rázta meg alapjaiban az iparágat, lévén lényegesebb kisebb kiadó, mint a Warner. 2007 végén nagy leárazások voltak régebbi HD DVD címekből és általában, jelentősen olcsóbban juthattunk HD DVD lejátszóhoz, mint Blu-ray-képes masinához. Emiatt a közelmúltban még sokan fogadtak a HD DVD-re, illetve néhány cím azért csak ott érhető el (gondoljunk a Star Trek Original Series nemrég megjelent HD változatára). Nem csak a kiadói támogatottság a lényeg tehát, hiszen akik eddig a HD DVD-re voksoltak, azok kénytelenek lesznek egy Blu-ray lejátszót is beszerezni, mivel olyan hibrid nem létezik, mely szabályosan visszaadná a HD DVD tartalom minden elemét.

 


Mintegy két órája jelent meg a csoport hivatalos nyilatkozata (katt ide), mely egy kis bepillantást enged abba, hogy mit láthattunk volna, ha nem marad el az említett sajtótájékoztató. Egyértelműen a HD DVD áttörés évének tartotta a csoport 2007-et, tekintve, hogy már az egymilliomodik HD DVD lejátszó is gazdát talált Észak-Amerikában. Ily módon a HD DVD létrehozói teljesítették a célt, hogy megfizethető áron kínáljanak minőséget, hiszen a HD DVD lejátszók egyértelműen olcsóbbak is.


Egyéb eredmények is méltatásra kerültek, a HD DVD-n kiadott szoftverek eladásának növekedési üteme például az ünnepi időszakban kétszerese volt a Blu-ray alapúakénak. Mivel világszerte egyelőre több a HD DVD lejátszó, mint a Blu-ray, és eddig világszerte 1000 (az USA-ban 400) cím elérhető ebben a formában és azt is felemlegeti a közlemény, hogy a Bourne ultimátum című film HD DVD-s példányszáma lenyomta a Blu-ray-en lakó Pókember 3-at. A nagy felbontású optikai meghajtóval rendelkező PC-k 80%-a HD DVD meghajtót tartalmaz és 2007-ben 41-ről 61-re nőtt a formátumot támogató filmstúdiók száma. Az sem mellékes, hogy a HD DVD még mindig jobb interaktivitási lehetőségekkel bír, például kép a képben kommentárral, amivel az interaktivitás tekintetében gyenge lábakon álló Blu-ray albumok egyike sem dicsekedhet, ahogy web támogatással és az internetes vásárlás lehetőségével sem - ezek már léteznek HD DVD-n.


A HD DVD pillanatnyi előnyére és néhány technológiai erősségére hivatkozva - annak ellenére, hogy a legnagyobb filmkiadó az ellenlábas technológiára szavazott - a nyilatkozat optimista a formátum jövőjét illetően. Ezzel ugyan az erőviszonyok miatt kicsit emlékeztet a remélhetően sokak által látott Gyalog Galopp című film párbaj jelenetére, mikor is a fekete lovag még végtagjai elvesztése után is bőszen folytatni kívánta a harcot. De azért láthattuk, hogy van még sok minden a technológia tarsolyában, csak éppen nem biztos, hogy ez képes lesz megmenteni a vereségtől.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.